Στο Παρίσι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ξεκινά η Σύνοδος για την Ουκρανία

Στο Παρίσι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ξεκινά η Σύνοδος για την Ουκρανία

Ξεκινά σήμερα στο Παρίσι, η Σύνοδος για την Ουκρανία στην οποία έχει προσκληθεί να παραστεί και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος αναχώρησε για τη Γαλλική πρωτεύουσα το βράδυ της Τετάρτης, αναμένεται να συμμετάσχει σε πολυμερή συνάντηση υψηλού επιπέδου, αναφορικά με την ειρήνη και την ασφάλεια της Ουκρανίας , η οποία διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή αριθμού ηγετών, αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και επικεφαλής διεθνών οργανισμών.

Στο Παρίσι και ο Χακάν Φιντάν

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και Χακάν Φιντάν αναμένεται να βρεθούν ξανά στο ίδιο τραπέζι, αυτή τη φορά στη Σύνοδο για την Ουκρανία. Η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει στις διαβουλεύσεις μιας μικρής, αλλά ουσιαστικής ομάδας κρατών, που εργάζονται για την υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, όπου θα τονιστεί η σημασία του ρόλου και της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, και η προάσπιση των αρχών της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Μακρόν, κατά την οποία θα συζητηθούν θέματα διμερών σχέσεων, κοινού ενδιαφέροντος και ενίσχυσης της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Κύπρου- Γαλλίας.

Στόχος της συνάντησης είναι η ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην Ουκρανία, μέσα στο πλαίσιο προσπάθειας επίτευξης συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας. Η Σύνοδος, αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι συνέχεια των διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία καθώς και με την Ουκρανία, στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών, για κατάπαυση του πυρός.

«Συνασπισμός των προθύμων»

Ο πρωταρχικός στόχος της συνόδου κορυφής είναι να οριστικοποιήσει ποιες εγγυήσεις ασφαλείας είναι διατεθειμένα να προσφέρουν τα ευρωπαϊκά έθνη, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν ειρηνευτικά στρατεύματα επί τόπου στην Ουκρανία, καθώς η πλήρους κλίμακας εισβολής που εξαπέλυσε εναντίον της η Ρωσία, διανύει τον τέταρτο χρόνο της.

Η Σύνοδος κορυφής στο Παρίσι, διεξάγεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι μεσολάβησαν για την κατάπαυση του πυρός, μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι εντάσεις, έχουν κλιμακωθεί μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Την Τρίτη, κορυφαίοι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, αποκάλυψαν την απαξιωτική τους στάση για την Ευρώπη σε μια άκρως απόρρητη ομαδική συνομιλία που διέρρευσε, όταν ένας δημοσιογράφος προστέθηκε κατά λάθος, στη συζήτηση.

Συζήτηση για τον Λίβανο

Την Παρασκευή 28 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση των Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Γαλλίας και του Λιβάνου, κατά την οποία θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στον Λίβανο, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, για ενίσχυση του περιφερειακού διαλόγου και της σταθερότητας, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Σταύρος Παπαδούρης στο «T»: «Το Κίνημα Οικολόγων θα πρέπει να εξελιχθεί σε κόμμα» - «Υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ των συλλογικών οργάνων»

Σταύρος Παπαδούρης στο «T»: «Το Κίνημα Οικολόγων θα πρέπει να εξελιχθεί σε κόμμα» - «Υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ των συλλογικών οργάνων»

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης, στη συνέντευξή του στο «T» με αφορμή την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του Κινήματος, αναλύει το όραμά του για το μέλλον των Οικολόγων. 

BEST OF TOTHEMAONLINE