Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των Βουλευτών για το χάος και την ταλαιπωρία, όπως ανέφεραν, που επέφερε στους οδηγούς η συγκεκριμένη εκδήλωση με το κλείσιμο του αυτοκινητοδρόμου, με τον Αρχηγό της Αστυνομίας να αποφεύγει να δώσει απαντήσεις στη σειρά ερωτημάτων των Βουλευτών λόγω της διεξαγωγής των δύο ερευνών. Οι Βουλευτές αναφέρθηκαν επίσης στη μη παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης στην Επιτροπή. Στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής αναφέρεται ότι στη συνεδρία κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.
Ο κ. Αρναούτης εισηγήθηκε να αναβληθεί η συνεδρία λόγω της διεξαγωγής των ερευνών για το θέμα με τον Βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστο Δαμιανού να αναφέρει ότι δεν έχει το δικαίωμα ο Αρχηγός να ζητεί να μην προβεί σε κοινοβουλευτικό έλεγχο η Επιτροπή Νομικών.
«Για να μην προκαταλάβουμε οποιονδήποτε αποτέλεσμα των δύο ερευνών η εισήγηση μου είναι να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος», είπε ο Αρχηγός της Αστυνομίας.
Τελικά συνεχίστηκε η συνεδρία και μιλώντας στην Επιτροπή, ο κ. Αρναούτης είπε ότι τη Δευτέρα, την αμέσως επόμενη ημέρα της διαμαρτυρίας, ζήτησε από τον Αστυνομικό Διευθυντή Λάρνακας και έλαβε έκθεση γεγονότων «για το τι έγινε τόσο πριν όσο και κατά» τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Ανέφερε επίσης ότι έθεσε το θέμα στον Υπουργό Δικαιοσύνης και χθες με οδηγίες του «προχώρησα και έδωσα οδηγίες για έναρξη έρευνας σε δύο επίπεδα».
Ο κ. Αρναούτης είπε ότι το πρώτο επίπεδο, είναι η διεξαγωγή διοικητικής έρευνας, η οποία «θα καλύψει όλους τους χειρισμούς που έγιναν εκ μέρους της Αστυνομίας, τόσο πριν όσο και κατά την εκδήλωση».
Πρόσθεσε ότι το δεύτερο είναι η διεξαγωγή έρευνας σε σχέση με τη διάπραξη πιθανών ποινικών αδικημάτων από οποιονδήποτε πρόσωπο κατά την διάρκεια της εκδήλωσης.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης είπε ότι θα διεξαχθεί νέα συνεδρία στις 23 Απριλίου στις 9.00 το πρωί, στην οποία θα κληθεί να παραστεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης.
Δεν προσκλήθηκε στην Επιτροπή Νομικών ο Μ. Χαρτσιώτης, λέει το Υπ. Δικαιοσύνης
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Μάριος Χαρτσιώτης, ουδέποτε προσκλήθηκε να παραστεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών και Δημοσίας Τάξεως, αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το Υπουργείο, σε συνέχεια, όπως σημειώνεται, σημερινών δημοσιευμάτων στον Τύπο περί άρνησης του Υπουργού να εμφανιστεί ενώπιον της Επιτροπής.
Όπως αναφέρεται, με βάση την ημερήσια διάταξη η πρόσκληση αφορούσε εκπροσώπους του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και όχι τον Υπουργό προσωπικά, συμπληρώνοντας ότι το Υπουργείο εκπροσωπήθηκε, με βάση την πρόσκληση, από την Διευθύντρια Τομέα Δικαιοσύνης.
Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Στις 25.03.2025 δόθηκαν οδηγίες από τον κ. Θεμιστό Αρναούτη, Αρχηγό Αστυνομίας, για την έναρξη δύο ερευνών σε διαφορετικά επίπεδα και αυτό κατόπιν και σχετικών οδηγιών από τον κ. Μάριο Χαρτσιώτη, Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ως ακολούθως:
Θα διεξαχθεί διοικητική έρευνα, η οποία θα διενεργηθεί από τον κ. Πανίκο Σταύρου, Υπαρχηγό Αστυνομίας, σχετικά με τους χειρισμούς της Αστυνομίας πριν και κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας.
Επίσης θα διεξαχθεί έρευνα σε σχέση με την πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων, από οποιοδήποτε πρόσωπο, κατά τη διάρκεια της εν λόγω διαμαρτυρίας. Η έρευνα θα διεξαχθεί από τον Διευθυντή του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος Αρχηγείου Αστυνομίας, Αστυνόμο Α’ Παναγιώτη Κουντουρέσιη.