Με το... αριστερό ξεκινάει η θητεία Μερτς στην καγκελαρία

Με το... αριστερό ξεκινάει η θητεία Μερτς στην καγκελαρία

Η νέα κυβέρνηση του Φρίντριχ Μερτς ξεκινά με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Εξελέγη με τη δεύτερη ψηφοφορία μεν καγκελάριος, όμως η αποτυχία να εκλεγεί με την πρώτη και με απώλειες μέσα από την επόμενη κυβέρνηση και το κόμμα του δίνει ένα σαφές μήνυμα για την επόμενη μέρα: δεν θα έχει λευκή επιταγή ούτε από τους «δικούς» του ανθρώπους.

Θα είναι «υπό επιτήρηση» στην πιο κρίσιμη περίοδο της σύγχρονης γερμανικής ιστορίας. Τα σημερινά γεγονότα δείχνουν επίσης ότι θα πρέπει να αναζητήσει συνεργασίες και συναινέσεις και εκτός «μεγάλου συνασπισμού» για τα μεγάλα θέματα άμυνας, ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, όπως και να προβεί σε επώδυνους συμβιβασμούς.

Το διακύβευμα για την κυβέρνηση Μερτς δεν αφορά μόνο τη Γερμανία αλλά όλη την Ευρώπη, εν μέσω προετοιμασιών πολέμου στη Γερμανία με φόντο τη ρωσική απειλή αλλά και την ακροδεξιά που φλερτάρει με την πρωτιά στις δημοσκοπήσεις.

Όλα πάντως θυμίζουν Δημοκρατία της Βαϊμάρης και μεσοπόλεμο και τίποτα δεν προμηνύει μια ήρεμη επόμενη τετραετία. Πρώτος σταθμός αύριο το Παρίσι για να λάβει, τουλάχιστον, τη στήριξη των Ηλυσίων και του Μακρόν, ο οποίος αντίστοιχα βαδίζει πάνω σε τεντωμένο σχοινί, με μια εξίσου ισχνή γαλλική κυβέρνηση μειοψηφίας.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Πάει Νέα Υόρκη ο ΠτΔ: Με ποιους θα έχει συναντήσεις – Πότε βλέπει Γκουτέρες και Ολγκίν

Πάει Νέα Υόρκη ο ΠτΔ: Με ποιους θα έχει συναντήσεις – Πότε βλέπει Γκουτέρες και Ολγκίν

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, όπου θα προσφωνήσει την 81η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής του θα συναντηθεί με τον ΓΓ των ΗΕ, με την προσωπική του απεσταλμένη, καθώς και με αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων και επικεφαλής Οργανισμών και πολυεθνικών εταιρειών. Θα έχει, επίσης, επαφές με εκπροσώπους της κυπριακής ομογένειας. 

BEST OF TOTHEMAONLINE