Η νευρική νόσος που «χτυπά» μεταξύ 20 και 40 ετών – Θεωρείται αυτοάνοση

Η νευρική νόσος που «χτυπά» μεταξύ 20 και 40 ετών – Θεωρείται αυτοάνοση

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια και πολυδιάστατη πάθηση που επηρεάζει το νευρικό σύστημα, προκαλώντας βλάβες στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Πρόκειται για μια διαταραχή που επηρεάζει τη μυελίνη, τη λιπώδη ουσία που περιβάλλει τις αποφυάδες των νευρικών κυττάρων, με αποτέλεσμα τη διακοπή της ομαλής μετάδοσης των νευρικών σημάτων.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Αν και η ακριβής αιτία της σκλήρυνσης κατά πλάκας παραμένει άγνωστη, η νόσος θεωρείται πιθανότατα αυτοάνοση. Έχουν εντοπιστεί διάφοροι παράγοντες που ενδέχεται να συμβάλλουν στην εμφάνισή της, όπως γενετική προδιάθεση, περιβαλλοντικοί παράγοντες και λοιμώξεις. Μεταξύ των λοιμωδών παραγόντων που έχουν συσχετιστεί με την πάθηση, ξεχωρίζει ο ιός της λοιμώδους μονοπυρήνωσης (Epstein-Barr virus). Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που έχουν νοσήσει από τον ιό στην παιδική ηλικία έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο σε μεταγενέστερο στάδιο.

Συμπτώματα και διάγνωση

Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή και μπορεί να εμφανιστούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό. Τα πιο συνηθισμένα περιλαμβάνουν:

Μουδιάσματα και αισθητικές διαταραχές στα άκρα, ιδιαίτερα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών.
Διαταραχές στην όραση, όπως θόλωση ή διπλωπία.
Δυσλειτουργίες του ουροποιητικού συστήματος, όπως επιτακτική ούρηση ή δυσκολία στην ούρηση.
Η νόσος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, με συχνότερη εκδήλωση μεταξύ 20 και 40 ετών. Πρόκειται για την κύρια αιτία κινητικών δυσκολιών στις παραγωγικές ηλικίες, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των διαγνώσεων και σε παιδιά.

Θεραπευτική προσέγγιση και πρόγνωση

Η θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι εξατομικευμένη, καθώς κάθε ασθενής παρουσιάζει διαφορετική εξέλιξη της νόσου. Παρότι η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν είναι ιάσιμη, οι διαθέσιμες θεραπείες μπορούν να συμβάλουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων, την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Παρά τις προκλήσεις που συνεπάγεται η πάθηση, οι ασθενείς μπορούν να διατηρήσουν έναν ικανοποιητικό τρόπο ζωής, αρκεί να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και σωστή ιατρική παρακολούθηση.

*Το Τμήμα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας του Metropolitan Hospital, παρέχει εξειδικευμένη φροντίδα και ενημέρωση για την καλύτερη διαχείριση της νόσου. Το Ιατρείο του Metropolitan Hospital απαρτίζεται από: τον Διευθυντή Νευρολόγο τρεις Επιμελητές Νευρολόγους με εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο, εξειδικευμένο Νευροψυχολόγο και υποστηρίζεται γραμματειακά από εξειδικευμένη γραμματέα με 5ετή θητεία σε Μονάδα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας Νευρολογικής Πανεπιστημιακής Κλινικής. Με στόχο την ολιστική αντιμετώπιση της ιδιόμορφης αυτής πάθησης, η παραπάνω ομάδα συνεργάζεται και με πλήθος γιατρών άλλων ειδικοτήτων. Η θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών γίνεται σύμφωνα με τις Διεθνείς Κατευθυντήριες Οδηγίες.

Πηγή: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ξεκινούν την Παρασκευή 16 Μαΐου οι συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας, σύμφωνα με το Tass

Ξεκινούν την Παρασκευή 16 Μαΐου οι συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας, σύμφωνα με το Tass

Οι ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν τελικά την Παρασκευή, στο Ντολμαμπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, που μεταδίδει δηλώσεις του βοηθού του Ρώσου Προέδρου και επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ότι σκοπός των απευθείας συνομιλιών είναι «η εγκαθίδρυση μακροπρόθεσμης ειρήνης και η αντιμετώπιση των πρωταρχικών αιτίων της κρίσης».

BEST OF TOTHEMAONLINE