Κυρτώματα: Πόσα «ξηλώθηκαν» μέχρι στιγμής ανά επαρχία - Τα προβλήματα που προκαλούν και η διαδικασία έγκρισης

Κυρτώματα: Πόσα «ξηλώθηκαν» μέχρι στιγμής ανά επαρχία - Τα προβλήματα που προκαλούν και η διαδικασία έγκρισης

«Πονοκέφαλο» συνεχίζει να αποτελεί το ζήτημα των χιλιάδων κυρτωμάτων στους δρόμους της Κύπρου, αφού προκαλεί σωρεία προβλημάτων τόσο στα οχήματα όσο και στην υγεία των οδηγών, με το «ξήλωμα» τους να έχει ξεκινήσει και να προχωρά σταθερά εδώ και καιρό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφόρηση που έλαβε το ThemaOnline από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, μέχρι στιγμής έχουν αφαιρεθεί πάνω από 115 κυρτώματα παγκύπρια ενώ το «οκ» για αφαίρεση έχουν λάβει άλλα 110 κυρτώματα περίπου.

Την ίδια στιγμή, έχουν λάβει έγκριση συνολικά 231 αιτήματα για αφαίρεση κυρτωμάτων.

Πόσα κυρτώματα έχουν αφαιρεθεί ανά επαρχία

Με βάση τα στοιχεία από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, στη Λευκωσία αφαιρούνται συνολικά 91 κυρτώματα, με γύρω στα 33 να έχουν ήδη αφαιρεθεί. Στη Λεμεσό, έχουν «ξηλωθεί» κυρτώματα ενώ έχουν λάβει έγκριση για αφαίρεση 20 συνολικά αιτήματα.

Όσο αφορά τη Λάρνακα, αφαιρούνται 53 κυρτώματα στην επαρχία Λάρνακας, με τα 11 να έχουν ήδη αφαιρεθεί. Παράλληλα, «ξηλώνονται» ακόμη 13 σε δρόμο στον οποίο πραγματοποιούνται εργασίες.

Στην Πάφο, αφαιρούνται 27 κυρτώματα. Μέχρι στιγμής, γύρω στα 17 έχουν ήδη αφαιρεθεί.

Καταληκτικά, στη Αμμόχωστο, έλαβαν έγκριση 40 αιτήματα για αφαίρεση κυρτωμάτων.

Η διαδικασία για αφαίρεση κυρτωμάτων

Αναφορικά με την διαδικασία, τα αιτήματα για αφαίρεση των κυρτωμάτων εγκρίνονται από την τεχνική επιτροπή του Κεντρικού Φορέα Επίλυσης Κυκλοφοριακών Προβλημάτων.

Σημειώνεται πως στην επιτροπή συμμετέχουν το Τμήμα Δημοσίων Έργων, η Πολεοδομία, η Αστυνομία ενώ εκπροσωπείται και η Τοπική Αρχή στην οποία βρίσκεται το κύρτωμα. Μετά την έγκριση από την Τεχνική Επιτροπή, η αρμόδια Τοπική αρχή ακολουθεί με την αφαίρεση.

Σωρεία προβλημάτων

Υπενθυμίζεται ότι όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο δημοσίευμα του ThemaOnline, το πρώτο πρόβλημα που προκαλούν τα κυρτώματα είναι οι επιβλαβές επιπτώσεις στην υγεία λόγω του φρεναρίσματος.

Συγκεκριμένα, μετά από αναλύσεις στην ατμόσφαιρα, αποκαλύφθηκε ότι εκεί όπου υπάρχουν κυρτώματα και γίνεται χρήση φρένων, εκπέμπονται εκατομμύρια σωματίδια, τα οποία βλέπουμε στις ζάντες των αυτοκινήτων.

Παράλληλα, γίνεται μια καύση του λαδιού των φρένων εκείνη την ώρα, η οποία είναι και πάλι επιβλαβές για την υγεία.

Ειδικότερα τα σωματίδια που εκπέμπονται από τα φρένα και την καύση του λαδιού των φρένων, αυξάνουν τα ποσοστά για λευχαιμία και καρκίνο στους κάτοικους των περιοχών που γειτνιάζουν με τα κυρτώματα κατά 50%.

Το δεύτερο πρόβλημα που δημιουργείται είναι η ομοιογένεια, δηλαδή δεν τηρούνται οι προδιαγραφές, οι οποίες είναι έξι με δέκα εκατοστά.

Καταληκτικά, το τρίτο πρόβλημα είναι οι καθυστερήσεις που προκαλούνται στα ασθενοφόρα. Για παράδειγμα αν υπάρχει ένα σοβαρό δυστύχημα και το ασθενοφόρο συναντήσει 30-35 κυρτώματα στην διαδρομή του, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα για να μην «εκτιναχθεί» ο ασθενής, τότε αναπόφευκτα θα καθυστερήσει, κάτι που μπορεί να στερήσει την ζωή ενός ατόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΔΗΣΥ και διαφθορά: Πολιτικές εξαγγελίες Αννίτας, στον ορίζοντα των βουλευτικών εκλογών - Στρατηγική μετατόπισης της ατζέντας

ΔΗΣΥ και διαφθορά: Πολιτικές εξαγγελίες Αννίτας, στον ορίζοντα των βουλευτικών εκλογών - Στρατηγική μετατόπισης της ατζέντας

Με τις βουλευτικές εκλογές να πλησιάζουν, η πολιτική σκηνή ζωντανεύει και τα κόμματα επιχειρούν να επανασυστηθούν στην κοινωνία, μέσα στο πλαίσιο ενός δημόσιου διαλόγου.

BEST OF TOTHEMAONLINE