ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποενοχοποίηση της Τουρκίας στη νέα έκθεση της Κομισιόν

Αποενοχοποίηση της Τουρκίας στη νέα έκθεση της Κομισιόν

Απενοχοποιεί πλήρως την κατοχική Τουρκία στο Κυπριακό το τελικό κείμενο της νέας έκθεσης της Κομισιόν, που είναι ήδη έτοιμη, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αύριο Τρίτη,9/11.

Οι αναφορές της έκθεσης για το Κυπριακό στηρίζονται στον ισχυρισμό ότι η Άγκυρα στήριξε τις διαπραγματεύσεις και τις προσπάθειες του Έσπεν Μπαρθ Άιντα για λύση.

Η αθώωση της Άγκυρας στο Κυπριακό είναι το βασικό μελανό σημείο της έκθεσης, στην οποία πάντως καταγράφονται πλέον όλες οι κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας, γεγονός που σώζει κάπως την παρτίδα.  

Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο η Κομισιόν είχε…ξεχάσει να περιλάβει πολλές από τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Άγκυρας, οι οποίες όμως εντάχθηκαν στο τελικό κείμενο με παρέμβαση προφανώς της Λευκωσίας.  

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι παρά τη στήριξη της Τουρκίας στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων και στον κ. Άιντα, νωρίτερα, από τον Οκτώβριο 2014 μέχρι και τον Απρίλιο 2015, εξέδωσε ανακοινώσεις και ενεπλάκη σε ενέργειες αμφισβητώντας το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, προς όφελος όλων των Κυπρίων.  

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

Το Κυπριακό είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάθε συμφέρον, αλλά και υποχρέωση, να συμβάλει ενεργά μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για την οριστική διευθέτησή του, χρησιμοποιώντας, αξιοποιώντας όλα τα πολιτικοοικονομικά μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών σχέσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό σε επετειακή εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης για τα 20χρονα της ένταξης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top