«Η Ρωσία θα είναι εκεί μαζί με τους ανθρώπους μας», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Η Ουκρανία είναι επίσης προσκεκλημένη, παρεμπιπτόντως, δεν είμαι σίγουρος ποιος ακριβώς θα είναι εκεί από κάθε χώρα – αλλά άνθρωποι υψηλού επιπέδου από τη Ρωσία, από την Ουκρανία και από τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ωστόσο, η Ρωσία -η οποία δεν συμμετέχει επίσημα στο ετήσιο φόρουμ στη Γερμανία- δεν σχολίασε και ένας ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι «δεν αναμένονται συνομιλίες με Ρώσους στο Μόναχο».
Οι σύμμαχοι της Αμερικής στο ΝΑΤΟ εξακολουθούν να αντιδρούν στην αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Τραμπ αυτή την εβδομάδα ότι ο ίδιος και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία να ξεκινήσουν συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόκειται να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο του Τραμπ, Τζέι Ντι Βανς, στο Μόναχο.
Ο Ζελένσκι αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο.
Το αεροπλάνο του Ρούμπιο αναγκάστηκε να επιστρέψει σε αμερικανική αεροπορική βάση στο Μέριλαντ αργά το βράδυ της Πέμπτης, αφού αντιμετώπισε «μηχανικό πρόβλημα» καθ’ οδόν προς τη γερμανική πόλη. Στη συνέχεια επρόκειτο να πάρει άλλο αεροπλάνο.
Αντιδράσεις
Ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Ντμίτρο Λίτβιν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει σε μια τέτοια συνάντηση.
Η Ρωσία δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του BBC για σχολιασμό του θέματος.
Η ανακοίνωση του Τραμπ ήρθε μία ημέρα μετά τις χωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε πρώτα με τον Πούτιν και στη συνέχεια με τον Ζελένσκι.
Περιγράφοντας τις συνομιλίες ως «σπουδαίες», ο Τραμπ δήλωσε ότι υπάρχει «καλή πιθανότητα να τερματιστεί αυτός ο φρικτός, πολύ αιματηρός πόλεμος».
Είπε όμως ότι δεν ήταν «πρακτικό» για το Κίεβο να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και επίσης «απίθανο» να επιστρέψει η Ουκρανία στα σύνορα που είχε πριν από την εισβολή το 2014.
Ο Ζελένσκι -ο οποίος παραδέχθηκε ότι δεν ήταν «πολύ ευχάριστο» το γεγονός ότι ο Τραμπ είχε μιλήσει με τον Πούτιν πριν από αυτόν- προειδοποίησε ότι η Ουκρανία δεν θα συμφωνήσει σε καμία ειρηνευτική συμφωνία που προτείνουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου.
«Δεν μπορούμε να το δεχθούμε, ως ανεξάρτητη χώρα», είπε, τονίζοντας ότι προτεραιότητά του είναι οι «εγγυήσεις ασφαλείας», κάτι που δεν το βλέπει χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι «πρέπει επίσης να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», εν μέσω αυξανόμενων φόβων σε ολόκληρη την ήπειρο ότι το άνοιγμα του Τραμπ προς τον Πούτιν θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ξεχωριστή συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για το μέλλον της Ουκρανίας και της Ευρώπης.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στους Financial Times ότι μόνο ο Ζελένσκι θα μπορούσε να διαπραγματευτεί εκ μέρους της χώρας του με τη Ρωσία, προειδοποιώντας ότι μια «ειρήνη που είναι συνθηκολόγηση» θα ήταν «κακά νέα για όλους».
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλλας δήλωσε: «Οποιαδήποτε γρήγορη λύση είναι μια βρώμικη συμφωνία».
Τι θέλουν οι ΗΠΑ από τον Ζελένσκι
Στο Μόναχο, οι στόχοι του Ζελένσκι στη συνάντησή του με τον Βανς φαίνονται σαφείς: να ενθαρρύνει τις ΗΠΑ να συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας.
Το τι θέλουν οι Αμερικανοί από αυτή τη συνάντηση είναι πιο αβέβαιο. Ο Βανς μπορεί να προσπαθήσει να διαβεβαιώσει τον Ζελένσκι ότι οι Ουκρανοί θα συμμετάσχουν στις επικείμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ακόμη και με περιορισμένο ρόλο.
Ο Βανς, στην πραγματικότητα, μπορεί να μεταφέρει ένα ωμό μήνυμα – ένα μήνυμα που ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέσγκεθ είπε δημοσίως τη Δευτέρα. Οι ΗΠΑ δεν οραματίζονται ένα ΝΑΤΟ που θα περιλαμβάνει την Ουκρανία. Και προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος, η Ουκρανία θα πρέπει να παραδώσει εδάφη που βρίσκονται σήμερα υπό ρωσικό έλεγχο
ΠΗΓΗ: In.gr