Την κοινωνική αμηχανία την συναντάμε σχεδόν παντού: από τις δύσκολες διαπραγματεύσεις μισθών μέχρι τις αμήχανες συζητήσεις με πολλές παύσεις. Όλοι μας κάποια στιγμή νιώθουμε άβολα στις κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις.
Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την αμηχανία, συχνά καταφεύγουμε σε υπερβολική ευγένεια. Χαμογελάμε έντονα, γελάμε όσο πιο πολύ μπορούμε και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να πείσουμε τους άλλους ότι όλα είναι καλά. Θέλουμε να δείξουμε δηλαδή ότι είμαστε «καλοί».
Αλλά μήπως γινόμαστε... υπερβολικά καλοί;
Το πρόβλημα με την υπερβολική ευγένεια
Η ειρωνεία είναι πως όσο περισσότερο προσπαθούμε να κρύψουμε την αμηχανία μας πίσω από το προσωπείο της «καλοσύνης», τόσο πιο εμφανές γίνεται ότι δεν είμαστε ειλικρινείς. Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται εύκολα τα συναισθήματα των άλλων, ειδικά μέσω της μη λεκτικής επικοινωνίας, όπως ο τόνος της φωνής ή οι εκφράσεις του προσώπου. Έτσι, ακόμα και τα κομπλιμέντα που προσφέρουμε, όταν συνοδεύονται από ψεύτικο χαμόγελο, μοιάζουν επιφανειακά και χωρίς νόημα.
Συχνά, καταφεύγουμε σε γενικότητες όπως «Καλή δουλειά!», που δεν είναι ούτε συγκεκριμένες, ούτε χρήσιμες - και κάποιες φορές δεν είναι καν δικαιολογημένες. Αυτό δίνει την εντύπωση ότι δεν προσέχουμε πραγματικά.
Τι κάνουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι
1. Αμφισβήτησε την “κουλτούρα της καλοσύνης”
Ρώτα τον εαυτό σου: “Όλοι γύρω μου όντως προτιμούν αυτή την κουλτούρα υπερβολικής ευγένειας ή απλώς τη διατηρούν επειδή το κάνουν και οι άλλοι;”. Η πίεση της ομάδας οδηγεί πολλούς στο να προσαρμόζονται σε τέτοιες συμπεριφορές, ακόμη κι αν δεν τις βρίσκουν ουσιαστικές. Αυτό οδηγεί στο φαινόμενο της «πλουραλιστικής άγνοιας», όπου όλοι νομίζουν ότι οι άλλοι απολαμβάνουν την κατάσταση, ενώ στην πραγματικότητα κανείς δεν την προτιμά.
2. Δώσε συγκεκριμένη και στοχευμένη ανατροφοδότηση
Αποφεύγουμε συχνά να γίνουμε συγκεκριμένοι, είτε από φόβο μην προσβάλουμε κάποιον είτε από συνήθεια. Όμως, η γενικότητα δεν είναι χρήσιμη. Αντί να πεις, «η παρουσίαση ήταν βαρετή», δοκίμασε: «Η παρουσίαση είχε υπερβολική ορολογία, με αποτέλεσμα να χάσουμε το νόημα σε κάποια σημεία». Το ίδιο ισχύει και για τον έπαινο. Μια φράση όπως:
«Μου άρεσε πολύ το πώς εξήγησες το πρόβλημα με απλό τρόπο στο δεύτερο μέρος», είναι πολύ πιο αποτελεσματική από ένα απλό «Μπράβο». Όταν είμαστε συγκεκριμένοι, δείχνουμε ενδιαφέρον και σεβασμό, και η ανατροφοδότησή μας αποκτά ουσία χωρίς να αποτελεί στάση άμυνας.
Το να είσαι ευγενικός είναι θετικό. Όμως, όταν η ευγένεια γίνεται μηχανική και υπερβολική, καταλήγει να είναι εμπόδιο στην ειλικρίνεια και την πρόοδο. Οι επιτυχημένοι ξεχωρίζουν όχι επειδή προσπαθούν να φανούν «καλοί», αλλά επειδή είναι αυθεντικοί, αξιόπιστοι και ουσιαστικοί στην επικοινωνία τους.
Πηγή: gazzetta.gr