Δρ. Καραγιάννης στο «Τ»: Τι είναι ο μεταδιδόμενος ιός «Τσικουνγκούνια» - Ποια τα συμπτώματα και πώς μπορεί να μολυνθούμε;

Δρ. Καραγιάννης στο «Τ»:  Τι είναι ο μεταδιδόμενος ιός «Τσικουνγκούνια» - Ποια τα συμπτώματα και πώς μπορεί να μολυνθούμε;

Για τον ιό ο οποίος ονομάζεται «Τσικουνγκούνια» και ο οποίος μεταδίδεται από τα κουνούπια μίλησε στο ThemaOnline, ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης,

Πάντως όπως σημείωσε κατά την διάρκεια των δηλώσεων του στην ιστοσελίδα μας, «δεν συντρέχει προς το παρών κανένας λόγος ανησυχίας»

Ο κ. Καραγιάννγης ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα ιό ο οποίος αναγνωρίστηκε την δεκαετία του 1950 και πήρε την ονομασία “Τσικουνγκούνια” διότι τα συμπτώματα και κυρίως το πρήξιμο στις αρθρώσεις καθώς και οι μυϊκοί πόνοι αναγκάζουν τον ασθενή να παρουσιάζει καμπουρωτή εικόνα».

Τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, «ο συγκεκριμένος ιός λόγω κάποιων μεταλλάξεων που παρουσιάστηκαν φαίνεται ότι έχει διαδοθεί σε πολλές χώρες ανά το παγκόσμιο, οι οποίες έχουν τροπικά κλίματα ενώ έχουν παρουσιαστεί εισαγόμενα κρούσματα σε Ευρωπαϊκές χώρες».

Συγκεκριμένα στην Ιταλία και την Γαλλία, όπως ανέφερε ο Δρ. Καραγιάννης, «υπήρξε και αυτόχθονη μετάδοση του ιού αλλά μόνο για μια σεζόν μόνο και δεν παρουσιάστηκαν διαδοχικές μεταδόσεις».

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι, «τα κουνούπια “τίγρης” τα οποία ευθύνονται περισσότερο για την μετάδοση του ιού, τα οποία εισέβαλαν τα τελευταία τρία χρόνια και στην Κύπρο, υπάρχει η πιθανότητα εάν κάποιο μολυσμένο άτομο εισέλθει στην κοινότητα και τσιμπηθεί από τα εγχώρια κουνούπια τότε αρχίζει εγχώρια μετάδοση του ιού» και πρόσθεσε πως, «μια τέτοια πιθανότητα είναι απομακρυσμένη ωστόσο υπάρχει».

Παράλληλα, τόνισε πως, «δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία αυτή την στιγμή» και συμπλήρωσε ότι, «τα κουνούπια υπάρχουν αλλά δεν υπάρχουν φορείς του ιού».

Τα συμπτώματα

Ο κ. Καραγιάννης ανέφερε τα συμπτώματα του ιού τονίζοντας ότι εκτός από την καμπουρωτή εικόνα είναι ο πυρετός, ο πονοκέφαλος καθώς επίσης και εμφάνιση εξανθήματος».

Όπως πρόσθεσε, «επειδή τα συμπτώματα είναι πανομοιότυπα από μολύνσεις του δάγκειου πυρετού χρειάζεται να γίνουν τα ανάλογα τεστ ώστε να διευκρινιστεί ότι πρόκειται για τον συγκεκριμένο ιό».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, ο κ. Καραγιάννης σημείωσε πως, «δεν υπάρχει αντιικό φάρμακο επομένως η αντιμετώπιση είναι συντηρητική ενώ υπάρχει εμβόλιο το οποίο δεν είναι ευρέως διαδεδομένο και δίδεται σε ειδικές περιπτώσεις».

Πρόκειται για επικίνδυνο ιό;

Ερωτηθείς αν υπάρχει προφύλαξη από τον συγκεκριμένο ιό, ο καθηγητής σημείωσε ότι, «δεν υπάρχει» ενώ ανέφερε ότι, «μπορούμε να προβούμε σε ψεκασμό των δωματίων, χρήση εντομοαπωθητικών σπρέι που λειτουργούν αποτρεπτικά, ωστόσο τα συγκεκριμένα κουνούπια τσιμπούν κατά την διάρκεια της ημέρας».

Καταληκτικά, ο κ. Καραγιάννης τόνισε ότι, «δεν πρόκειται για ιδιαίτερα επικίνδυνο ιό» και συμπλήρωσε ότι, «οι περισσότεροι ασθενείς που μολύνονται, ανανήπτουν πλήρως μέσα σε μια εβδομάδα» και πρόσθεσε πως, «χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου ιού είναι το γεγονός ότι μπορεί να αφήσει χρόνια παρεπόμενα αρθρίτιδας σε ένα ποσοστό 30 – 50% των περιπτώσεων, ωστόσο, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας». 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ στις ΗΠΑ: «Η Κύπρος ακολουθεί ένα σαφές στρατηγικό πλάνο προόδου και καινοτομίας»

ΠτΔ στις ΗΠΑ: «Η Κύπρος ακολουθεί ένα σαφές στρατηγικό πλάνο προόδου και καινοτομίας»

Η Κύπρος βρίσκεται σε πορεία προόδου, με ξεκάθαρο προσανατολισμό και μακρόπνοο σχεδιασμό ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σε πρόγευμα εργασίας με υψηλόβαθμα στελέχη επενδυτικών τραπεζών, επενδυτικών ταμείων και οργανισμών venture capital σήμερα το πρωί στη Νέα Υόρκη, το οποίο αποτελεί την πρώτη οργανωμένη εκδήλωση στο πλαίσιο της εκστρατείας Rebranding της Κύπρου.

BEST OF TOTHEMAONLINE