Ξανά στο Δικαστήριο της Ε.Ε η Κύπρος: Δεν εξουσιοδότησε τον συντονιστή για ψηφιακές υπηρεσίες

Ξανά στο Δικαστήριο της Ε.Ε η Κύπρος:  Δεν εξουσιοδότησε τον συντονιστή για ψηφιακές υπηρεσίες

Στο Δικαστήριο της ΕΕ παραπέμπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Κύπρο μαζί με άλλες τέσσερις χώρες για μη αποτελεσματική εφαρμογή της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), και ειδικότερα σε σχέση με τον ρόλο του εθνικού συντονιστή για τις ψηφιακές υπηρεσίες, καθώς - στην περίπτωση της Κύπρου - δεν έχουν ανατεθεί οι απαραίτητες εξουσίες στον οργανισμό που έχει ορίσει για το ρόλο, που είναι η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου.

Ειδικότερα, η Κομισιόν ανακοίνωσε στο πλαίσιο του τακτικού πακέτου με τις διαδικασίες επί παραβάσει του Μαΐου, που αφορούν παραβιάσεις ή μη συμμόρφωση κρατών μελών με τη νομοθεσία της ΕΕ, πως παραπέμπει την Κύπρο (INFR(2024)2016) μαζί με την Τσεχία, την Ισπανία, την Πολωνία και την Πορτογαλία στο ΔΕΕ λόγω μη διορισμού ή της μη εξουσιοδότησης εθνικού συντονιστή ψηφιακών υπηρεσιών σύμφωνα με την Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (κανονισμός (ΕΕ) 2022/2065), κάτι που τα κράτη μέλη έπρεπε να κάνουν μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου 2024.

Εκτός από τον ορισμό συντονιστή για τις ψηφιακές υπηρεσίες, τα κράτη μέλη όφειλαν επίσης να αναθέσουν τις απαραίτητες εξουσίες σε αυτούς ώστε να μπορούν να παρακολουθούν και να εφαρμόζουν τους κανόνες της DSA, η οποία ρυθμίζει τη λειτουργία ιστοσελίδων όπως διαδικτυακές πλατφόρμες, ιστοσελίδες αγορών, κοινωνικά δίκτυα, πλατφόρμες ανάρτησης περιεχομένου και app stores.

Ακόμα, τα κράτη μέλη όφειλαν να θεσπίσουν κανόνες για τις κυρώσεις που θα πρέπει να επιβάλλονται σε περιπτώσεις παραβιάσεων.

Όπως σημειώνει η Κομισιόν, οι συντονιστές ψηφιακών υπηρεσιών είναι απαραίτητο μέρος των δομών που δημιουργούνται πανευρωπαϊκά για την ομοιόμορφη εφαρμογή της νέας νομοθεσίας από τα κράτη μέλη σε συνεργασία με την Επιτροπή.

Η Πολωνία είναι η μόνη χώρα που μέχρι στιγμής δεν έχει ορίσει ποιος οργανισμός θα έχει αυτά τα καθήκοντα. Η Κύπρος, όπως και η Τσεχία, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν ορίσει συντονιστές για θέματα ψηφιακών υπηρεσιών (στην περίπτωση της Κύπρου ο οργανισμός αυτός είναι η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης), ωστόσο δεν έχουν αναθέσει τις απαραίτητες εξουσίες για την εκτέλεση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της DSA.

Η Επιτροπή είχε ξεκινήσει τη διαδικασία με προειδοποιητική επιστολή στην Κύπρο, την Τσεχία, την Πολωνία και την Πορτογαλία στις 24 Απριλίου 2024 και στην Ισπανία στις 25 Ιουλίου 2024. Μετά τη μη συμμόρφωση ακολούθησε το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας με αποστολή αιτιολογημένης γνώμης στην Κύπρο, την Τσεχία, και την Πορτογαλία στις 3 Οκτωβρίου 2024, και στην Ισπανία και την Πολωνία στις 16 Δεκεμβρίου 2024.

Ο στόχος της DSA είναι η ασφάλεια των χρηστών στο διαδίκτυο και στις ψηφιακές υπηρεσίες μέσω της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και τη δημιουργία ενός ανοικτού και δίκαιου πεδίου για αυτές τις υπηρεσίες, μέσω ενός κοινού συστήματος διακυβέρνησης στο οποίο συμμετέχουν η Κομισιόν και τα κράτη μέλη μέσω των συντονιστών ψηφιακών υπηρεσιών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Σκληρή επίθεση Τατάρ σε ΠτΔ - Τον κατηγορεί για «διπρόσωπη πολιτική»

Σκληρή επίθεση Τατάρ σε ΠτΔ - Τον κατηγορεί για «διπρόσωπη πολιτική»

Σε νέες δηλώσεις προέβη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, κατηγορώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ότι ακολουθεί «διπρόσωπη πολιτική» και ότι επιχειρεί να «στριμώξει» την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ενώ στο τραπέζι των συνομιλιών εμφανίζεται να μιλά για «συμβιβασμό».