Στη θεραπευτική ομπρέλα του όρου «αντικαταθλιπτικά» περιλαμβάνονται και άλλες παθήσεις, όπως η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, μια κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανησυχία για καθημερινά ζητήματα. Πόσο, όμως, αποτελεσματικά είναι πραγματικά στη θεραπεία των συμπτωμάτων, όταν χρησιμοποιούνται επί μακρόν;
Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Cochrane Database of Systematic Reviews, επιβεβαιώνεται ότι τα αντικαταθλιπτικά μειώνουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα της συγκεκριμένης διαταραχής, υπό πειραματικές συνθήκες, ωστόσο, και παρότι υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τη μακροχρόνια χρήση. «Η έρευνά μας αποδεικνύει ότι τα αντικαταθλιπτικά είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στη θεραπεία της διαταραχής, τουλάχιστον στις συγκεκριμένες περιστάσεις που παρατηρήθηκαν στις δοκιμές», επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Giuseppe Guaiana, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής στη Σχολή Ιατρικής και Οδοντιατρικής Schulich του Πανεπιστημίου Western και επικεφαλής της Ψυχιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο St Thomas Elgin.
Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, χρησιμοποιούνται συνήθως οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) και οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης-νορεπινεφρίνης (SNRIs), θεραπείες που συνιστώνται από πολλούς φορείς, ανάμεσά τους και το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία και την Αριστεία στη Φροντίδα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η ανασκόπηση ανέλυσε 37 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες με περισσότερους από 12.000 συμμετέχοντες, οι οποίες σύγκριναν τη χρήση των αντικαταθλιπτικών με αυτή ενός εικονικού φαρμάκου. Οι περισσότερες δοκιμές διεξήχθησαν κυρίως σε χώρες υψηλού εισοδήματος, όπως οι ΗΠΑ και χώρες της Ευρώπης, με τη συμμετοχή ενηλίκων και από τα δύο φύλα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γυναίκες υπερτερούσαν ελαφρώς των αντρών, (~60%), γεγονός που αντικατοπτρίζει τον κλινικό επιπολασμό της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής.
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr