Financial Times: Πώς ο Τραμπ άλλαξε ριζικά τη συμφωνία για ορυκτά και ενέργεια στην Ουκρανία

Financial Times: Πώς ο Τραμπ άλλαξε ριζικά τη συμφωνία για ορυκτά και ενέργεια στην Ουκρανία

Ένα νέο προσχέδιο της συμφωνίας που επεκτείνει τον έλεγχο επί των ορυκτών (και όχι μόνο), χωρίς παράλληλα να δίνεται καμία εγγύηση ασφαλείας, απέστειλαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, έχοντας δημιουργήσει πολύ διαφορετικά δεδομένα στο γεωπολιτικό σκηνικό, αλλά και τρομερό εκνευρισμό στο Κίεβο.

Όπως αναφέρουν σε ανάλυσή τους, οι Financial Times,οι όροι που περιλαμβάνονται στο νέο προσχέδιο της συμφωνίας είναι πολύ διαφορετικοί από την αρχική οικονομική συμφωνία που καταρτίστηκε τον προηγούμενο μήνα.

Ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η πρόταση θα μπορούσε να υπονομεύσει την κυριαρχία του έθνους τους, να δρομολογήσει τα κέρδη στο εξωτερικό και να εμβαθύνει την εξάρτησή του από την Ουάσινγκτον.

Το επενδυτικό ταμείο
Το νέο προσχέδιο αναφέρει ότι η συμφωνία θα ισχύει για όλους τους ορυκτούς πόρους, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, σε ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια.

Βάσει των νέων όρων, Ουκρανία και ΗΠΑ θα συστήσουν ένα εποπτικό συμβούλιο που θα επιβλέπει ένα κοινό επενδυτικό ταμείο, το οποίο θα κατανέμει τα έσοδα από τα έργα πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυκτών πόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι ΗΠΑ θα διορίσουν τρία από τα πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου, δίνοντας στην Ουάσινγκτον πλήρη εξουσία βέτο επί του ταμείου.

Πώς θα διοχετεύονται τα κεφάλαια - Η διαχείριση των πυρηνικών

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, τα έργα που χρηματοδοτούνται από το ταμείο θα εκτελούνται από την ίδια την ουκρανική κυβέρνηση, καθώς και από εταιρείες που έχουν εγκριθεί από το Κίεβο ή από κρατικούς οργανισμούς.

 

Ακόμη, προβλέπει ότι τα κεφάλαια που παράγονται, θα μετατρέπονται απευθείας σε ξένο νόμισμα και θα διοχετεύονται στο εξωτερικό, ενώ η Ουκρανία θα είναι υπεύθυνη για την αποζημίωση των εταιρειών σε περίπτωση καθυστερήσεων ή διαφορών.

Οι ΗΠΑ θα εισπράττουν δικαιώματα από το ταμείο πριν από την Ουκρανία, με πριμοδότηση 4%, και θα διατηρούσαν δικαιώματα προτεραιότητας σε έργα υποδομής, καθώς και δικαίωμα βέτο σε πωλήσεις πόρων σε τρίτους.

Αν και το νέο προσχέδιο δεν περιλαμβάνει διατάξεις για την κυριότητα των ΗΠΑ στις υποδομές πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας -μια αμφιλεγόμενη ιδέα που διατυπώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ-, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι θεωρούν πως τα πυρηνικά περιουσιακά στοιχεία θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται στο τραπέζι των μελλοντικών διαπραγματεύσεων.

zelenski

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Gleb Garanich/Pool Photo via AP

Πότε θα υπογραφεί η συμφωνία - Τι απαντούν οι Ουκρανοί

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε την Τετάρτη στο Fox News ότι πιστεύει ότι η συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Αλλά τρεις ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους FT ότι αυτό είναι απίθανο να συμβεί. Ένας από αυτούς δήλωσε ότι το νέο σχέδιο πρότασης των ΗΠΑ είναι «άδικο», ενώ ένας άλλος το παρομοίασε με «ληστεία».

Ένας τρίτος αξιωματούχος δήλωσε ότι μια ομάδα νομικών συμβούλων έχει έρθει για να βοηθήσει την κυβέρνηση να εξετάσει το έγγραφο καθώς προετοιμάζει μια αντιπροσφορά.

Οι Ουκρανοί έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους για την αυξανόμενη πίεση του Τραμπ να συμβιβαστούν για να εξασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός και διαρκή ειρήνη, ακόμη και όταν το Κρεμλίνο δεν δείχνει κανένα σημάδι ότι θα σταματήσει την εισβολή του.

ΠΗΓΗ: CNN.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 ΠτΔ: Τα τρία σημαντικά θέματα που κρατά από τη Γενεύη

ΠτΔ: Τα τρία σημαντικά θέματα που κρατά από τη Γενεύη

Τρία είναι τα πιο σημαντικά που κρατά από την άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη, το διορισμό προσωπικού απεσταλμένου, τον καθορισμό νέας συνάντησης τον Ιούλιο και την κοινή επιστολή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, δηλώνει στην κυριακάτικη έκδοση του «Φιλελεύθερου» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.