ThemaOnlinePoll: Δύο χρόνια διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη – Η γνώμη σας μετράει
Δύο χρόνια κλείνουν στις 12 Φεβρουαρίου από την ανάδειξη του Νίκου Χριστοδουλίδη ως νικητή στις Προεδρικές Εκλογές του 2023.
Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Δευτέρα (3/2), το Δικαστήριο έκανε αποδεκτή την αίτηση της Κατηγορούσας Αρχής για κατάθεση μάρτυρα που διαμένει στην Αγγλία μέσω εικονοτηλεδιάσκεψης και σήμερα (10/2) αναμένεται να δοθούν οδηγίες για το πώς θα διεξαχθεί.
Στο αίτημα δεν κατέθεσαν ένσταση οι συνήγοροι υπεράσπισης, ζήτησαν, ωστόσο, από το Δικαστήριο να ασκήσει τη διακριτική του ευχέρεια κατά πόσο υπηρετείται το συμφέρον της δικαιοσύνης με την αποδοχή του αιτήματος.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Εικόνες και βίντεο κατηγορούμενων στο Δικαστήριο για τις πολιτογραφήσεις - Έκλεισε η υπόθεση διερεύνησης για διαρροή
Όσον αφορά το αίτημα της για κατάθεση μέσω εικονοτηλεδιάσκεψης, η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, Χάρις Καραολίδου, είπε ότι στον Νόμο περί Αποδείξεως προβλέπεται η έγκριση σχετικού αιτήματος, υπό τις προϋποθέσεις ότι ο μάρτυρας βρίσκεται εκτός δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι η έγκριση του αιτήματος είναι προς το συμφέρον της δικαιοσύνης.
Σημείωσε ότι ο συγκεκριμένος μάρτυρας εξέφρασε την πρόθεση του να καταθέσει ενώπιον του δικαστηρίου και έχει προβεί σε πέντε καταθέσεις στην Αστυνομία. Ωστόσο, για λόγους υγείας έχει μεταβεί εκτάκτως από τον Οκτώβριο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου συνεχίζει να διαμένει και αδυνατεί να ταξιδέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία, λόγω των ιατρικών προβλημάτων του. Προς τούτο, εισήγαγε ως τεκμήριο νέο ιατρικό πιστοποιητικό ημερομηνίας 29/1/2025.
Όπως είπε, το εν λόγω πρόσωπο είχε προσωπικές συναντήσεις και επικοινωνίες με όλους τους κατηγορούμενους για τα ζητήματα που αφορούν οι κατηγορίες και έχει ιδίαν γνώση των γεγονότων, για τα οποία έχει ήδη δώσει πέντε καταθέσεις στην Αστυνομία. Ως εκ τούτου, σημείωσε ότι η μαρτυρία του είναι «ουσιώδης για σκοπούς απόδειξης της υπόθεσης της Κατηγορούσας Αρχής».
Ο δικηγόρος Κρις Τριανταφυλλίδης σημείωσε ότι η κ. Καραολίδου, σε προηγούμενη εκδίκαση, είχε εκφράσει ανησυχία για την αξιοπιστία του συγκεκριμένου μάρτυρα και ζήτησε από το Δικαστήριο να το λάβει υπόψη στην κρίση του για το κατά πόσο είναι προς το συμφέρον της δικαιοσύνης να καταθέσει ο συγκεκριμένος μάρτυρας.
Απαντώντας, η κ. Καραολίδου είπε ότι «δεν έχω τοποθετηθεί και δεν έχω πει ότι ο μάρτυρας είναι αναξιόπιστος», σημειώνοντας ότι αυτό που είπε είναι ότι μετά από επικοινωνία που είχε με τον μάρτυρα είχε στοιχεία που θέλει να εξετάσει, γιατί ενδεχομένως να σχετίζονται με την αξιοπιστία του.
Στην απόφαση του για το αίτημα, ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου, Νικόλας Γεωργιάδης, σημείωσε ότι μέσω της συμφωνίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου στο πλαίσιο του Brexit υπάρχει η ευχέρεια να καταθέσει ο μάρτυρας μέσω εικονοτηλεδιάσκεψης. Σημείωσε ότι το συμφέρον της δικαιοσύνης είναι «αυτό που κρίνεται ορθό και δίκαιο υπό τις περιστάσεις μιας εκδικαζόμενης υπόθεσης. Το ισοζύγιο είναι τα δικαιώματα των κατηγορουμένων για δίκαιη δίκη και αμφισβήτηση της υπόθεσης εναντίον τους και η υποχρέωση και δυνατότητα της Κατηγορούσας Αρχής να παρουσιάσει δίκαια την υπόθεση εναντίον τους». Όπως είπε, η παρουσίαση της υπόθεσης προϋποθέτει μάρτυρες, οι οποίοι πολλές φορές έχουν τις δικές τους ιδιαίτερες περιστάσεις, είτε καθορίζονται από φόβο, προβλήματα υγείας, αναπηρίες, ηλικία ή και φύλο. «Το Δικαστήριο οφείλει να ισοζυγίζει τα δεδομένα, ώστε να μπορούν και οι μάρτυρες να καταθέτουν», είπε, σημειώνοντας ότι γι’ αυτό διαχρονικά έχουν περαστεί νομοθεσίες, για λήψη ειδικών μέτρων προστασίας μαρτύρων.
Όπως σημείωσε, δεν δεσμεύει το Δικαστήριο το σχόλιο της Κατηγορούσας Αρχής στο οποίο έγινε αναφορά στην αξιοπιστά του μάρτυρα, στο κατά πόσο θα αξιολογούσε θετικά ή μη τη μαρτυρία του μάρτυρα.
«Κρίνουμε ότι μπορούμε να ασκήσουμε διακριτική ευχέρεια και να εγκρίνουμε την αίτηση, καθότι θα διασφαλιστεί έτσι η δυνατότητα παρουσίασης μαρτυρίας μάρτυρα, υπό συνθήκες οι οποίες λαμβάνουν υπόψη την κατάσταση υγείας του και χωρίς να επηρεάζουν τα δικαιώματα των κατηγορούμενων και συνηγόρων υπεράσπισης ώστε να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους», είπε, εγκρίνοντας το αίτημα.
Υπενθυμίζεται ότι νέα τεκμήρια κατατέθηκαν την προηγούμενη Δευτέρα (3/2), μεταξύ των οποίων και φωτογραφίες και βίντεο που απεικόνιζαν τους κατηγορούμενους. Στο μεταξύ, ο λοχίας που κατέθεσε τα τεκμήρια, στο πλαίσιο της αντεξέτασής του, ανέφερε ότι η υπόθεση της διαρροής των εγγράφων που διερευνούσε η Αστυνομία έχει κλείσει.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αντεξέτασης του, ο λοχίας της Αστυνομίας ανέφερε ότι ήδη πριν τη δημοσιοποίηση του ντοκιμαντέρ του Αλ Τζαζίρα τον Αύγουστο του 2020, η Αστυνομία κλήθηκε να διερευνήσει διαρροή εγγράφων, τα οποία στέλνονταν με ηλεκτρονικά μηνύματα σε πρόσωπα που έκαναν πολιτογραφήσεις, ήδη από τον Ιούλιο. Κληθείς να απαντήσει από πού έγινε η διαρροή, ο λοχίας είπε ότι «δεν καταλήξαμε ακόμα, γι’ αυτό δεν προχώρησε η υπόθεση ακόμα ενώπιον δικαστηρίου».
Ερωτηθείς αν η υπόθεση αρχειοθετήθηκε, απάντησε ότι «η υπόθεση έκλεισε».
Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης τη Δευτέρα, η Κατηγορούσα Αρχή κατέθεσε ως τεκμήρια ψηφιακούς δίσκους με το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού υπολογιστή που βρέθηκε στην οικία του Βρετανού κτηματομεσίτη Τόνι Κέι, καθώς και CD με 16 φωτογραφίες και 12 βίντεο.
Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προβλήθηκαν στην αίθουσα του Δικαστηρίου και φέρεται να απεικόνιζαν τους κατηγορούμενους, αλλού ξεχωριστά και αλλού μαζί, μαζί με πρόσωπα κινεζικής καταγωγής. Κάποιες από αυτές φαινόταν να απεικονίζουν κοινωνικές συναντήσεις, άλλες επίσημες επισκέψεις και ομιλίες σε συνέδρια με κινέζικα ιδεογράμματα στο φόντο.
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις