ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυταπάγγελτη διερεύνηση των επεισοδίων εις βάρος Τ/κ, από την Επ. Διοικήσεως

Αυταπάγγελτη διερεύνηση των επεισοδίων εις βάρος Τ/κ, από την Επ. Διοικήσεως

Η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπό την ιδιότητά της ως Εθνική Αρχή Κατά των Διακρίσεων, καταδικάζει απερίφραστα τα εγκλήματα μίσους τα οποία διαπράχθηκαν χθες, 16 Νοεμβρίου 2015, εναντίον μελών της τουρκοκυπριακής κοινότητας και έχει ξεκινήσει αυτεπαγγέλτως τη διερεύνησή τους, καλώντας τόσο την Αστυνομία, όσο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, να ενεργοποιήσουν τις δυνατότητες που τους παρέχει η νομοθεσία για εντοπισμό και τιμωρία των δραστών.

Σε ανακοίνωσή της η Επίτροπος αναφέρει πως “είναι προφανές ότι οι χτεσινές επιθέσεις φέρουν όλα τα χαρακτηριστικά που τις κατατάσσουν στα εγκλήματα μίσους, στα εγκλήματα, δηλαδή, εκείνα που διαπράττονται εναντίον προσώπων, όχι εξαιτίας της ατομικής τους στάσης ή συμπεριφοράς, αλλά λόγω εχθρότητας και προκατάληψης που στρέφεται εναντίον της φυλετικής, εθνοτικής, θρησκευτικής κλπ ταυτότητάς τους”.

Σημειώνει ότι “αποτελούν τυφλά κι απρόκλητα κτυπήματα, συχνά οργανωμένα και διασυνδεδεμένα με τη δράση ακραίων ομάδων, που στοχοποιούν κατά κανόνα τη διαφορετικότητα”.

Η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρει ότι “στόχος τους δεν είναι μόνο η προσβολή του θύματος και της αξιοπρέπειάς του, αλλά και η διάχυση του φόβου σε ολόκληρη την ομάδα, στην οποία ανήκει το θύμα”.

Ως εκ τούτου, συνεχίζει, “η υποτίμηση τέτοιων περιστατικών και η μη αποτελεσματική αντίδραση του κράτους, δημιουργούν τόσο στα πραγματικά όσο και στα δυνητικά θύματα ένα αίσθημα εγκατάλειψης και απομόνωσης, αλλά και συνέχισης, από μέρους της πολιτείας αυτή τη φορά, της δυσμενούς διάκρισης και των αρνητικών συναισθημάτων που βίωσαν”.

Ταυτόχρονα, αναφέρει η Επίτροπος, “στην παρούσα συγκυρία, με τις συνομιλίες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος να βρίσκονται σε εξέλιξη, εγκλήματα μίσους τα οποία στρέφονται εναντίον συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων δυναμιτίζουν τις προσπάθειες επίτευξης λύσης για ειρηνική συμβίωση”.

Προσθέτει ότι “υπό αυτές τις συνθήκες, η ρατσιστική βία οξύνει, δεν επιλύει τις διαφορές˙ η ρατσιστική βία διχάζει και διαιρεί, δεν επανενώνει˙ η ρατσιστική βία προάγει το μίσος και απειλεί τις προοπτικές για ειρήνη και για ευημερία όλων των Κυπρίων, ανεξαρτήτως της κοινότητας ή της θρησκευτικής ομάδας στην οποία ανήκουν”.

 

Συνεπώς, αναφέρει η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, “η αυτονόητη υποχρέωση σε ένα κράτος δικαίου για διαλεύκανση των εγκλημάτων και για τιμωρία των δραστών καθίσταται καίριας σημασίας”.

Αναφέρει, επίσης, ότι “συνιστά έμπρακτη προσπάθεια επανόρθωσης των τραυματικών συνεπειών που βίωσε το θύμα, ενώ παράλληλα εκφράζει την προσήλωση της κυπριακής πολιτείας για ισότιμη προστασία κάθε Κύπριου πολίτη, μέλους οποιασδήποτε κοινότητας, που γίνεται στόχος ατόμων ή ομάδων που διακατέχονται από ρατσιστικό ή εθνοτικό μίσος”.

Η Επίτροπος, συνεχίζει αναφέροντας, ότι “η επάρκεια και η αποτελεσματικότητα, ωστόσο, της αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού θα πρέπει να αξιολογηθεί συνολικά, ώστε να καλύψει όλα τα πεδία που συνδέονται άμεσα και έμμεσα με τα συγκεκριμένα συμβάντα, συμπεριλαμβανομένων αυτών της εκπαίδευσης, του δημόσιου πολιτικού λόγου, της στάσης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και του αστυνομικού σχεδιασμού για πρόληψη, αποτροπή και διαχείριση τέτοιων περιστατικών, καθώς και για προστασία των θυμάτων”.

Το ζητούμενο, εν τέλει, αναφέρει η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, “δεν είναι απλώς οι φραστικές καταδίκες των περιστατικών ή η χλιαρή ενεργοποίηση σχετικών ποινικών και άλλων προνοιών, αλλά η υπέρβαση της αμηχανίας, της απροθυμίας και της αδράνειας, που δυστυχώς χαρακτηρίζουν έως τώρα την εφαρμογή τους”.

“Αυτό που απαιτείται είναι η λήψη συνδυαστικών μέτρων και συντονισμένων δράσεων για αντιμετώπιση φαινομένων ρατσιστικής βίας, καθώς και των αιτιών που τα προκαλούν, καθώς επίσης και ο αναστοχασμός της ευρύτερης πολιτικής που διέπει την καταπολέμηση της εχθρότητας, του ρατσισμού και των διακρίσεων, και την προαγωγή της επιθυμίας για ειρηνική συνύπαρξη”, καταλήγει.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανθρώπινο μέλος σε παραλία: Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στη θάλασσα - Συνεχίζονται στη ξηρά

Τάφος - Οπλοστάσιο: Ενώπιον Δικαστηρίου οι δύο συλληφθέντες - Δείτε φωτογραφία από τα όπλα που βρήκαν οι Αρχές

Τιμές καυσίμων: Το «παράδοξο» με τα φθηνότερα πρατήρια - Στα ίδια επίπεδα βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης - Πίνακες

Κωνσταντίνου και Ελένης: Πόσοι Κύπριοι γιορτάζουν σήμερα - Oι παραλλαγές των ονομάτων και η ιστορία των Αγίων

Στιγμές τρόμου στον Μούτταλο: Άγνωστοι έκλεψαν πάνω από €5.000 - Έριξαν πυροβολισμούς

Adele: Τα συγχαρητήρια που έδωσε δημόσια στην κόρη του συντρόφου της



Θανατηφόρο στη Λάρνακα: 29χρονος μοτοσικλετιστής το νέο θύμα της ασφάλτου - Στη δημοσιότητα το όνομά του

Θανατηφόρο στη Λάρνακα: 29χρονος μοτοσικλετιστής το νέο θύμα της ασφάλτου - Στη δημοσιότητα το όνομά του

Σε οδική σύγκρουση που συνέβη γύρω στις 4.30 χθες το απόγευμα στο δρόμο Μενεού προς Περβόλια στην επαρχία Λάρνακας, έχασε τη ζωή του ο Arun Kumar 29 ετών από την Ινδία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top