Μηνύματα ενότητας από Προεδρικό για 25η Μαρτίου – «Είμαστε στο «εμείς» κι όχι στο «εγώ»
Μηνύματα ενότητας έστειλε η Προεδρία της Δημοκρατίας μέσω της πλατφόρμας Χ με αφορμή την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Σε ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ότι στις παρεμβάσεις της, η Δρ Παναγιώτου θα τονίσει την ανάγκη επαρκούς και στοχευμένης στήριξης των γεωργών σε κράτη μέλη που πλήττονται από την ξηρασία και άλλες κλιματικές πιέσεις, θα επισημάνει τη σημασία της διατήρησης της δομής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της συνέχισης της χρηματοδότησής της ως βασικού εργαλείου επισιτιστικής ασφάλειας, ενώ θα θέσει και την ανάγκη ευελιξίας στο ρυθμιστικό πλαίσιο της αλιείας, με στόχο τη μείωση των διοικητικών βαρών και τη στήριξη της παράκτιας αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.
Σημειώνεται πως κύριο θέμα συζήτησης στην ατζέντα του Συμβουλίου αποτελεί η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Όραμα για τη γεωργία και τα τρόφιμα», η οποία παρουσιάστηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2025 και φιλοδοξεί να καθορίσει το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα της ΕΕ με ορίζοντα το 2040. Το Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει δημόσια συζήτηση προσανατολισμού επί του Οράματος, με επίκεντρο τη στρατηγική σημασία της γεωργίας, την ανθεκτικότητα του τομέα, την ενίσχυση των εισοδημάτων των γεωργών και την ανάγκη για επενδύσεις σε καινοτόμες και πράσινες τεχνολογίες.
Στον τομέα της αλιείας, θα πραγματοποιηθεί ανεπίσημο υπουργικό γεύμα αφιερωμένο στο μέλλον της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο του οποίου θα εξεταστούν οι προοπτικές εκσυγχρονισμού και απλοποίησης του υφιστάμενου πλαισίου, η ανάγκη προσαρμογής στις νέες κλιματικές και οικονομικές συνθήκες, καθώς και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παράκτια και μικρής κλίμακας αλιεία.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου, η Υπουργός θα παραστεί επίσης σε θεματικές εκδηλώσεις για τη βιώσιμη ναυτιλία και τους ωκεανούς. Την Τρίτη 25 Μαρτίου, η κ. Παναγιώτου θα συμμετέχει σε πάνελ κατά την επίσημη έναρξη της εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υδατοκαλλιέργεια, ενώ αργότερα θα έχει συνάντηση με τη Γραμματεία του Συμβουλίου της ΕΕ για ζητήματα που αφορούν την προετοιμασία της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026.
Την Τετάρτη, 26 Μαρτίου, η κ. Παναγιώτου θα συμμετάσχει στην υπουργική συνάντηση που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα την επιτάχυνση της εφαρμογής του Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης 14 και άλλων θαλάσσιων στόχων της Ατζέντας του ΟΗΕ για το 2030.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις