ΗΠΑ: Αναστέλλεται για ένα μήνα η επιβολή των δασμών του Τραμπ στο Μεξικό

ΗΠΑ: Αναστέλλεται για ένα μήνα η επιβολή των δασμών του Τραμπ στο Μεξικό

Την αναστολή της επιβολής των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ στο Μεξικό για ένα μήνα, έκανε γνωστή η πρόεδρος της χώρας της Κεντρικής Αμερικής, Κλαούντια Σεϊνμπάουμ, ανακοινώνοντας παράλληλα την ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα.

«Είχαμε μια καλή συζήτηση με τον Πρόεδρο Τραμπ, με μεγάλο σεβασμό για τη σχέση και την κυριαρχία μας και καταλήξαμε σε μια σειρά από συμφωνίες», έγραψε η Μεξικανή πρόεδρος σε ένα tweet της.

Η Σεϊνμπάουμ ανέφερε επίσης, ότι μετά τη συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, το Μεξικό «θα ενισχύσει αμέσως» τα βόρεια σύνορά του με 10.000 στρατιώτες της Εθνοφρουράς «για να αποτρέψει τη διακίνηση ναρκωτικών από το Μεξικό προς τις ΗΠΑ, ιδίως της φαιντανύλης».

Επιπλέον, σύμφωνα με τη Μεξικανή πρόεδρο «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να εργαστούν για να αποτρέψουν τη διακίνηση όπλων υψηλής ισχύος στο Μεξικό», ενώ «οι ομάδες μας θα αρχίσουν να εργάζονται σήμερα σε δύο μέτωπα: την ασφάλεια και το εμπόριο».

Ο Τραμπ από την πλευρά του, με ανάρτησή του σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, επιβεβαίωσε ότι συμφωνήθηκε να ανασταλούν «αμέσως» και για έναν μήνα οι δασμοί που επρόκειτο να επιβληθούν από αύριο Τρίτη. Θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας «συμφωνίας» μεταξύ των δύο χωρών στις οποίες θα συμμετέχουν ο ίδιος και οι υπουργοί Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και ο υποψήφιος υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ.

Η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα στην πλατφόρμα Truth Social

Ο πρόεδρος Τραμπ επέμεινε να αντιμετωπιστεί το εμπορικό έλλειμμα μεταξύ των δύο χωρών, ωστόσο η Σεϊνμπάουμ είπε ότι «αντέδρασε» σε αυτήν την πρόταση.

Οι ηγέτες ΗΠΑ και Μεξικού συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο, αλλά δεν προγραμμάτισαν κάποια συνάντηση μεταξύ τους.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών του Μεξικού, Ροχέλιο Ραμίρες ντε λα Ο, είχε διαβεβαιώσει τους επενδυτές πως η χώρα του διαθέτει επαρκείς πόρους για να απορροφά χρηματοοικονομικούς κραδασμούς και να αντιμετωπίζει παγκόσμιες προκλήσεις, επιχειρώντας να μειώσει τη νευρικότητα των αγορών.

Ο Μεξικανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε παράλληλα ότι η ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία του Μεξικού αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του μακροοικονομικού πλαισίου της χώρας.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να κάνει περισσότερα στον τομέα της άμυνας

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να κάνει περισσότερα στον τομέα της άμυνας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να κάνει περισσότερα στον τομέα της άμυνας αν θέλει να έχει ένα γεωστρατηγικό ρόλο και να ενισχύσει την γεωστρατηγική αυτονομία της, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την άφιξή του στην άτυπη σύνοδο των 27 ηγετών των κρατών μελών στο Μέγαρο Εγκμόντ στις Βρυξέλλες, τονίζοντας πως αν και η άμυνα είναι ευθύνη των κρατών μελών, «υπάρχει κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον» και πως θεωρεί πως σήμερα θα μπει η βάση για τα επόμενα βήματα.

BEST OF TOTHEMAONLINE