ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστόφορος Φωκαΐδης: Έτοιμη να συμβάλει στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων είναι η Κύπρος

Χριστόφορος Φωκαΐδης: Έτοιμη να συμβάλει στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων είναι η Κύπρος

Την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμβάλει στους μηχανισμούς της ΕΕ για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων, κυρίως μέσω του τομέα της Έρευνας και της Ασφάλειας, εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης προς τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ένωσης Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο.

Ο Στρατηγός Κωσταράκος, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για να προσφωνήσει το Συνέδριο για τη Θαλάσσια Ασφάλεια με τίτλο «Προκλήσεις, Οφέλη και Ευκαιρίες της Στρατηγικής Θαλάσσιας Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», που διοργανώνει το Υπουργείο Άμυνας και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας, συναντήθηκε το μεσημέρι με τον κ. Φωκαΐδη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι σήμερα υποδέχεται το Στρατηγό με τη νέα του και πολύ τιμητική ιδιότητα του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, με την ευκαιρία του διήμερου συνεδρίου για τη Θαλάσσια Ασφάλεια που διοργανώνει η Κύπρος σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας.

Ο κ. Φωκαΐδης είπε πως η Στρατιωτική Επιτροπή είναι το ανώτατο στρατιωτικό σώμα εντός του Συμβουλίου της ΕΕ, όπου διεξάγονται οι πλέον σημαντικές διαβουλεύσεις στο στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ των κρατών μελών στον τομέα της Ασφάλειας και της Άμυνας, και είναι το σώμα μέσω του οποίου προωθούνται ευρωπαϊκές δράσεις για την πρόληψη των συγκρούσεων, διαχείριση κρίσεων.

Ο Υπουργός έθεσε ως τελευταίο παράδειγμα της δράσης της Στρατιωτικής Επιτροπής την Επιχείρηση Σοφία στη Λιβύη για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός δήλωσε ότι με τον Στρατηγό συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ αναφέρθηκε και στη συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα της Έρευνας και της Διάσωσης στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου, επισημαίνοντας, όπως είπε, τη δέσμευση της χώρας μας για ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της προς όφελος γενικότερα των ευρωπαϊκών συμφερόντων.

“Είχα την ευκαιρία να εκφράσω την ετοιμότητα να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας και να συμβάλουμε προς την κατεύθυνση ανθρωπιστικών κρίσεων αλλά και των κοινών προκλήσεων ασφάλειας που αντιμετωπίζουμε”, είπε και τόνισε πως η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης αποτελούν παράγοντες ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας σε μια ευαίσθητη περιοχή που σπαράσσεται από συγκρούσεις, την έξαρση της τρομοκρατίας και από νέες ασύμμετρες απειλές.

Επίσης, ο κ. Φωκαΐδης είπε πως ενημερώθηκε από τον Στρατηγό Κωσταράκο για τα θέματα που είναι στην ατζέντα της Στρατιωτικής Επιτροπής ενόψει του Συμβουλίου Άμυνας της ΕΕ την προσεχή εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο Στρατηγός Κωσταράκος είπε αρχικά πως ανέλαβε τη θέση του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής την περασμένη Παρασκευή και αυτή είναι η πρώτη του επίσκεψη σε χώρα-μέλος της ΕΕ.

Ο κ. Κωσταράκος είπε πως η Στρατηγική Θαλάσσιας Ασφάλειας (Maritime Security Strategy) θέμα το οποίο εξετάστηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου είναι εξαιρετικά σημαντικό και αναφέρθηκε στη νέα σημαντική επιχείρηση που έχει αναλάβει η Ευρώπη με την ονομασία `Σοφία`, σημειώνοντας πως αυτή αφορά στην πάταξη της παράνομης μετανάστευσης, η οποία θα πρέπει με κάποιο τρόπο να σταματήσει γιατί καταλήγει σε εκατόμβες ανθρωπίνων θυμάτων σε καθημερινή βάση.

“Αθώοι άνθρωποι πνίγονται διαρκώς στα νερά της Μεσογείου και του Αιγαίου και πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα με κάποιο τρόπο. Η ΕΕ, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες μέσα σε ένα οργανωμένο και συγκεντρωτικό πλαίσιο, το οποίο είναι γνωστό με την ονομασία Comprehensive Approach (Ολοκληρωτική Προσέγγιση)”, είπε.

Εξήγησε πως η Ολοκληρωτική Προσέγγιση είναι το μεγάλο ατού της ΕΕ, καθώς άλλοι Οργανισμοί μπορεί να έχουν μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνατότητες, η ΕΕ όμως έχει το πλεονέκτημα να προσεγγίζει τα θέματα από όλες τις πλευρές, με διπλωματικά, πολιτικά, οικονομικά μέσα αλλά και με τη δυνατότητα προώθησης μεταρρυθμίσεων και προόδου στις περιοχές όπου επεμβαίνει.

“Αυτό είναι που προσπαθούμε να προωθήσουμε στην ΕΕ και αυτή είναι η κύρια προτεραιότητά μου. Ως στρατιωτικός, βέβαια, ασχολούμαι κυρίως με τις επιχειρήσεις αλλά μέσα σε ένα οργανωμένο πλαίσιο αυτής της Ολοκληρωμένης Προσέγγισης”, είπε.

Εξήγησε, παράλληλα, πως η Στρατηγική Θαλάσσιας Ασφάλειας είναι το μέσο εκείνο που θα εξασφαλίσει ότι η ΕΕ θα μπορεί απρόσκοπτα να προωθεί αυτή την Ολοκληρωμένη Προσέγγιση. “Αν δεν μπορώ να πάω στο μέρος εκείνο για να τους μεταφέρω τα τρόφιμα που χρειάζονται, τότε δεν μπορώ να κάνω Ολοκληρωμένη Προσέγγιση”, είπε, τονίζοντας, εκ νέου, τη σημασία ελέγχου των γραμμών συγκοινωνιών για προαγωγή της ασφάλειας και της ειρήνης.

Σε ερώτηση αν έχει ληφθεί απόφαση για αποστολή πολεμικών σκαφών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για επιτήρηση των υδάτων, ο Στρατηγός Κωσταράκος είπε πως η μοναδική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή είναι η επιχείρηση “Σοφία”, και η οποία αναπτύσσεται στα διεθνή ύδατα νοτίως της Ιταλίας και βρίσκεται στη φάση 2.

“Το τι αποφασίζεται στο πλαίσιο της Frontex, αφορά τις δυνάμεις επιβολής του Νόμου και όχι στρατιωτικές επιχειρήσεις”, είπε, ενώ διευκρινιστικά, ο Υπουργός Άμυνας είπε πως η επιχείρηση “Σοφία” έχει να κάνει με την καταπολέμηση των δικτύων παράνομης διακίνησης.

Όπως εξήγησε, τέλος, ο Στρατηγός, στην περιοχή του Αιγαίου υπάρχει μια διαφορετική διάσταση από αυτή που δόθηκε με απόφαση του Συμβουλίου στην αντιμετώπιση των γεγονότων στην επιχείρηση “Σοφία”, η οποία είναι μια καθαρά στρατιωτική -ναυτική επιχείρηση.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top