Για πρώτη φορά, από τη στιγμή που η Κροατία /μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2013, οι πολίτες της χώρας καλούνται στις κάλπες την Κυριακή (08/11).
Η κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις βουλευτικές εκλογές θα κληθεί να διαχειριστεί μια οικονομία σε εύθραυστη κατάσταση, αλλά να αντιμετωπίσει και τη μεταναστευτική κρίση στη χώρα.
Οριακό προβάδισμα, πέντε εδρών, έχει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο συνασπισμός του οποίου ηγείται το συντηρητικό HDZ, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Κάτι που αν επαληθευτεί θα σημαίνει ότι τα μικρότερα κόμματα θα είναι αυτά που θα παίξουν σημαντικό ρόλο για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ομως, αναλυτές εκτιμούν ότι το HDZ θα δυσκολευτεί να κερδίσει την υποστήριξη των μικρότερων κομμάτων για να σχηματίσει μία σταθερή κυβέρνηση, κάτι που ίσως επιτρέψει στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να παραμείνει στην εξουσία, ακόμη κι αν αναδειχθεί δεύτερο κόμμα.
Ο συντηρητικός συνασπισμός τάσσεται υπέρ μιας πιο σκληρής στάσης από αυτή που τηρεί το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP), στο θέμα της μεταναστευτικής κρίσης, επιδιώκοντας αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους στην ροή προσφύγων. Περισσότεροι από 330.000 μετανάστες έχουν διασχίσει την Κροατία από τα μέσα του Σεπτεμβρίου.
Το HDZ, που οδήγησε την Κροατία στην ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία το 1991, έχει κατηγορήσει τον σοσιαλδημοκρατικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Ζόραν Μιλάνοβιτς ότι έχει επιδείξει επιείκεια και αναποτελεσματικότητα στην διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Το συντηρητικό κόμμα υπόσχεται ότι, εφόσον εκλεγεί, θα φτάσει την ανάπτυξη της οικονομίας στο 5% μέχρι το τέλος της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης.
Οι επικριτές του επισημαίνουν ότι το πρόγραμμά του δεν περιλαμβάνει κάτι ριζοσπαστικά καινούριο και επιπροσθέτως είναι ασαφές το πώς θα χειριστεί τον υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα της Κροατίας, κάτι που δεν κατάφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Η θέση του Μιλάνοβιτς ότι η Κροατία πρέπει να σταθεί με ανθρώπινο τρόπο δίπλα στους μετανάστες, αγγίζει πολλούς ψηφοφόρους που θυμούνται την βία και τους εκτοπισμούς που υπέστησαν στην ίδια τους χώρα, κατά τον πόλεμο στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις