Όζερσαϊ: Για πιθανό διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου του ΓΓ στο Κυπριακό

Όζερσαϊ: Για πιθανό διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου του ΓΓ στο Κυπριακό

Είναι πολύ δύσκολο ο ΓΓ του ΟΗΕ να διαθέσει πολύ χρόνο στο Κυπριακό και θα μπορούσε να διορίσει έναν ειδικό απεσταλμένο σε κάποιο στάδιο, δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουντρέτ Όζερσαϊ λέγοντας ότι τ/κ πλευρά και Τουρκία πρέπει να είναι προσεχτικές.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στην ιστοσελίδα του παράνομου «Μπαϊράκ» προβάλλονται δηλώσεις του κ. Όζερσαϊ για την συνάντηση που είχε η Αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ με πρώην διαπραγματευτές από τις δύο πλευρές πριν αναχωρήσει από την Κύπρο. Η συνάντηση, είπε, ήταν χρήσιμη και οι διαφωνίες ανάμεσα στις πλευρές συνεχίζουν να υπάρχουν.

«Ένας απεσταλμένος είναι δυνατόν να υπάρξει αν εκπληρωθούν κάποιες προϋποθέσεις, διότι αν λεχθεί ότι διορίστηκε ένας φυσιολογικός ειδικός απεσταλμένος όπως παλιά, αυτό θα σημαίνει έναρξη διαπραγματευτικής διαδικασίας και χωρίς την ύπαρξη κοινού εδάφους θα μας σύρει σε ένα μπέρδεμα από το οποίο δεν θα μπορούμε να βγούμε», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να είναι ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες του απεσταλμένου. Οι πλευρές πρέπει να μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους, έστω και αν είναι αντίθετες. Πρέπει να προσεχθεί η μετεξέλιξη σε μια κατάσταση όπως η έναρξη διαδικασίας ομοσπονδιακής λύσης».  

Υποστηρίζοντας ότι άρχισε να αμφισβητείται η ισχύς του ΟΗΕ, χάρη στις ΗΠΑ που στέλνουν το μήνυμα ότι θα μπορούσαν να αποσυρθούν από τα Ηνωμένα Έθνη, ο κ. Όζερσαϊ είπε ότι πρέπει να παρακολουθείται προσεχτικά η αλλαγή στον κόσμο, εισερχόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία βγαίνουν σε πρώτο πλάνο οι ΗΠΑ και όχι ο ΟΗΕ και ο ρόλος του ΟΗΕ μειώνεται και παραγκωνίζεται σε πολλά θέματα.  

«Είναι σημαντική η σύνοδος που θα κάνει ο ΟΗΕ τον Μάρτιο, όμως αλλάζει η διεθνής πολιτική. Πλέον μπορεί να δούμε και άλλους διεθνείς παίκτες να βρίσκονται απευθείας εντός της διαδικασίας», υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον κ. Όζερσαϊ ενώ συνεχίζονται «οι ασκήσεις περιεκτικής λύσης στην Κύπρο, θα δούμε προσπάθειες περιφερειακής συνεργασίας στις οποίες συμμετέχουν η Τουρκία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ. Μπορεί να δούμε το όραμα περιφερειακής συνεργασίας των ΗΠΑ χωρίς να υπάρξει αναγνώριση». 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Ευκαιρία για «ουσιαστικές συζητήσεις» η Διάσκεψη στη Γενεύη - Θα συμμετέχει και η ΝτιΚάρλο

Ευκαιρία για «ουσιαστικές συζητήσεις» η Διάσκεψη στη Γενεύη - Θα συμμετέχει και η ΝτιΚάρλο

Η άτυπη συνάντηση της Γενεύης θα δώσει την ευκαιρία για ουσιαστικές συζητήσεις για την πορεία προς τα εμπρός στο Κυπριακό, δήλωσε την Παρασκευή ο Εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ.

BEST OF TOTHEMAONLINE