Στις εκατέρωθεν μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις που παρουσιάζονται ανάμεσα σε Κύπρο και Ινδία αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ινδίας κ. Ναρέντρα Μόντι στην Κύπρο ως ιστορική.
Σε τοποθέτηση του κατά την έναρξη της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με επιχειρηματίες που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, με τη συμμετοχή και του Πρωθυπουργού της Ινδίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επίσκεψη του κ. Μόντι ανοίγει τον δρόμο για μια άνευ προηγουμένου στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες, όπως είπε, μοιράζονται κοινές αξίες και αρχές.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε βαθιά θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια του ιδίου, της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού προς τον λαό της Ινδίας για το τραγικό αεροπορικό ατύχημα και την απώλεια τόσων ζωών.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Κύπρος – Ινδία: Νέα εποχή συνεργασίας με την υπογραφή στρατηγικής Διακήρυξης
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, επίσης, ότι στην ταραχώδη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η Κύπρος, το νοτιοανατολικότερο άκρο της ΕΕ, αποτελεί φάρο σταθερότητας και αναφερόμενος στις σχέσεις ΕΕ-Ινδίας, σημείωσε πως έχει διανοιχθεί ένας νέος δρόμος συνεργασίας μετά και την επίσκεψη του Κολλεγίου των Επιτρόπων στην Ινδία τον περασμένο Φεβρουάριο.
Εξαίροντας το έργο και την ηγετική ικανότητα του κ. Μόντι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι είναι ηγέτης της αλλαγής και της εκπληκτικής μεταμόρφωσης της Ινδίας.
Πρόσθεσε ότι η επίσκεψη του κ. Μόντι στην Κύπρο αποτελεί ένδειξη της προσήλωσης του στη συνεργασία της Ινδίας με την Κύπρο την οποία εργαζόμαστε για να αναγάγουμε σε νέα επίπεδα, συνεργασία που θα είναι προσανατολισμένη στο μέλλον, με όραμα και με απτό τρόπο σε τομείς όπως η ασφάλεια, η τεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη, η καινοτομ΄΄ια, η ενέργεια, η συνδεσιμότητα και άλλα.
Σημείωσε ακόμη ότι η Κύπρος βλέπει την Ινδία όχι μόνο ως ένα στρατηγικό εταίρο, αλλά ως μια παγκόσμια δύναμη που διαμορφώνει το παρόν και το μέλλον της τεχνολογίας, της συνδεσιμότητας και της αειφόρου ανάπτυξης.
«Η Κύπρος», πρόσθεσε, «είναι η 8η μεγαλύτερη πηγή εξωτερικών επενδύσεων στην Ινδία ενώ η Ινδία είναι ανάμεσα στους δέκα πρώτους ξένους επενδυτές στην Κύπρο», κάτι που αποτελεί, επεσήμανε, μια σταθερή βάση για επέκταση.
Σημείωσε, επίσης, ότι πρωτοβουλίες όπως είναι ο οικονομικός διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC), στον οποίον η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει το πρώτο σημείο εισόδου στην Ευρώπη, αποτελεί ένα όραμα για έξυπνες υποδομές και δίκτυα που θα είναι καταλύτες για την ευημερία και τη σταθερότητα.
Είπε ακόμη ότι οι επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών ενδιαφέρονται για εκατέρωθεν επενδύσεις σε τομείς όπως η ψηφιακή καινοτομία και ο τομέας της φιλοξενίας, ενώ υπάρχουν πολλοί τομείς για περαιτέρω επενδύσεις, όπως η αμυντική τεχνολογία, η διαχείριση φυσικών πόρων, οι υποδομές, η τεχνολογία στον αγροτικό τομέα, ο κινηματογράφος και η κυβερνοασφάλεια.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι με την επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού διανοίγονται νέοι ορίζοντες στη συνεργασία των δύο χωρών.