Φουρλάς σε Κομισιόν: Άκρως απαράδεκτη η δήλωση του Πρωθυπουργού του Πακιστάν για στήριξη του ψευδοκράτους

Φουρλάς σε Κομισιόν: Άκρως απαράδεκτη η δήλωση του Πρωθυπουργού του Πακιστάν για στήριξη του ψευδοκράτους

Την άμεση αντίδραση του Ευρωβουλευτή ΔΗΣΥ & ΕΛΚ Λουκά Φουρλά προκάλεσαν αναφορές του Πρωθυπουργού του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «στέκεται πλήρως στο πλευρό της Τουρκίας και της βόρειας Κύπρου με αταλάντευτο τρόπο».

Με κατεπείγουσα Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητεί την άμεση παρέμβαση της Κομισιόν, καθώς δηλώσεις όπως αυτές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και υπονομεύουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα στην Ερώτηση προς την Κομισιόν ο κ. Φουρλάς τονίζει τα ακόλουθα:

«Σε μια άκρως απαράδεκτη δήλωση προέβη κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ, σύμφωνα με την οποία «στέκεται πλήρως στο πλευρό της Τουρκίας και της βόρειας Κύπρου με αταλάντευτο τρόπο».

Η εν λόγω δήλωση εκτός από απαράδεκτη και προκλητική, προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς υποδηλώνει ενδεχόμενη πρόθεση του Πακιστάν να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και των αρχών της ΕΕ.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

* Είναι ενήμερη για το περιεχόμενο της συγκεκριμένης δήλωσης;

* Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί για να αποτρέψει οποιαδήποτε κίνηση που θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και θα υπονομεύει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας;

* Πώς σκοπεύει να υπενθυμίσει στο Πακιστάν, στο πλαίσιο των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ, τη δέσμευση για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών-μελών της Ένωσης;

Αναμένουμε την άμεση αντίδραση της Επιτροπής προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της διεθνούς νομιμότητας, καθώς και η αποτροπή δημιουργίας τετελεσμένων που θα πλήττουν την ευρωπαϊκή συνοχή.»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Η ώρα της κρίσης για το Κυπριακό - Περιορισμένων προσδοκιών η άτυπη πενταμερής στη Γενεύη

Η ώρα της κρίσης για το Κυπριακό - Περιορισμένων προσδοκιών η άτυπη πενταμερής στη Γενεύη

Στη Γενεύη βρίσκονται από σήμερα στραμμένα τα βλέμματα, όπου το απόγευμα ξεκινά η διαδικασία της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, την οποία συγκάλεσε, ο ΓΓ των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.