Δικαστήριο έβαλε «μπλόκο» στην πρόσβαση του Μασκ σε αρχεία του Υπουργείου Οικονομικών

Δικαστήριο έβαλε «μπλόκο» στην πρόσβαση του Μασκ σε αρχεία του Υπουργείου Οικονομικών

Ομοσπονδιακός δικαστής εμπόδισε την πρόσβαση του τμήματος Κυβερνητικής Αποδοτικότητας (DOGE) του Ίλον Μασκ στα προσωπικά οικονομικά δεδομένα εκατομμυρίων Αμερικανών στα αρχεία του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Σύμφωνα με το BBC, ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Πολ Ενγκελμάγερ εξέδωσε το Σάββατο προσωρινή διαταγή για την απαγόρευση της πρόσβασης, διατάσσοντας τον Μασκ και την ομάδα του να καταστρέψουν αμέσως όλα τα αντίγραφα των αρχείων.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από αγωγή 19 γενικών πολιτειών κατά της διοίκησης Τραμπ, αφού δόθηκε πρόσβαση στα αρχεία στο DOGE, μια πρωτοβουλία μείωσης του κόστους με επικεφαλής τον Μασκ.

Η αγωγή υποστήριζε ότι η πρόσβαση του Μασκ, ενός «ειδικού κυβερνητικού υπαλλήλου», και του DOGE, που δεν είναι επίσημη κυβερνητική υπηρεσία, παραβίασε την ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τον Λευκό Οίκο, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ή τον Μασκ.

Τι περιλαμβάνει η προσωρινή διαταγή

Η προσωρινή διαταγή περιορίζει την πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία σε οποιονδήποτε άλλον εκτός από τους δημόσιους υπαλλήλους που τα χρειάζονται για την εργασία τους στο Γραφείο Δημοσιονομικών Υπηρεσιών και έχουν περάσει από έλεγχο ιστορικού.

Ο δικαστής διέταξε επίσης κάθε πρόσωπο μεταξύ αυτών που υπόκεινται σε περιορισμούς να καταστρέψει αμέσως τα αντίγραφα των αρχείων.

 

Οι όροι της απόφασης θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι την επόμενη ακρόαση στο δικαστήριο στις 14 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ έχει εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στις αναταράξεις ενεργά στην πολιτική κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Τραμπ, με το DOGE να ηγείται σημαντικών περικοπών στην Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID), η οποία διανέμει βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Αντίστροφη μέτρηση για την συνάντηση Ντι Κάρλο με Χριστοδουλίδη - Σε ετοιμότητα για το Κυπριακό

Αντίστροφη μέτρηση για την συνάντηση Ντι Κάρλο με Χριστοδουλίδη - Σε ετοιμότητα για το Κυπριακό

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί με την Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για Πολιτικές και Ειρηνευτικές Υποθέσεις ΡόζΜαρι Ντι Κάρλο.