Για παιχνίδια και ρούχα οι πλείστες καταγγελίες για ακατάλληλα προϊόντα στην Κύπρο μέσω συστήματος ΕΕ το 2024

Για παιχνίδια και ρούχα οι πλείστες καταγγελίες για ακατάλληλα προϊόντα στην Κύπρο μέσω συστήματος ΕΕ το 2024

Τα καλλυντικά και τα παιχνίδια, καθώς και οι ηλεκτρικές συσκευές και τα μηχανοκίνητα οχήματα, ήταν οι κύριες κατηγορίες προϊόντων στην ΕΕ για την ασφάλεια των οποίων κοινοποιήθηκαν καταγγελίες μέσω του συστήματος Safety Gate, της πλατφόρμας έγκαιρης προειδοποίησης για επικίνδυνα μη διατροφικά προϊόντα της ΕΕ, ενώ στην Κύπρο οι περισσότερες καταγγελίες αφορούσαν παιχνίδια και ρουχισμό, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Κομισιόν για τη λειτουργία του συστήματος.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2024 κοινοποιήθηκαν μέσω του συστήματος 4137 αναφορές για ακατάλληλα προϊόντα σε όλη την ΕΕ, αριθμός που ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από το 2003 όταν και άρχισε να λειτουργεί το σύστημα. Μέσω του συστήματος οι εθνικές αρχές κοινοποιούν τα μέτρα που έχουν λάβει για ακατάλληλα προϊόντα, προς ενημέρωση των υπόλοιπων χωρών που συμμετέχουν. Το 2024 σε όλη την ΕΕ οι αρχές των κρατών μελών κινητοποιήθηκαν σε 4279 συνολικά περιπτώσεις για διακοπή της πώλησης επικίνδυνων προϊόντων ή την απόσυρσή τους από την αγορά.

Στην Κύπρο το 2024 καταγράφηκαν συνολικά 66 καταγγελίες, από τις οποίες προέκυψαν 2 περιπτώσεις κινητοποίησης διαδικασιών σε άλλα κράτη μέλη. Η διαφορά μεταξύ των αναφορών στα κράτη μέλη και των ενεργειών που γίνονται σε συνέχεια τους σε άλλα κράτη μέλη ποικίλει από χώρα σε χώρα, με 1089 καταγγελίες στην Ιταλία και 33 ενεργειών σε άλλες χώρες, μέχρι 4 και 275 αντίστοιχα στην Ελλάδα.

Η έκθεση περιγράφει επίσης τα μέτρα παρακολούθησης που έλαβαν οι εθνικές αρχές των κρατών μελών της ΕΕ, της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν, καθώς και τις πιο συχνές κατηγορίες προϊόντων και τα πιο συχνά αίτια κινδύνου.

Σε επίπεδο ΕΕ τα καλλυντικά (36%) παρέμειναν τα πιο συχνά αναφερόμενα προϊόντα που ενέχουν κινδύνους για την υγεία. Ακολουθούσαν τα παιχνίδια (15%), οι ηλεκτρικές συσκευές (10%), τα μηχανοκίνητα οχήματα (9%) και τα χημικά προϊόντα (6%).

Στην Κύπρο, τα περισσότερα προϊόντα για τα οποία ενημερώθηκε το σύστημα αφορούσαν παιχνίδια (39%), ρουχισμό και υφάσματα (29%) και αθλητικό εξοπλισμό (17%).

Όσον αφορά την κύρια αιτία κινδύνου στην ΕΕ αυτή ήταν τα χημικά συστατικά και αφορούσαν το 49% των αναφορών. Το 15% αφορούσε τραυματισμούς και το 8% την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι επικίνδυνες χημικές ουσίες που εντοπίστηκαν περιλάμβαναν κάδμιο, νικέλιο και μόλυβδο σε κοσμήματα, καθώς και αλλεργιογόνα αρώματα σε λάδια σώματος και συνθετικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να μαλακώσουν το πλαστικό, για παράδειγμα σε ορισμένα είδη ένδυσης.

Το 97% των καλλυντικών που κοινοποιήθηκαν αναφέρθηκε ότι περιείχαν BMHCA, ένα απαγορευμένο συνθετικό άρωμα, το οποίο μπορεί να βλάψει το αναπαραγωγικό σύστημα και να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος.

Και στην Κύπρο η κύρια αιτία κινδύνου ήταν τα χημικά συστατικά (33%), και ακολουθούσαν οι τραυματισμοί (27%) και ο κίνδυνος ασφυξίας (17%).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτή την περίοδο η Επιτροπή συνεργάζεται με τις εθνικές εποπτείας της αγοράς για να προετοιμάσει τον πρώτο συνολικό έλεγχο για την ασφάλεια των προϊόντων που θα διενεργηθεί ταυτόχρονα σε ιστοσελίδες για τον εντοπισμό παραβάσεων της νομοθεσίας της ΕΕ για τους καταναλωτές σε έναν συγκεκριμένο τομέα.

Στις 10 Απριλίου 2025 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με τους νέους κανόνες για την ασφάλεια των παιχνιδιών. Εφόσον εγκριθεί, ο νέος κανονισμός που προτείνει η Επιτροπή θα απαγορεύσει τη χρήση επιβλαβών χημικών ουσιών στα παιχνίδια, όπως τα PFAS, οι ενδοκρινικοί διαταράκτες και οι δισφαινόλες, στα παιχνίδια.

Όλα τα παιχνίδια θα διαθέτουν ψηφιακό διαβατήριο προϊόντος, ώστε να αποτρέπεται η είσοδος στην ΕΕ μη ασφαλών παιχνιδιών που πωλούνται διαδικτυακά και μη διαδικτυακά. Ο κανονισμός θα θέτει αυστηρότερους κανόνες για τις διαδικτυακές πωλήσεις και θα παρέχει στους επιθεωρητές μεγαλύτερες εξουσίες για την απομάκρυνση των επικίνδυνων παιχνιδιών από την αγορά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Τραγωδία σε παραλία στη Λάρνακα: Διερευνά υπόθεση αιφνίδιου θανάτου η Αστυνομία για τον 56χρονο εκπαιδευτή αλόγων

Τραγωδία σε παραλία στη Λάρνακα: Διερευνά υπόθεση αιφνίδιου θανάτου η Αστυνομία για τον 56χρονο εκπαιδευτή αλόγων

Διερευνά υπόθεση αιφνίδιου θανάτου, αναφέρει η Αστυνομία σε σχέση με τον θάνατο 56χρονου στην θάλασσα παρά τον Αερολιμένα Λάρνακας.

BEST OF TOTHEMAONLINE