Νεκρός άνδρας σε χωράφι - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του
Γύρω στις 12.30π.μ. εντοπίστηκε νεκρός άνδρας, σε χωράφι στην περιοχή Σιάς.
Η ιδέα της «ανάστασης» του μαμούθ είχε αρχικά αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό και δυσπιστία από την επιστημονική κοινότητα. Ωστόσο, η δημιουργία των πρώτων «τριχωτών ποντικιών» φέρνει τη φαντασία πιο κοντά στην πραγματικότητα. Την Τρίτη, επιστήμονες της Colossal, της εταιρείας που ίδρυσε ο καθηγητής γενετικής του Χάρβαρντ Τζορτζ Τσερτς μαζί με τον επιχειρηματία Μπεν Λαμ το 2021, ανακοίνωσαν ότι έχουν τροποποιήσει γενετικά ποντίκια ώστε να αποκτήσουν χρυσό, πυκνό τρίχωμα και ανθεκτικότητα στο ψύχος — ένα κρίσιμο πείραμα για την εφαρμογή αυτών των χαρακτηριστικών σε μεγαλύτερα θηλαστικά.
Η επικεφαλής επιστημονική σύμβουλος της εταιρείας, δρ Μπεθ Σάπιρο, εξελικτική μοριακή βιολόγος, δήλωσε:
«Ο απώτερος στόχος είναι αυτά τα ζώα να μπορέσουν να ζήσουν ελεύθερα στη φύση. Βρισκόμαστε ήδη σε συζητήσεις με αρκετές κυβερνήσεις για τα πρώτα στάδια επανένταξης, καθώς απαιτείται ένα περιβάλλον στο οποίο θα μπορούμε να τα παρακολουθούμε στενά πριν την πλήρη απελευθέρωσή τους.»
Τα μαμούθ δεν χρειάζεται απαραίτητα να ζουν στην Αρκτική, όπως εξηγεί η Σάπιρο, αλλά δεδομένου ότι θα είναι ανθεκτικά στο ψύχος, ίσως τελικά προτιμούν πιο ψυχρά κλίματα. Οι περιοχές της κεντρικής Βόρειας Αμερικής και του Μεξικού, όπου παλαιότερα ζούσαν, εξετάζονται ως πιθανές επιλογές.
Εκτός από τα μαμούθ, η Colossal σχεδιάζει επίσης την ανάσταση του ντόντο, του εμβληματικού πτηνού που εξαφανίστηκε τον 17ο αιώνα από το Μαυρίκιο. Η δρ Σάπιρο, της οποίας η ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας ήταν η πρώτη που χαρτογράφησε το γονιδίωμα του ντόντο από δείγμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Οξφόρδης, συνεργάζεται τώρα με την κυβέρνηση του Μαυρικίου και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για την ανάπτυξη σχεδίου επανένταξης.
Η αναγέννηση των πτηνών είναι πολύ πιο περίπλοκη από τα θηλαστικά, καθώς δεν μπορούν να κλωνοποιηθούν. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν μια νέα τεχνική που περιλαμβάνει την εξαγωγή αρχέγονων γεννητικών κυττάρων από έμβρυο περιστεριού Νικομπάρ, το κοντινότερο ζωντανό συγγενές του ντόντο, και την τροποποίησή τους με γονίδια ντόντο, πριν εμφυτευτούν σε υποκατάστατο πτηνό.
Όσο για τα μαμούθ, αυτές μοιράζονται το 99,5% του γενετικού τους υλικού με τους ασιατικούς ελέφαντες. Ο στόχος είναι να εισαχθούν γονίδια για χαρακτηριστικά όπως το μακρύ τρίχωμα και η αποθήκευση λίπους. Από το 2015, η ομάδα του καθηγητή Τσερτς έχει ήδη ενσωματώσει γονίδια μαμούθ σε κύτταρα ελέφαντα. Η εταιρεία εκτιμά ότι το πρώτο έμβρυο μαμούθ μπορεί να είναι έτοιμο μέχρι το 2027, με την πρώτη γέννηση να ακολουθεί περίπου 22 μήνες αργότερα.
«Η επιτυχία με τα ποντίκια μας επιτρέπει πλέον να δοκιμάσουμε πολλαπλές γενετικές τροποποιήσεις σε ασιατικούς ελέφαντες, κάτι κρίσιμο για τη δημιουργία ενός ζώου με τα χαρακτηριστικά του μαμούθ», σημειώνει η δρ Σάπιρο.
Η Colossal δεν σταματά στα μαμούθ και τους ντόντο. Εργάζεται επίσης για την ανάσταση της τίγρης της Τασμανίας (θυλακίνου) και σχεδιάζει την αναβίωση ενός γίγαντα αρκούδας της Εποχής των Παγετώνων και ενός κάστορα ύψους 1,5 μέτρου. Παράλληλα, η εταιρεία επενδύει σε τεχνολογίες για τη διάσωση απειλούμενων ειδών, όπως η φώκαινα βακίτα, ο λευκός ρινόκερος του Βορρά και το ροζ περιστέρι του Μαυρικίου.
Όπως εξηγεί η δρ Σάπιρο:
«Αν μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ελέφαντες που θα αντέχουν στο ψύχος, αυτό σημαίνει ότι θα έχουν περισσότερους πιθανούς βιότοπους — μια λύση που μπορεί να βοηθήσει και στην προστασία του είδους τους».
Η προσπάθεια μπορεί να μοιάζει με σενάριο από το «Jurassic Park», αλλά στόχος της Colossal είναι να αξιοποιήσει την τεχνολογία για να αποκαταστήσει χαμένα γονιδιακά χαρακτηριστικά και να εξασφαλίσει πως κανένα είδος του παρόντος δεν θα χαθεί για πάντα.
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις