ΠτΔ για πολυμερή στο Παρίσι: «Ήταν μια πολύ γόνιμη συζήτηση» – Τι είπαν Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία, Λίβανος και Συρία

ΠτΔ για πολυμερή στο Παρίσι: «Ήταν μια πολύ γόνιμη συζήτηση» – Τι είπαν Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία, Λίβανος και Συρία

Συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν και ο μεταβατικός Πρόεδρος της Συρίας Αχμέντ Αλ Σαράα, ο οποίος συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Κατά τη διάρκεια της πολυμερούς συνάντησης συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή με έμφαση στα ζητήματα ασφάλειας, μετανάστευσης, διασυνδεσιμότητας και ενέργειας.

Χριστοδουλίδης από τετραμερή στο Παρίσι: Γόνιμη συζήτηση για τις προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ στο Παρίσι και παρευρίσκομαι σε αυτήν την πολύ σημαντική πενταμερή συνάντηση που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου Μακρόν», ήταν τα πρώτα λόγια του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη μετά και την τετραμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Γαλλίας και Λιβάνου.

«Ήταν μια πολύ γόνιμη συζήτηση με επίκεντρο τις εξελίξεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή μας, η Ανατολική Μεσόγειος», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με ελλαδικά ΜΜΕ, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η περιοχή, καθώς και στην κοινή πρόκληση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, ιδιαίτερα για τον Λίβανο, που δέχεται αυξημένες πιέσεις στα σύνορα με τη Συρία, αλλά και την Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά τη Συρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για μια συμπεριληπτική πολιτική διαδικασία συριακής ιδιοκτησίας που θα προστατεύει όλες τις εθνικές και θρησκευτικές κοινότητες.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν πρόσφατα στη βορειοδυτική Συρία σε βάρος χριστιανικών πληθυσμών και υπογράμμισε τη σημασία της πλήρους λογοδοσίας. Επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας σε μια Συρία συμπεριληπτική, που σέβεται όλες τις μειονότητες και το Διεθνές Δίκαιο.

Σε σχέση με τον Λίβανο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στον Joseph Aoun την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει τον Λίβανο, τόσο στηρίζοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις του όσο και προσφέροντας τεχνογνωσία για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να γυρίσει σελίδα η χώρα. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμα ότι ενεργειακά έργα κοινού ενδιαφέροντος είναι προς όφελος της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Κυπριακό: Εν αναμονή του διορισμού της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ- Χαμηλές προσδοκίες για τα ΜΟΕ που αποφασίστηκαν στη Γενεύη

Κυπριακό: Εν αναμονή του διορισμού της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ- Χαμηλές προσδοκίες για τα ΜΟΕ που αποφασίστηκαν στη Γενεύη

Την Τετάρτη 2 Απριλίου αναμένεται με ενδιαφέρον εάν θα υπάρξει κάποιο αποτελέσματα από την πρώτη συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με τον Ερσίν Τατάρ και εκεί θα διαφανούν οι προθέσεις της τ/κ πλευράς, σε όλα όσα έχουν συμφωνηθεί, κατά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη, της Γενεύης.

BEST OF TOTHEMAONLINE