ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αγροτικές οργανώσεις και ΓΓ του ΑΚΕΛ συζήτησαν τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα

Αγροτικές οργανώσεις και ΓΓ του ΑΚΕΛ συζήτησαν τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα

Τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας στην Κύπρο συζήτησαν σήμερα αντιπροσωπεία των αγροτικών οργανώσεων με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη προς “τα δίκαια αιτήματα” των αγροτών.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε πως ο αγροτικός τομέας δέχθηκε πολλά κτυπήματα τα τελευταία χρόνια και χρειάζεται την απαραίτητη στήριξη από το κράτος ώστε να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να ορθοποδήσει.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που συζητήθηκαν, ο κ. Κυπριανού ξεκίνησε με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο είναι σημαντικό για τη χώρα μας, αφού μπορεί να απορροφήσει ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο κ. Κυπριανού έκανε λόγο για λάθη και καθυστερήσεις στις αιτήσεις με αποτέλεσμα να χαθούν πάρα πολλά ευρωπαϊκά κονδύλια και να στερείται αυτής της δυνατότητας ανάπτυξης ο αγροτικός τομέας.

“Θα πρέπει επιτέλους ο Υπουργός Γεωργίας να συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε αυτό το ζήτημα και να εργαστεί έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και να υποβληθεί και να γίνει αποδεκτό από την ΕΕ για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τα κονδύλια”, είπε.

Σε σχέση με το Μητρώο των γεωργών, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως το θέμα βρίσκεται ενώπιον της Βουλής εδώ και αρκετά χρόνια και λόγω διάφορων σκοπιμοτήτων δεν προωθήθηκε στην Ολομέλεια για ψήφιση. Όπως είπε, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από πλευράς Υπουργείου είναι εντελώς απαράδεκτο και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και θα πρέπει να επιστρέψουμε στο νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί το 2012.

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στη συνέχεια στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές οργανώσεις λόγω της μείωσης κατά 25-30% της κρατικής χορηγίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκπροσωπούν την Κυπριακή Δημοκρατία σε διεθνή φόρα, με τον κίνδυνο οι τ/κ οργανώσεις να αναπληρώσουν το κενό. “Τουλάχιστον για αυτά τα ζητήματα η Κυβέρνηση, το ΥΠΟΙΚ να κατανοήσει ότι θα πρέπει να καταβάλλει τα λεφτά για τη συμμετοχή έτσι ώστε να μην προκύψουν τα οποιαδήποτε άλλα ζητήματα”, είπε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως το κόμμα του θα στηρίξει τα δικαιολογημένα αιτήματα που υπάρχουν από τις αγροτικές οργανώσεις για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί περισσότερο ο τομέας αυτός.

Εκ μέρους των Οργανώσεων, ο Μιχάλης Λύτρας ανέφερε πως το αγροτικό κίνημα αφού απέστειλε υπόμνημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποφάσισε να έχει μια σειρά από συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα, ζητώντας τη βοήθεια τους.

“Βρήκαμε στήριξη μέχρι σήμερα στα προβλήματα μας από τους αρχηγούς που έχουμε δει και πιστεύουμε ότι με αυτή τη στήριξη θα βοηθηθούμε στην επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τον αγροτικό μας κόσμο”, είπε.

Ο κ. Λύτρας είπε πως πέραν των προβλημάτων που έθεσε ο κ. Κυπριανού, είναι και πολλά άλλα όπως η φορολόγηση της γεωργικής γης, με τις οργανώσεις να ζητούν εξαίρεση από τη φορολογία όλης της καλλιεργήσιμης γης που χρησιμοποιείται για άσκηση του επαγγέλματος του γεωργού.

Όσον αφορά τον Συνεργατισμό, ο κ. Λύτρας είπε πως οι Οργανώσεις ζητούν όπως οι βιώσιμες εταιρείες του Συνεργατισμού να μην εκποιηθούν και να μην δοθούν στην ιδιωτικό τομέα διότι θα ξηλωθεί το σύστημα που προστατεύει τον αγρότη.

“Ο αγροτικός κόσμος ενωμένος, όλες οι αγροτικές οργανώσεις, είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε αυτά τα οποία δικαιούνται οι γεωργοί μας για να παραμείνουν ενεργοί στην πρωτογενή τομέα της οικονομίας, τον οποίο συνεχώς η Κυβέρνηση τονίζει ότι είναι ένας τομέας ο οποίος θα φέρει ανάπτυξη και θα ζωντανέψει την οικονομία μας”, είπε και ζήτημα όπως αυτή η υπόσχεση γίνει πράξη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



LIVE Tελικός Champions League: Ντόρτμουντ - Ρεάλ Μαδρίτης (0-1)

LIVE Tελικός Champions League: Ντόρτμουντ - Ρεάλ Μαδρίτης (0-1)

Ντόρτμουντ και Ρεάλ Μαδρίτης διεκδικούν το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ, στο Γουέμπλεϊ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top