Σλοβακία: Αποζημιώσεις για όσους πλήρωσαν πρόστιμα λόγω παραβίασης των υγειονομικών μέτρων Covid-19

Σλοβακία: Αποζημιώσεις για όσους πλήρωσαν πρόστιμα λόγω παραβίασης των υγειονομικών μέτρων Covid-19

Η Σλοβακία ίδρυσε την Τετάρτη ένα ταμείο που θα συγκεντρώσει πάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να αποζημιώσει πολίτες στους οποίους είχαν επιβληθεί πρόστιμα για την παραβίαση των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Το σλοβακικό κοινοβούλιο ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο με 78 ψήφους υπέρ έναντι 66 κατά, και η πρωτοβουλία αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Μαΐου.

Περίπου 65.000 πρόστιμα είχαν επιβληθεί για μη χρήση προστατευτικής μάσκας ή για παραβίαση απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενώ δεν καλύπτονταν τα γεύματα στη διάρκεια νοσηλείας σε καραντίνα.

Οι αιτήσεις για αποζημίωση μπορούν να υποβληθούν έως τις 31 Οκτωβρίου.

Την πανδημία είχε διαχειριστεί η προηγούμενη κυβέρνηση. Η σημερινή αντιπολίτευση κατήγγειλε το «σκανδαλώδες» νομοσχέδιο που επιβραβεύει «όσους αδιαφορούσαν» για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο είναι μεταξύ των ηγετών που υποστήριξαν την στάση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει αποζημιώσει τους στρατιωτικούς που αποπέμφθηκαν επειδή αρνήθηκαν τον εμβολιασμό για την Covid-19.

Στην Κάτω Αυστρία – ένα από τα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας – που γειτονεύει με τη Σλοβακία, η ακροδεξιά με την υποστήριξη των συντηρητικών έχει δημιουργήσει ένα παρόμοιο ταμείο με κεφάλαια 31,3 εκατ. ευρώ, το οποίο αποζημιώνει επίσης πολίτες που κατήγγειλαν παρενέργειες από τον εμβολιασμό για την Covid-19.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ: «Η ΚΔ θα ενταχθεί μέχρι το 2026 στη Ζώνη του Σένγκεν» - Όσα είπε για Κυπριακό, Δημογραφικό και ηλεκτρικό ρεύμα

ΠτΔ: «Η ΚΔ θα ενταχθεί μέχρι το 2026 στη Ζώνη του Σένγκεν» - Όσα είπε για Κυπριακό, Δημογραφικό και ηλεκτρικό ρεύμα

Τη διαβεβαίωση ότι μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα τεχνικά ζητήματα, έτσι ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να ενταχθεί το 2026 στη Ζώνη του Σένγκεν, έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.