Αϋπνία: Πώς επηρεάζουν τον ύπνο μας οι οθόνες

Αϋπνία: Πώς επηρεάζουν τον ύπνο μας οι οθόνες

Ταυτόχρονα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν οθόνες στο κρεβάτι, γεγονός που μπορεί να σχετίζεται με κακό ύπνο.

Η χρήση οθονών επηρεάζει τον ύπνο με τέσσερις τρόπους:

- οι κοινοποιήσεις διαταράσσουν τον ύπνο

- ο χρόνος επί της οθόνης αντικαθιστά τον χρόνο ύπνου

- οι δραστηριότητες επί της οθόνης σάς κρατούν ξύπνιους, με αποτέλεσμα να χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να αποκοιμηθείτε

- η έκθεση στο μπλε φως των οθονών καθυστερεί τους κιρκάδιους ρυθμούς.

 «Τα προβλήματα ύπνου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στους μαθητές και έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, τις σχολικές επιδόσεις και τη συνολική ευημερία, αλλά οι προηγούμενες μελέτες έχουν επικεντρωθεί κυρίως στους εφήβους», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας νέας μελέτης Δρ. Gunnhild Johnsen Hjetland από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

«Δεδομένης της ευρείας χρήσης οθονών στο κρεβάτι, θέλαμε να διερευνήσουμε τη σχέση μεταξύ των διαφόρων δραστηριοτήτων επί της οθόνης και του ύπνου. Αναμέναμε ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να συσχετιστεί πιο έντονα με χειρότερο ύπνο, δεδομένης της διαδραστικής φύσης τους και της δυνατότητας συναισθηματικής διέγερσης».

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν όμως έναν άλλο λόγο για να μην έχουμε δίπλα μας το κινητό όταν πάμε για ύπνο.

Έρευνα σε 45.202 νέους Νορβηγούς ηλικίας 18-28 ετών, διαπίστωσε ότι η χρήση οθόνης στο κρεβάτι, αυξάνει τον κίνδυνο αϋπνίας κατά 59% και μειώνει τη διάρκεια του ύπνου κατά 24 λεπτά. Δεν διαπιστώθηκε ωστόσο, ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πιο ενοχλητικά από άλλες δραστηριότητες επί της οθόνης.

«Ο τύπος της δραστηριότητας δεν φαίνεται να έχει τόσο μεγάλη σημασία, όσο έχει ο συνολικός χρόνος χρήσης οθόνης ενώ βρίσκεστε στο κρεβάτι», δήλωσε η Hjetland.

«Δεν βρήκαμε σημαντικές διαφορές μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων δραστηριοτήτων επί της οθόνης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ίδια η χρήση οθονών είναι ο βασικός παράγοντας για τη διαταραχή του ύπνου, πιθανότατα λόγω της χρονικής μετατόπισης, καθώς η χρήση οθόνης καθυστερεί τον ύπνο καταλαμβάνοντας χρόνο που διαφορετικά θα χρησιμοποιούνταν για ξεκούραση».

Αρχικά ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να δηλώσουν αν χρησιμοποιούσαν οθόνες πριν τον ύπνο και για πόση ώρα. Στη συνέχεια ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να προσδιορίσουν τις δραστηριότητες που επέλεγαν: παρακολούθηση εκπομπών ή ταινιών, παιχνίδια, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πλοήγηση στο διαδίκτυο, ακρόαση ηχητικών όπως podcasts ή ανάγνωση υλικού σχετικού με τη μελέτη.

Ζητήθηκε επίσης από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν την ώρα που κοιμόντουσαν και την ώρα που ξυπνούσαν, καθώς και πόσο χρόνο χρειάστηκαν για να αποκοιμηθούν, πόσο συχνά είχαν πρόβλημα να αποκοιμηθούν ή να παραμείνουν κοιμισμένοι, πόσο συχνά ένιωθαν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και πόσο καιρό βίωναν προβλήματα ύπνου. Η αϋπνία ορίστηκε ως προβλήματα ύπνου και προβλήματα υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες ταξινόμησαν τις απαντήσεις σε τρεις κατηγορίες: η πρώτη αφορούσε τους συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν μόνο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η δεύτερη τους συμμετέχοντες που δεν ανέφεραν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η τρίτη τους συμμετέχοντες που επέλεξαν διάφορες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αύξηση του χρόνου παραμονής στην οθόνη κατά μία ώρα, αύξησε τις πιθανότητες εμφάνισης συμπτωμάτων αϋπνίας κατά 59% και μείωσε τη διάρκεια του ύπνου κατά 24 λεπτά. Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πάντως, δεν ήταν πιο επιζήμια από άλλες δραστηριότητες επί της οθόνης.

Δεν υπήρξε σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ του χρόνου χρήσης της οθόνης και της επιλογής της δραστηριότητας, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ίδια η δραστηριότητα δεν επηρέαζε την ώρα που οι άνθρωποι παρέμεναν ξύπνιοι.

Αυτό δείχνει ότι οι οθόνες μειώνουν τον χρόνο ύπνου επειδή εκτοπίζουν την ανάπαυση, όχι επειδή αυξάνουν την εγρήγορση: διαφορετικές δραστηριότητες θα αναμενόταν να επηρεάζουν διαφορετικά την εγρήγορση.

«Εάν δυσκολεύεστε με τον ύπνο και υποψιάζεστε ότι ενοχοποιείται ο χρόνος επί της οθόνης, προσπαθήστε να μειώσετε τη χρήση οθόνης στο κρεβάτι, ιδανικά σταματώντας τουλάχιστον 30-60 λεπτά πριν από τον ύπνο», προτείνει η Hjetland.

«Εάν χρησιμοποιείτε οθόνες, σκεφτείτε να απενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις για να ελαχιστοποιήσετε τις διαταραχές κατά τη διάρκεια της νύχτας».

ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ: Αύριο η συνάντηση με τον Τατάρ - Θα συζητήθούν τα περιβόητα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

ΠτΔ: Αύριο η συνάντηση με τον Τατάρ - Θα συζητήθούν τα περιβόητα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Κατά την αυριανή συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη θα συζητηθούν ΜΟΕ, όπως συμφωνήθηκε κατά τη διάσκεψη της Γενεύης, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.