Πώς ξεκίνησε το χειροκρότημα και γιατί έκαναν παλιά παλαμάκια

Πώς ξεκίνησε το χειροκρότημα και γιατί έκαναν παλιά παλαμάκια

Το χειροκρότημα είναι ένας από τους πιο κοινούς και παγκόσμια αναγνωρίσιμους τρόπους για να δείξουμε επιδοκιμασία, ενθουσιασμό ή ευγνωμοσύνη. Αν και σήμερα το θεωρούμε κάτι αυτονόητο, έχει μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία.

Πότε ακριβώς όμως το χειροκρότημα απέκτησε τον ρόλο του ως ένδειξη επιδοκιμασίας; Στη Βίβλο περιλαμβάνονται κάποιες σχετικές αναφορές, ενώ πιστεύεται ότι και οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν ανάλογες συνήθειες.

Η πρακτική του χειροκροτήματος εμφανίζεται έντονα στην αρχαία Ρώμη και την αρχαία Ελλάδα.

  • Στην αρχαία Ρώμη, οι θεατές σε θεάματα και παραστάσεις χειροκροτούσαν, χτυπούσαν τα πόδια ή κουνούσαν τις άκρες των ρόμπων τους για να δείξουν επιδοκιμασία.
  • Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες, όπως ο Νέρωνας, πλήρωναν ομάδες επαγγελματιών “χειροκροτητών” (claque) για να ενθαρρύνουν το κοινό και να κάνουν παραστάσεις να φαίνονται πιο δημοφιλείς.
  • Στην αρχαία Ελλάδα, αν και δεν υπάρχει τόσο έντονη καταγραφή του χειροκροτήματος, υπήρχαν μορφές δημόσιας επιδοκιμασίας, όπως φωνές ή κινήσεις. Οι θεατρικοί αγώνες στις Διονυσιακές γιορτές είχαν και “ψήφο” του κοινού για τον καλύτερο συγγραφέα ή έργο.

Το χειροκρότημα είναι απλό, ηχηρό και δεν χρειάζεται λέξεις. Είναι ένας μη λεκτικός τρόπος επικοινωνίας, γι’ αυτό και έχει διατηρηθεί στον χρόνο και χρησιμοποιείται σχεδόν σε κάθε κουλτούρα του κόσμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Βγαίνει στην επίθεση ο ΔΗΣΥ - Στο στόχαστρο το ΕΛΑΜ ενόψει βουλευτικών

Βγαίνει στην επίθεση ο ΔΗΣΥ - Στο στόχαστρο το ΕΛΑΜ ενόψει βουλευτικών

Η ομιλία της Αννίτας Δημητρίου με αφορμή τη 49η επέτειο από τη ίδρυση του ΔΗΣΥ για τη στάση του ΕΛΑΜ, με αφορμή το ψήφισμα που κατέθεσε το ΕΛΑΜ στο ευρωκοινοβούλιο, μπορεί να εκφωνήθηκε σε δημόσια εκδήλωση, όμως οι αποδέκτες της δεν ήταν μόνο οι πολιτικοί αντίπαλοι.

BEST OF TOTHEMAONLINE