Νέο αίμα στην άσφαλτο… Θανατηφόρο το τροχαίο με μοτοσικλέτα στη Λεμεσό – Τι διερευνά η Αστυνομία
Νεκρός είναι ο διανομέας φαγητού που παρασύρθηκε από όχημα μετά από σύγκρουση με άλλο όχημα στη Λεμεσό το βράδυ της Παρασκευής.
Αντ' αυτού, το Βατικανό, η μικρότερη ανεξάρτητη χώρα στον κόσμο, φροντίζει για κάθε ανάγκη του ποντίφικα - από τη διαμονή και τη διατροφή μέχρι τα ταξίδια, την υγειονομική περίθαλψη και την ασφάλεια.
Στην πραγματικότητα, ο Πάπας Φραγκίσκος, γνωστός για τον λιτό και ταπεινό τρόπο ζωής του, αρνήθηκε ενεργά κάθε μορφή προσωπικού εισοδήματος καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της Εκκλησίας από το 2013 έως το 2025.
Ενώ τεχνικά ο Πάπας μπορεί να δικαιούται έναν μέτριο μισθό - που υπολογίζεται σε περίπου 2.500 ευρώ το μήνα (περίπου 2.150 λίρες), η απόφασή του αντικατοπτρίζει εκείνη του συνονόματού του, του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, και αντανακλά τη δέσμευσή του στην απλότητα και τους φτωχούς.
Οι προηγούμενοι πάπες δεν ήταν επίσης ποτέ γνωστό ότι έπαιρναν πλουσιοπάροχους μισθούς. Αντ' αυτού, το Βατικανό παρέχει ουσιαστικά μια ζωή με όλα τα έξοδα πληρωμένα.
Η στέγαση παρέχεται παραδοσιακά στο πλούσιο Αποστολικό Παλάτι, αν και ο Φραγκίσκος επέλεξε ως γνωστόν να παραμείνει στον απλούστερο ξενώνα Domus Sanctae Marthae στους χώρους του Βατικανού.
Αν και ο Πάπας δεν λαμβάνει μισθό, απέχει πολύ από το να είναι άπορος. Οι εκτιμήσεις για την καθαρή αξία του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία περιλαμβάνει την πρόσβαση σε παπικά περιουσιακά στοιχεία και υπηρεσίες που χρηματοδοτούνται από το Βατικανό, κυμαίνονται γύρω στα 12 εκατομμύρια λίρες.
Ο Πάπας έχει πρόσβαση σε ένα στόλο οχημάτων, σε επίσημες κατοικίες και σε ένα γενναιόδωρο επίδομα για φιλανθρωπικές δωρεές, όπως όταν ο Πάπας Φραγκίσκος έδωσε 200.000 ευρώ σε τροφίμους μιας ρωμαϊκής φυλακής.
Ωστόσο, οι πόροι αυτοί δεν προορίζονται για προσωπική ευχαρίστηση. Οι πάπες αναμένεται να υποστηρίζουν την πνευματική διαχείριση, όχι το οικονομικό κέρδος.
Στην πραγματικότητα, ο ρόλος συνοδεύεται από δια βίου ευθύνες - ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή του, όπως φάνηκε με τον επίτιμο Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ', ο οποίος έζησε εντός του Βατικανού μέχρι τον θάνατό του το 2022.
Το ίδιο το Βατικανό βασίζεται σε ένα πολύπλοκο μείγμα δωρεών, επενδυτικών αποδόσεων και εσόδων από τον τουρισμό και τα Μουσεία του Βατικανού. Μια από τις πιο διάσημες πηγές εσόδων του είναι οι Πένες του Πέτρου - μια ετήσια συλλογή από τους καθολικούς σε όλο τον κόσμο που αποφέρει περίπου 20 εκατομμύρια λίρες ετησίως.
Οι μεγαλύτερες εισφορές προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και την Ιταλία.
Αλλά ενώ η φήμη του Βατικανού μπορεί να υποδηλώνει... βαθιές τσέπες, η οικονομική του κατάσταση κάθε άλλο παρά σταθερή είναι.
Το 2023, ανέφερε ένα εντυπωσιακό λειτουργικό έλλειμμα 70 εκατομμυρίων λιρών, προκαλώντας την ανησυχία του Πάπα Φραγκίσκου σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού ταμείου του για τους υπαλλήλους του Βατικανού.
Σε απάντηση στις συνεχιζόμενες οικονομικές ανησυχίες - που επιδεινώθηκαν από την πανδημία - ο Φραγκίσκος θέσπισε σαρωτικές περικοπές μισθών το 2021. Οι καρδινάλιοι, οι οποίοι προηγουμένως κέρδιζαν μεταξύ 4.000 και 5.500 ευρώ μηνιαίως, είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά 10%.
Οι επίσκοποι παίρνουν τώρα περίπου 3.000 ευρώ το μήνα, ενώ οι απλοί ιερείς στη Ρώμη παίρνουν κατά μέσο όρο μόλις 1.200 ευρώ.
Οι μοναχοί και οι μοναχές, οι οποίοι συχνά δίνουν όρκους φτώχειας, γενικά δεν λαμβάνουν μισθό, εκτός αν κατέχουν διοικητικές θέσεις εντός της Εκκλησίας.
Ο Φραγκίσκος προχώρησε επίσης στον τερματισμό της παράδοσης της προσφοράς επιδοτούμενων διαμερισμάτων στο Βατικανό σε ανώτερους κληρικούς - μια προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο τις δαπάνες και να επιδείξει τη δέσμευσή του για διαφάνεια και δικαιοσύνη.
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις