ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Ανάλυση: Καταστατικό συνέδριο ΔΗΣΥ με δείγματα πολιτικού ρεβανσισμού – Οι διαγραφές υπουργών και η αυτοπαγίδευση
Το ζήτημα της διαγραφής των πέντε Υπουργών δεν είναι σίγουρα το τέλος του δρόμου και θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος, γιατί έγινε τόσος ντόρος και γιατί ένα τέτοιο ζήτημα πήρε σε κάποιο σημείο ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με συγκρούσεις ανάμεσα στα μέλη του πολιτικού γραφείου, με την υποβολή παραίτησης του ίδιου του Εκπροσώπου του κόμματος Ονούφριου Κουλλά, αλλά και τον διχασμό ανάμεσα στον κόσμο του ΔΗΣΥ, στην ίδια τη βάση, μέρος της οποίας επέλεξε τον Νίκο Χριστοδουλίδη, στην προεδρία της Δημοκρατίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΗΣΥ: Όλες οι αποφάσεις - Διαγράφηκαν από μέλη της Παράταξης στελέχη της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη - Ποιους αφορά
Από τη δήλωση της Αννίτας Δημητρίου πριν από δύο χρόνια, ότι ο ΔΗΣΥ δεν είναι κόμμα διαγραφών, μέχρι την απόφαση που ελήφθη στο Καταστατικό Συνέδριο στις 15 Φεβρουαρίου και στην «πολιτική ορθότητα» την οποία επικαλέστηκε ενώπιον των Συνέδρων, μεσολάβησαν πολλά. Η Πρόεδρος του κόμματος είχε να αντιμετωπίσει κυρίως τους «δικούς της ανθρώπους» εντός του κόμματος, οι οποίοι διαμαρτύρονταν δημόσια για την «ερμαφρόδιτη» κατάσταση που υπήρχε. Στη δημόσια σφαίρα ακούστηκαν αρκετές απόψεις για το γεγονός ότι «το απόστημα» θα έπρεπε να βγει. Ο ΔΗΣΥ θα έπρεπε να έχει μια ξεκάθαρη θέση ως αντιπολίτευση, εκεί που τον κατέταξαν οι πολίτες.
Η επιστολή του Φαίδωνα Φαίδωνος, η οποία πηγαινοερχόταν ενώπιον του πολιτικού γραφείου, έκανε λόγο τότε, για πολιτική παραδοξότητα, κάτι το οποίο συμμερίζονταν αρκετοί βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι μάλιστα στην ερώτηση εάν αυτή η κίνηση (για διαγραφή υπουργών) θα στοιχίσει στο κόμμα τις επόμενες βουλευτικές εκλογές και θα υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις από τον ΔΗΣΥ, η απάντηση ήταν ότι ακόμα και αν συμβεί αυτό, θα γίνει ξεκαθάρισμα.
Άλλωστε, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπέδειξε ότι η διαγραφή κυβερνητικών στελεχών από το κόμμα δεν ήταν εκδικητική, αλλά αναγκαία για την πολιτική συνοχή του κόμματος. Ανέφερε ότι η απόφαση του Συνεδρίου βασίστηκε σε πολιτικά επιχειρήματα και πως οι πρώην υπουργοί μπορούν να επιστρέψουν μετά τη θητεία τους, εφόσον το επιθυμούν.
Η Επόμενη μέρα
Το καταστατικό συνέδριο, μπορεί να ξεκαθάρισε κάπως τα πράγματα, ωστόσο παραμένουν κάποιες σκιές πάνω από τον ΔΗΣΥ και ερωτήματα για τη στάση που έλαβε το κόμμα σε ότι αφορά στους Προέδρους των Ημικρατικών Οργανισμών, που εξακολουθούν να είναι μέλη του ΔΗΣΥ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Πρόεδροι του ΚΟΑ και της Αρχής Λιμένων Γιάννος Ιωάννου και Ζήνωνας Αποστόλου αντίστοιχα, με την Αννίτα Δημητρίου να δηλώνει στο ραδιόφωνο του ΠΟΛΙΤΗ ότι ο ΔΗΣΥ μετείχε στα ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών, ακόμα και επι προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια.
Στο παρόν στάδιο, κανείς δεν είναι σε θέση στην Πινδάρου, να μετρήσει το κόστος ή όχι από την απόφαση που έλαβε το Συνέδριο του περασμένου Σαββάτου. Οι πρώτες αντιδράσεις ωστόσο, ήρθαν από τον Ιωνά Νικολάου και τον Πρόδρομο Προδρόμου. Ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης έκανε μάλιστα λόγο για εσωστρέφεια και για επικίνδυνο πολιτικό ξεκαθάρισμα.
Ανάμεσα στα όσα αναφέρει ο κ. Νικολάου, κρύβεται μια αλήθεια, την οποία ο ΔΗΣΥ αρνείται ίσως να δει κατάματα και αυτό έχει να κάνει με την απομάκρυνση των παραδοσιακών ψηφοφόρων από το κόμμα και τους λόγους. Αυτό, βεβαίως, είναι ένα ζήτημα, το οποίο θα αποδειχθεί στην πράξη, στις βουλευτικές του 2026, που σύμφωνα με δηλώσεις της Αννίτας Δημητρίου, «στόχος είναι παραμείνει ο ΔΗΣΥ πρώτη δύναμη και να κρατήσουμε τις βουλευτικές μας έδρες».