Ευχαριστημένος ο Τσίπρας από την έκβαση του Eurogroup

Ευχαριστημένος ο Τσίπρας από την έκβαση του Eurogroup

«Θετική εξέλιξη», που διέψευσε όσους προέβλεπαν εμπλοκή στο Eurogroup της Δευτέρας για το ελληνικό πρόγραμμα, και «σημαντική επιτυχία» η αποσύνδεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από την αξιολόγηση των εταίρων, ανέφερε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα στους Υπουργούς του.

Ανέπτυξε αναλυτικά τα ζητήματα που αφορούν στην τρέχουσα διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των προαπαιτούμενων, την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και την εκταμίευση των 10 + 2 δις Ευρώ.

Σημείωσε ότι αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υποχώρησε στα ανοιχτά ζητήματα όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς όσων αδυνατούν να πληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο, ευκολίες πληρωμής σε 100 δόσεις και ευνοϊκούς όρους για όσους έχουν μικρές ή και πολύ μεγάλες οφειλές προς το Δημόσιο, ΦΠΑ στην εκπαίδευση, που οι δανειστές, είπε, επιμένουν στο 23%.

Ταυτόχρονα, ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε πως διαψεύστηκαν όσοι προέβλεπαν εμπλοκή στο χθεσινό Eurogroup, και χαρακτήρισε «επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, την εκ των πραγμάτων αποσύνδεση της πρώτης αξιολόγησης από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμα κατά την ομιλία του στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι για την ελληνική κυβέρνηση τώρα είναι προτεραιότητα η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός της εβδομάδας ώστε να δοθεί την ερχόμενη Δευτέρα το πράσινο φως από το EWG και τον  SSM για την εκταμίευση των 10+2 δις Ευρώ. Το σχετικό νομοσχέδιο, πρόσθεσε, θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο εντός της επόμενης εβδομάδας.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία τονίζοντας η ελληνική κυβέρνηση θα παίξει ρόλο πρωταγωνιστή στην διαπραγμάτευση Ε.Ε. Τουρκίας για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Έκανε επίσης εκτενή αναφορά στην ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να μην περιοριστεί απλώς στην υλοποίηση και διαχείριση της Συμφωνίας με τους δανειστές αλλά να επιταχύνει την υλοποίηση των προγραμματικών της δεσμεύσεων σε μια σειρά τομείς, όπως στη Δημόσια Διοίκηση, στη διαφθορά, στη καταπολέμηση αδήλωτης εργασίας, στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στο σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, και στον εθνικό διάλογος για την εκπαίδευση.
 
Στόχος της κυβέρνησης, υπογράμμισε, είναι «να αφήσει ένα ανεξίτηλο προοδευτικό ίχνος και να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία».
Τέλος, ο κ. Τσίπρας ζήτησε τέλος από όλους τους Υπουργούς να καταθέσουν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας σχέδιο δράσης και χρονοδιάγραμμα στη βάση των προγραμματικών δηλώσεών τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Κυπριακό: Το μήνυμα Κωνσταντίνου Κόμπου - Το παιχνίδι εντυπώσεων και οι κόκκινες γραμμές

Κυπριακό: Το μήνυμα Κωνσταντίνου Κόμπου - Το παιχνίδι εντυπώσεων και οι κόκκινες γραμμές

Σε μια περίοδο όπου οι ισορροπίες στο Κυπριακό παραμένουν εύθραυστες, η Λευκωσία επιχειρεί να κρατήσει τη διαδικασία εντός θεσμικού πλαισίου και να αποτρέψει ερμηνείες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα αδιέξοδα. Η δημόσια τοποθέτηση του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου απέναντι στις πρόσφατες δηλώσεις της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν, αποτελεί σαφή μήνυμα προς όλα τα μέρη: το Κυπριακό δεν κινείται με ερμηνείες ούτε με αποσπασματικές ερμηνείες δηλώσεων.

BEST OF TOTHEMAONLINE