Καταστροφές σε Πάρο και Μύκονο, έρχεται «τρίγωνο καταιγίδων» τη νύχτα στο Αιγαίο - Πότε θα χτυπήσει την Αττική η κακοκαιρία

Καταστροφές σε Πάρο και Μύκονο, έρχεται «τρίγωνο καταιγίδων» τη νύχτα στο Αιγαίο - Πότε θα χτυπήσει την Αττική η κακοκαιρία

Σε εξέλιξη είναι η κακοκαιρία στις Κυκλάδες με ισχυρές βροχές και καταιγίδες να πλήττουν περιοχές κατά τόπους. Χαλάζι, πλημμύρες και 112 για απαγόρευση μετακινήσεων συνθέτουν το σκηνικό σε Πάρο και Μύκονο. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχίσουν και θα επεκταθούν μέσα στη νύχτα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά να προειδοποιεί τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η κατάσταση θα εξακολουθήσει να είναι πολύ δύσκολη σε Πάρο και Νάξο, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κολυδάς στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR και κάλεσε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγο του όγκου νερού που έχει πέσει. Κατά τη διάρκεια της νύχτας η κακοκαιρία θα επεκταθεί βορειότερα και προβλέπονται μεγάλες εντάσεις σε Τήνο και Μύκονο, όπου υπάρχουν ήδη προβλήματα, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ.

Τρίγωνο καταιγίδων - Πότε θα επηρεαστεί η Αττική

Τα επικίνδυνα φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης και σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, θα υπάρχει μία ζώνη καταιγίδων στις Κυκλάδες και κυρίως στα βορειότερα τμήματα που θα κινείται σταδιακά ανατολικότερα προς Σάμο και Ικαρία.

«Φανταστείτε ένα νοητό τρίγωνο μεταξύ Τήνου-Άνδρου-Χίου-Σάμου και Ικαρίας. Οι καταιγίδες θα είναι κυρίως μέσα στο Αιγαίο και θα επηρεάσουν και τα Δωδεκάνησα», είπε ο κ. Κολυδάς και κάλεσε τους κατοίκους να είναι σε επαγρύπνηση.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, στην Αττική βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη 1η Απριλίου. Επίσης στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια από τις νυχτερινές ώρες της Δευτέρας έως το μεσημέρι της Τρίτης θα εκδηλωθούν έντονες βροχές και καταιγίδες.

Στη Θεσσαλία και τις Σποράδες από τις πρώτες ώρες της Τρίτης 1η Απριλίου έως και το βράδυ της ίδιας ημέρας θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα Δωδεκάνησα από τις πρώτες πρωινές ώρες Τρίτης 1η Απριλίου έως και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Τέλος, στη δυτική και τη νότια Κρήτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις βραδινές ώρες της Τρίτης 1η Απριλίου έως και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (2/4).

Live η πορεία της κακοκαιρίας: 


Τα υψηλότερα ύψη βροχής

Τη Δευτέρα, τα υψηλότερα ύψη βροχής έπεσαν στη Μύκονο, σύμφωνα με το Meteo. Το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος βροχόπτωσης έως τις 20:20 καταγράφηκε στον αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που βρίσκεται στη Μύκονο και ανέρχεται σε 71.6 χιλιοστά. Τα 65 από αυτά τα χιλιοστά καταγράφηκαν μέσα σε μόλις σε 2 ώρες κατά το διάστημα 17:10-19:10 το απόγευμα της Δευτέρας.

Στον χάρτη αποτυπώνονται τα ημερήσια ύψη βροχόπτωσης έως τις 20:20 της Δευτέρας 31/03, ενώ στον πίνακα παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα από αυτά όπως καταγράφηκαν από 537 μετεωρολογικούς σταθμούς δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών: 

  1. Μύκονος: 71,6 χιλιοστά βροχής
  2. Θάσος: 54 χιλιοστά βροχής
  3. Αμφίκλεια: 42,4 χιλιοστά βροχής
  4. Τήνος Πόρτο: 38 χιλιοστά βροχής
  5. Πάρος: 36,6 χιλιοστά βροχής
  6. Σκόπελος: 34,6 χιλιοστά βροχής
  7. Κορομηλιά Φθιώτιδας: 33 χιλιοστά βροχής
  8. Κωφοί Μαγνησίας: 30,6 χιλιοστά βροχή

Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί οι Ένοπλες Δυνάμεις για την παροχή συνδρομής στην Πολιτική Προστασία. Ειδικότερα για τις Κυκλάδες, σε ετοιμότητα βρίσκεται η Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ) για την παροχή βοήθειας εφόσον της ζητηθεί, στην Πάρο ή σε άλλη περιοχή.

Δρόμοι ποτάμια στην Πάρο - Κλειστά σχολεία την Τρίτη

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα κυρίως στην περιοχή της Νάουσας αλλά και στις Κολυμπήθρες είχαν σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι και να παρασυρθούν παρκαρισμένα οχήματα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δύο άτομα έξω από τη Νάουσα απεγκλωβίστηκαν από τα οχήματά τους και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αναφορά για αγνοούμενους.

Σημειώνεται ότι οι παιδικοί σταθμοί, καθώς και τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Πάρο την Τρίτη (1/4) θα παραμείνουν κλειστά, σύμφωνα με τον δήμαρχο.

Επιπλέον, το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Παράλληλα σε περιπολίες είναι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ και της Πολιτικής Προστασίας. Σημειώνεται ότι ελικόπτερο της Πυροσβεστικής  με 8 στελέχη ΕΜΑΚ, επιχείρησε να μεταβεί στο νησί, αλλά λόγω της κακοκαιρίας αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Νωρίτερα, εκδόθηκε μήνυμα μέσω του 112 που γνωστοποιούσε στους κατοίκους του νησιού την απαγόρευση μετακίνησης με οχήματα στο οδικό δίκτυο λόγω εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, ο δήμος Πάρου σε ανακοίνωσή του, κάλεσε τους κατοίκους και τους επισκέπτες λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που πλήττουν το νησί καθώς και των μεγάλων ζημιών που έχουν προκληθεί στο οδικό δίκτυο, να μην κυκλοφορούν. «Καλούμε τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού μας, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που πλήττουν το νησί μας, καθώς και των μεγάλων ζημιών που έχουν προκληθεί στο οδικό δίκτυο, να μην κυκλοφορούν στο οδικό δίκτυο του νησιού μας. Εξαιρούνται τα οχήματα έκτακτης ανάγκης», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι ο δήμος σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης. Τέλος, καλεί όλους τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού να τηρούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

112 στη Μύκονο

Λίγο πριν τις 19.00 εστάλη μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονται και στη Μύκονο για την απαγόρευση των μετακινήσεων: «Απαγορεύεται η μετακίνηση με οχήματα στο οδικό δίκτυο της Μυκόνου, λόγω εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων, μέχρι το πέρας των φαινομένων. Εξαιρούνται οχήματα έκτακτης ανάγκης» αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα.

Το χαλάζι που έπεσε στο νησί λίγο μετά τις 17.00 ακολούθησε έντονη βροχόπτωση, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια.

Χαλάζι στη Σύρο

Παράλληλα, έντονη χαλαζόπτωση σημειώθηκε στη Σύρο. Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, είχε σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα από το «112», ενημερώνοντας τους κατοίκους των Κυκλάδων για τα έντονα καιρικά φαινόμενα και καλώντας τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Ζημιές σε Εύβοια και Ηλεία 

Ζημιές σε καλλιέργειες προκάλεσε το χαλάζι που έπεσε και σε περιοχές της Εύβοιας και συγκεκριμένα στα χωριά Τριάδα και Πισσώνα. Χαλαζόπτωση σημειώθηκε και στη Νέα Αρτάκη. 

Κλειστά τα σχολεία στη Ρόδο 

Με απόφαση του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη, τα σχολεία του νησιού όλων των βαθμίδων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) καθώς και οι παιδικοί σταθμοί, θα παραμείνουν κλειστά αύριο Τρίτη 1η Απριλίου 2025, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που προβλέπονται στην περιοχή, σύμφωνα με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Η απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους, με βασικό γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.

Επίσης κλειστά θα είναι αύριο τα σχολεία και στη Σύμη, κατόπιν απόφασης του δημάρχου. 

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Αισιόδοξος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για τη συνάντηση με Τατάρ - «Πηγαίνω με καλή θέληση» - Σε εξέλιξη η συνάντηση

Αισιόδοξος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για τη συνάντηση με Τατάρ - «Πηγαίνω με καλή θέληση» - Σε εξέλιξη η συνάντηση

Αρχισε μετά τις 09:00 η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, η πρώτη μετά την άτυπη διευρυμένη συνάντηση στη Γενεύη.

BEST OF TOTHEMAONLINE