Κυπριακό: Εν αναμονή του διορισμού της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ- Χαμηλές προσδοκίες για τα ΜΟΕ που αποφασίστηκαν στη Γενεύη

Κυπριακό: Εν αναμονή του διορισμού της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ- Χαμηλές προσδοκίες για τα ΜΟΕ που αποφασίστηκαν στη Γενεύη

Την Τετάρτη 2 Απριλίου αναμένεται με ενδιαφέρον εάν θα υπάρξει κάποιο αποτελέσματα από την πρώτη συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με τον Ερσίν Τατάρ και εκεί θα διαφανούν οι προθέσεις της τ/κ πλευράς, σε όλα όσα έχουν συμφωνηθεί, κατά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη, της Γενεύης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Φ», Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί ενώπιον του ΓΓ των ΗΕ και έχουν συμφωνήσει μαζί του οι πλευρές, αναφερόμενος στα ΜΟΕ, αλλά και το πώς μπορούμε να οδηγηθούμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Εξάλλου, σε δηλώσεις στη Λάρνακα το περασμένο Σάββατο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα από τη συνάντηση της ερχόμενης Τετάρτης, με τον Τ/κ ηγέτη, λέγοντας πως «έχουμε και οι δύο και όλοι οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη της Γενεύης, αναλάβει κάποιες υποχρεώσεις έναντι του ΓΓ των ΗΕ και εμείς είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε την υλοποίηση αυτών των υποχρεώσεων».

Εν αναμονή διορισμού προσωπικής απεσταλμένης

Την ίδια ώρα, η Λευκωσία βρίσκεται στο ακουστικό, αναφορικά με τον διορισμό προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε ο Αντόνιο Γκουτέρες, αμέσως μετά τη λήξη της άτυπης διάσκεψης. Ένα θέμα, για το οποίο σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, γίνονται σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες από πλευράς των ΗΕ, λέγοντας ότι σε μια εβδομάδα το αργότερο, θα έχουμε τις ανακοινώσεις από πλευράς ΗΕ. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στον διορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν, η οποία με την κάθοδο της στο νησί, η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για την επόμενη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο. Το ερώτημα που παραμένει, είναι κατά πόσο η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ θα παραμείνει στο νησί, για όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι την επόμενη διάσκεψη, με κάποιες επισκέψεις σε Αθήνα, Άγκυρα, Βρετανία και Βρυξέλλες.

Ευκαιρία βλέπει ο ΔΗΣΥ- Διαφωνία ΕΔΕΚ για ΜΟΕ και άνοιγμα οδοφραγμάτων

Για μια ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας, έκανε λόγο η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, σε ομιλία της, στην επετειακή εκδήλωση ΝΕΔΗΣΥ για την 1η Απριλίου στους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ.

Η κ. Δημητρίου ανέφερε πως είναι η ώρα που θα πρέπει να αξιοποιήσουμε με προνοητικότητα και διορατικότητα κάθε γεωπολιτική συγκυρία που αναδεικνύει τη χώρα μας σε πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας, σε καθοριστικό γεωστρατηγικό παίκτη στην ευρύτερη περιοχή.

Στην ομιλία της η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε εξάλλου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί επιτέλους να πάρει στα χέρια της, την ασφάλεια και την άμυνα της και η Τουρκία επιδιώκει να έχει ρόλο σε αυτή τη συγκυρία, σημειώνοντας όμως ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με την Τουρκία, μόνο αν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στο Κυπριακό και στο Αιγαίο.

Το Κυπριακό δεν είναι θέμα δικοινοτικής διευθέτησης, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σε επιμνημόσυνο λόγο του στο μνημόσυνο του ήρωα της αντίστασης Κόκου Φωτίου, στη Λάρνακα. Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, τόσο στο πρόσφατο παρελθόν με το διχοτομικό σχέδιο Ανάν και τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, όσο και σήμερα με τον αναμενόμενο καθορισμό της διαδικασίας επανέναρξης των συνομιλιών, όπως αποφασίστηκε πρόσφατα στη Γενεύη, η Τουρκία θα επιχειρήσει τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη σύσταση ενός συνεταιριστικού μη λειτουργικού κράτους που θα βρίσκεται κάτω από τον πλήρη έλεγχο-της, τη νομιμοποίηση της παραμονής τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων, την αναγνώριση άμεσα ή έμμεσα δύο κρατών με πολιτική ή/και κυριαρχική ισότητα, το διαχωρισμό του εδάφους και του πληθυσμού και τη μόνιμη παραβίαση των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της πλειοψηφίας του λαού.

«Η όποια λύση με αυτό το περιεχόμενο θα αποτελέσει τη χειρότερη μορφή νομιμοποιημένης διχοτόμησης της πατρίδας-μας και θα διευκολύνει την Τουρκία στην ολοκλήρωση των στόχων-της», είπε.

Είναι για αυτό το λόγο, είπε, «που η ΕΔΕΚ σταθερά και αμετάκλητα επιμένει ότι το Κυπριακό δεν είναι θέμα διακοινοτικής διευθέτησης, ή ΜΟΕ ή ανοίγματος οδοφραγμάτων. Είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και παράνομου εποικισμού».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ: Αύριο η συνάντηση με τον Τατάρ - Θα συζητήθούν τα περιβόητα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

ΠτΔ: Αύριο η συνάντηση με τον Τατάρ - Θα συζητήθούν τα περιβόητα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Κατά την αυριανή συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη θα συζητηθούν ΜΟΕ, όπως συμφωνήθηκε κατά τη διάσκεψη της Γενεύης, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.