Όπως σε όλα τα προβλήματα, έτσι και η αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και βίας χρειάζεται συλλογικότητα και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά προχωρά με πρακτικές και ουσιαστικές δράσεις.
Ο κ. Χαρτσιώτης ήταν ο ομιλητής εκδήλωσης που οργάνωσε το Λύκειο Αγίας Φυλάξεως και ο Σύνδεσμος Γονέων, με θέμα «Η νεανική βία και παραβατικότητα», κατά την οποίαν τέθηκαν θέσεις και εκφράστηκαν ανησυχίες και προβληματισμοί των παρευρισκομένων.
Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός ανέφερε πως «τα τελευταία δυο χρόνια δεν μείναμε σε θεωρητικό επίπεδο αλλά προχωρήσαμε σε πρακτικές και ουσιαστικές δράσεις», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σε αυτές τις δράσεις θα βρούμε συμπαραστάτες και συνοδοιπόρους όλους ανεξαιρέτως τους φορείς, γιατί χωρίς αυτούς, αυτές οι πρακτικές δράσεις μπορεί να έχουν ένα αποτέλεσμα, αλλά ποτέ δεν θα είναι το επιθυμητό, γιατί θα είναι μεμονωμένες ενέργειες της εκτελεστικής εξουσίας και μόνο».
Η νεανική παραβατικότητα, υπέδειξε, δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο την Αστυνομία και γενικότερα την Κυβέρνηση, αλλά αφορά τους μαθητές, τους γονείς, τις σχολικές μονάδες, την τοπική κοινότητα, «η συμβολή των οποίων είναι καθοριστικής σημασίας στην πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας».
Ο Μάριος Χαρτσιώτης αναφέρθηκε στις διάφορες μορφές βίας και παραβατικότητας σε μια σχολική μονάδα και στις επιπτώσεις που αυτή φέρνει στην οικογένεια, στο σχολείο και στην κοινωνία, τονίζοντας πως είναι απαραίτητη η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονιών, που «δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι το παιδί τους είναι θύμα εκφοβισμού και να το στηρίξουν».
Αναφερόμενος στις δράσεις της Κυβέρνησης, υπενθύμισε ότι πρόσφατα, το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση της Υπουργού Παιδείας, ενέκρινε συγκεκριμένα μέτρα για την πρόληψη και καταπολέμηση της σχολικής βίας, όπως η εφαρμογή του πρωτοκόλλου αναφοράς περιστατικών βίας και παραβατικότητας σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του Παρατηρητηρίου για τη Βία στα Σχολεία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, η εισαγωγή προληπτικών προγραμμάτων σε μικρότερες ηλικίες, η υλοποίηση προγραμμάτων ανάπτυξης κουλτούρας αποδοχής της διαφορετικότητας και το εναλλακτικό πρόγραμμα φοίτησης, το οποίο θα λειτουργήσει πιλοτικά με έναν μικρό αριθμό παιδιών.
Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι «η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προχώρησε στη σύσταση των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας, ένα θεσμό που συμπληρώνει ουσιαστικά τους θεσμούς της Κοινοτικής Αστυνόμευσης και του Αστυνομικού και Παρατηρητή της Γειτονιάς».
Πρόσφατα, συνέχισε, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πιλοτική εφαρμογή του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας στον Δήμο Λεμεσού και σημείωσε πως θα πρέπει να γίνει σύσταση συγκεκριμένων ατόμων και συγκεκριμένης υποδομής, ενώ υπέδειξε ότι, σύμφωνα με τις προηγούμενες δημοτικές Αρχές της πόλης, αυτή η υποδομή είναι έτοιμη για λειτουργία.
«Κεντρικός άξονας των προσεγγίσεών μας, στα θέματα βίας και παραβατικότητας στα σχολεία ή ακόμα στην κοινωνία, είναι η παιδοκεντρική αντιμετώπισή τους, η αναμόρφωση και στήριξη των παιδιών, των οικογενειών τους προς όφελος της υγιούς και εύρυθμης λειτουργίας των σχολικών μονάδων, της μαθητικής κοινότητας και της κοινωνίας μας», συμπλήρωσε.
Σε αυτήν την αρχή, σημείωσε, βασίζεται και η φιλοσοφία του Νόμου για τα παιδιά σε σύγκρουση με τον νόμο, την ευθύνη υλοποίησης του οποίου έχει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ όπως εξήγησε «στόχος δεν είναι να τιμωρηθεί το παιδί σε σύγκρουση με τον νόμο, αλλά να αντιληφθεί τους λόγους που το οδήγησαν στην παραβατική συμπεριφορά και τις συνέπειες της πράξης του και να λάβει την αναγκαία στήριξη των αρμόδιων Υπηρεσιών ή θεραπεία για αποφυγή της επανάληψης της παραβατικής συμπεριφοράς».
Διαμήνυσε, παράλληλα, ότι βασική αρχή του νόμου είναι ότι η ποινική δίωξη παιδιού συνιστά το έσχατο μέτρο και εφαρμόζεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εάν εφαρμοστούν τα εναλλακτικά μέτρα διαχείρισης της παραβατικότητας που προβλέπει ο νόμος και δεν τελεσφορήσουν ή σε πολύ σοβαρά αδικήματα.
Κάνοντας αναφορά στο Κέντρο Κράτησης Ανηλίκων στη Μενόγεια, που σύμφωνα με τον Νόμο θα πρέπει να αρχίσει τη λειτουργία του το αργότερο μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2026, ο Μάριος Χαρτσιώτης είπε πως η τοποθεσία αποδεικνύεται ιδανική για αποφυγή αντιδράσεων από άλλες περιοχές που θα μπορούσε να φιλοξενηθεί. «Όπου αποταθεί η εκτελεστική εξουσία για να δημιουργήσει μια δομή, οι τοπικές κοινωνίες και φορείς δεν το αποδέχονται, χωρίς καν να ρωτήσουν τι είναι και σε τι αποσκοπεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Είπε ακόμη ότι για την ορθή λειτουργία του Κέντρου έχουν τύχει πλήρους επεξεργασίας οι σχετικοί κανονισμοί και έχουν περάσει από νομοτεχνικό έλεγχο, «και αυτή τη στιγμή συζητούνται ενώπιον της Βουλής και αναμένουμε ότι σύντομα θα είναι έτοιμοι για να προχωρήσουμε με τους σχεδιασμούς μας».
Ανάμεσα στις δράσεις για αντιμετώπιση της νεανικής βίας, συνέχισε, είναι η εγκαθίδρυση του θεσμού του επιμελητή «που ουσιαστικά λειτουργεί ως ο σύνδεσμος της Αστυνομίας με άλλες εμπλεκόμενες Υπηρεσίες» και που, όπως υπέδειξε, ο ρόλος του είναι να διασφαλίζει ότι τα παιδιά σε σύγκρουση με τον νόμο απολαμβάνουν τα δικαιώματα που προβλέπει ο Νόμος σε όλες τις εξωδικαστικές διαδικασίες.
Όπως σημείωσε, από τις 10 Μαΐου 2024, που ανατέθηκε αυτή η εργασία σε ιδιωτική εταιρεία, μέχρι και σήμερα, οι επιμελητές έχουν χειριστεί 400 περίπου υποθέσεις παγκυπρίως, «περιστατικά που αν δεν υπήρχαν οι επιμελητές, ίσως να μην έβγαιναν στην επιφάνεια και να έμεναν κάτω από το χαλί».
Λέγοντας πως το καλύτερο όπλο κατά της βίας, ιδίως στην εφηβική και νεανική ηλικία είναι ο αλληλοσεβασμός και η ενσυναίσθηση, ο Υπουργός επανέλαβε την ανάγκη για συλλογικότητα.
Σημείωσε ακόμη ότι η σημερινή εκδήλωση συμπίπτει με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με βάση την οποία δικαίωμα ψήφου έχουν πλέον άτομα που κλείνουν τα 17 τους χρόνια και τόνισε πως «η Πολιτεία τους πιστώνει και τους δείχνει με τον πλέον έμπρακτο τρόπο την εμπιστοσύνη της απέναντι τους, σε σχέση με την σκέψη και την κρίση τους».
Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι οι απόψεις και εισηγήσεις που θα ακουστούν στη συζήτηση «θα μελετηθούν πολύ σοβαρά και θα αξιοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό για επίτευξη του κοινού μας στόχου για ένα σχολείο και μια κοινωνία χωρίς βία και παραβατικότητα».
Την εκδήλωση χαιρέτησαν, εξάλλου, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, Ανώτερη Εκπαιδευτική Ψυχολόγος Άντρη Θεοκλή Ραμίρεζ, ο Διευθυντής του Σχολείου, Ανδρέας Χειμώνας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων, Μιχάλης Βασιλείου και ο Πρόεδρος του Κεντρικού Μαθητικού Συμβουλίου, Αλέξανδρος Πελεκάνος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις