Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ολοκληρώθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Εσωτερικών, Άμυνας, Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο Αρχιπύραρχος Πυροσβεστικής, ο Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Διαχείρισης Κρίσεων και Πολιτικής Προστασίας και Υπηρεσιακοί Παράγοντες.
Η Κυβέρνηση προχωρεί με συνέπεια και αποφασιστικότητα στη συνολική αναμόρφωση του πλαισίου Πολιτικής Προστασίας, εφαρμόζοντας έναν ολιστικό και συντονισμένο σχεδιασμό. Στόχος μας είναι η εδραίωση ενός σύγχρονου, επιχειρησιακά αποτελεσματικού και διαλειτουργικού Εθνικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Μέσα από νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, την ενίσχυση των θεσμών, την εξασφάλιση κρίσιμων μέσων και υποδομών, καθώς και τη συστηματική εκπαίδευση, οικοδομούμε τις βάσεις για μια Κύπρο πιο ασφαλή, πιο έτοιμη και πιο ανθεκτική στις σύγχρονες απειλές.
Στους 26 μήνες διακυβέρνησης, καταγράφουμε ήδη χειροπιαστά και μετρήσιμα αποτελέσματα:
• Το 81% των δασικών πυρκαγιών του 2024 κατασβέστηκε πριν επεκταθεί πέραν του ενός εκταρίου.
• Η μέση καμένη έκταση εντός κρατικών δασών ανά πυρκαγιά μειώθηκε κατά 28,9% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας.
• Ο χρόνος πρώτης επέμβασης διατηρείται σταθερά στα 12 λεπτά, επιβεβαιώνοντας τη λειτουργικότητα και την επιχειρησιακή ετοιμότητα του μηχανισμού μας.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Χριστοδουλίδης: «Το πιο σημαντικό είναι η πρόληψη» – Σύσκεψη για τις πυρκαγιές στο Προεδρικό
Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν την ορθότητα της προσέγγισής μας. Όμως, όσο ενθαρρυντικά κι αν είναι, δεν μας επιτρέπεται ούτε στιγμή εφησυχασμός. Ακόμα κι ένα εκατοστό γης που καίγεται είναι ζημιά – περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ και επηρεάζουν ολόκληρο τον πλανήτη, με ιδιαίτερη ένταση στην περιοχή μας, που συγκαταλέγεται στις πιο ευάλωτες της Μεσογείου. Ο κίνδυνος πυρκαγιών δεν είναι παροδικός, είναι διαρκής και εντεινόμενος. Και η απάντησή μας πρέπει να είναι εξίσου διαρκής: με σχέδιο, με επαγρύπνηση, με προσαρμοστικότητα και ενότητα δυνάμεων.
Σήμερα, ανακοινώνουμε την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης για τη δημιουργία του συστήματος 112, με την εφαρμογή του στην Πυροσβεστική Υπηρεσία να ξεκινά εντός των επόμενων μηνών. Ήδη δρομολογείται η δεύτερη φάση, που αφορά την ένταξη και άλλων κρίσιμων κρατικών υπηρεσιών. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση των υποδομών για τη μόνιμη στέγαση του 112 νέας γενιάς και του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων. Με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχωρούμε στην ετοιμασία του νέου νομικού και οργανωτικού πλαισίου για τη σύσταση ενιαίας Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.
Στο μέτωπο της θωράκισης από αέρος – που αποτελεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των ακραίων καιρικών φαινομένων – από τον Απρίλιο του 2025, τα πτητικά μέσα έχουν υπαχθεί στην Εθνική Φρουρά. Η απόφαση αυτή υπηρετεί τη διπλή ανάγκη της ενίσχυσης της ασφάλειας πτήσεων και της ορθολογικής ανάπτυξης ενός κρατικού ιδιόκτητου στόλου. Όπως πέρσι, έτσι και φέτος, η αντιπυρική περίοδος περιλαμβάνει 11 πρωτεύοντα πτητικά μέσα σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, ενώ όλες τις προηγούμενες χρονιές η Κυπριακή Δημοκρατία είχε κυρίως 6 πτητικά μέσα.
Ταυτόχρονα, ενισχύουμε την πρόληψη και την προστασία του δασικού μας πλούτου. Το Τμήμα Δασών έχει ήδη παραλάβει 127 νέα οχήματα και αναμένει επιπλέον 29. Επενδύουμε σε σύγχρονες τεχνολογίες αλλά και σε παραδοσιακές μεθόδους διαχείρισης, πρωτοπορώντας για τη Μεσόγειο: τον Μάρτιο 2024 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ελεγχόμενη καύση, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε πιλοτικά και η ελεγχόμενη βόσκηση. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης χορηγία ύψους €1 εκατομμυρίου προς κοινότητες για σκοπούς πυροπροστασίας ενώ έχουν ήδη προχωρήσει οι εγκρίσεις για 100% χρηματοδότηση σε 17 παραδασόβιες κοινότητες για απόκτηση θρυμματιστών.
Παράλληλα, το 2024 ξεκίνησε η επιδότηση των Τοπικών Αρχών με πέραν του €1 εκατ. για καθαρισμό 269 παράνομων σκυβαλότοπων που είναι υπό την ευθύνη τους και διορίστηκαν 172 επιθεωρητές των Τοπικών Αρχών προς επίβλεψη για των σκυβαλότοπων. Το μέτρο συνεχίζεται και για το 2025, λόγω της θετικής απόδοσής του το 2024.
Παράλληλα, έχουμε επενδύσει στην καλλιέργεια κουλτούρας πρόληψης. Τον Φεβρουάριο του 2025, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε σειρά νομοσχεδίων που αυστηροποιούν το νομικό πλαίσιο για την πρόκληση πυρκαγιών. Πάνω από 1.200 άτομα έχουν ήδη εκπαιδευτεί στη δασοπυρόσβεση το 2025. Και από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μετά από δέκα χρόνια, επαναλειτουργεί το Δασικό Κολλέγιο, με διευρυμένο ρόλο στην εκπαίδευση δασικών λειτουργών αλλά και στην ενδυνάμωση των παραδασόβιων κοινοτήτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω ειδικών σεμιναρίων και προγραμμάτων.
Η στρατηγική μας ενισχύεται διαρκώς με νέες μελέτες, τεχνολογίες και προτάσεις για την ενίσχυση της έγκαιρης ανίχνευσης και προειδοποίησης. Όμως, η επιτυχία κάθε σχεδίου εξαρτάται τελικά από τη συνεργασία όλων: του κράτους, των υπηρεσιών, των εθελοντών και κάθε πολίτη ξεχωριστά. Η πρόληψη είναι υπόθεση όλων μας.
Οι δαπάνες για την πρόληψη, προστασία και αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων δεν είναι κόστος – είναι επένδυση. Επένδυση για το παρόν, αλλά κυρίως για τις επόμενες γενιές. Και αυτή την επένδυση, την προχωρούμε με την ίδια προσήλωση, την ίδια αποφασιστικότητα και τον ίδιο ρυθμό.
Γιατί αυτή η μάχη είναι υψηλής σημασίας. Είναι μάχη για τη ζωή, για τη φύση, για τον τόπο μας. Μας αφορά όλους – και θα την κερδίσουμε μαζί».