«Μισά - μισά» το deal που θέλει ο Τραμπ για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας

«Μισά - μισά» το deal που θέλει ο Τραμπ για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας

Η κυβέρνηση Τραμπ πρότεινε στην Ουκρανία να παραχωρήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες το 50% των σπάνιων γαιών της ως αποζημίωση για τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που έχει λάβει από την έναρξη του πολέμου το 2022, σύμφωνα με τέσσερις Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το NBC News.

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων για την προστασία αυτών των πόρων, εάν επιτευχθεί συμφωνία ειρήνης με τη Ρωσία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ωστόσο, δήλωσε σήμερα ότι αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα ουκρανικά ορυκτά, τονίζοντας ότι αυτή η συμφωνία δεν «προστατεύει» τη χώρα του σε αυτή τη φάση.

«Δεν έδωσα την άδεια στους υπουργούς να υπογράψουν τη συμφωνία γιατί αυτή δεν είναι έτοιμη. Κατά τη γνώμη μου, αυτή δε μας προστατεύει» είπε στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, προσθέτοντας ότι μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει «εγγυήσεις ασφαλείας», αλλά «δε βλέπω μια τέτοια σύνδεση ακόμη στο έγγραφο».

Η πρόταση Τραμπ
Η πρόταση δεν περιλαμβάνει άμεση πληρωμή από τις ΗΠΑ για τους πόρους, αλλά θεωρείται τρόπος αποπληρωμής της βοήθειας προς το Κίεβο, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, παρουσίασε το σχέδιο στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Κίεβο την Τετάρτη.

Μετά τη συνάντηση, ο Μπέσεντ δήλωσε ότι το κείμενο αντικατοπτρίζει τους στόχους του Αμερικανού προέδρου, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της πρότασης.

Τους τελευταίους μήνες, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει στις ΗΠΑ πρόσβαση στα ουκρανικά ορυκτά. Σε συνέντευξή του στο Fox News, ανέφερε ότι θέλει οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποκτήσουν ορυκτούς πόρους αξίας 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων και υποστήριξε ότι το Κίεβο «ουσιαστικά έχει συμφωνήσει».

Σε δηλώσεις του στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ χαρακτήρισε την πρόσβαση στα σπάνια μέταλλα ως «θέμα ασφάλειας». Ωστόσο, μεγάλο μέρος των ουκρανικών ορυκτών βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο Ζελένσκι έχει υποστηρίξει στο παρελθόν την ανταλλαγή «κρίσιμων πόρων» με αντάλλαγμα τη συνέχιση της αμερικανικής στήριξης, ενσωματώνοντας αυτή την προσέγγιση στο λεγόμενο «Σχέδιο Νίκης» που παρουσίασε στον Τραμπ το περασμένο φθινόπωρο.

Σε συνέντευξη στη διάσκεψη του Μονάχου, ο Ζελένσκι δήλωσε στο NBC ότι η Ουκρανία θα δυσκολευτεί να επιβιώσει χωρίς την αμερικανική βοήθεια. «Σε κάθε δύσκολη κατάσταση υπάρχει μια πιθανότητα, αλλά χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ οι πιθανότητές μας μειώνονται δραματικά» τόνισε.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες δε θα σταλούν στην Ουκρανία ως μέρος εγγυήσεων ασφαλείας. Ωστόσο, την Παρασκευή η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο Βανς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων εάν η Ρωσία δεν διαπραγματευτεί μια συμφωνία ειρήνης με καλή πίστη.

Ο Τραμπ, από την πλευρά του, έχει εκφράσει επανειλημμένα ενόχληση για το ύψος της αμερικανικής στήριξης προς την Ουκρανία, αποκαλώντας τον Ζελένσκι «τον καλύτερο πωλητή όλων των εποχών. Κάθε φορά που έρχεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, φεύγει με 100 δισεκατομμύρια δολάρια» είχε δηλώσει σε προεκλογική του ομιλία τον Σεπτέμβριο.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Τα μηνύματα πίσω από την υπογραφή συμφωνίας στο Κάιρο, για τα ενεργειακά - «Πιέσεις» Χριστοδουλίδη ενόψει Γενεύης

Τα μηνύματα πίσω από την υπογραφή συμφωνίας στο Κάιρο, για τα ενεργειακά - «Πιέσεις» Χριστοδουλίδη ενόψει Γενεύης

Ενώ πλησιάζουμε στο ορόσημο του Μαρτίου και στη σύγκληση της πενταμερούς διάσκεψης στη Γενεύη, η Λευκωσία έχοντας κατά νου την τακτική που θα ακολουθήσει η τουρκική πλευρά και το κατοχικό καθεστώς -βάζοντας δηλαδή στο τραπέζι τη λύση δύο κρατών- προχωρεί με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα, προς κάθε κατεύθυνση.

BEST OF TOTHEMAONLINE