Στόχος τους είναι να καταστεί η Λευκωσία μια πρωτεύουσα χωρίς σύνορα ανέφερε ο «δήμαρχος» κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί, λέγοντας ότι είναι εναντίον του ανοίγματος ενός σημείου διέλευσης στη Μια Μηλιά μόνο για εμπορικούς σκοπούς.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα στη Γενί Ντουζέν πρωτοσέλιδα, ο κ. Χαρμαντζί είπε ότι το άνοιγμα ενός σημείου διέλευσης ανατολικά της Λευκωσίας, θα αμβλύνει το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πρωτεύουσα και θα συμβάλει στην ενίσχυση της επικοινωνίας ανάμεσα στις δυο κοινότητες. «Το σημαντικότερο είναι ότι θα υπάρξει σοβαρή μείωση της κυκλοφορίας και των χρόνων αναμονής».
Όπως είπε, γίνονται συνολικά 5,2 εκατομμύρια διελεύσεις προς την τ/κ πλευρά από ξηράς και από αέρος, και το 65% από αυτές πραγματοποιείται μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.
Ο κ. Χαρμαντζί ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά έχει επικεντρωθεί εδώ και καιρό στα σημεία διέλευσης Κοκκίνων και Αθηαίνου. Τα σημεία διέλευσης στη Λευκωσία, πρόσθεσε, βρίσκονται σε ομηρεία από αυτά τα δύο σημεία διέλευσης. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να προχωρήσει με διάφορα διπλωματικά μέσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Φυσικά, παράλληλα με αυτά, το οδόφραγμα της Λουρουτζίνας μπορεί επίσης να μπει στην ατζέντα. Αναφέρθηκε κι αυτό πρόσφατα. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι αυτή η διαπραγμάτευση θα πρέπει να επεκταθεί στη Λευκωσία στον κύριο άξονα».
Ο κ. Χαρμαντζί είπε ότι εκτός από σημείο διέλευσης οχημάτων, υπάρχουν και σημεία όπως η πύλη Πάφου, για διελεύσεις πεζών. «Εάν οι διαπραγματεύσεις μπορούν να φτάσουν σε αυτό το σημείο, ίσως το θέμα μπορεί να φτάσει σε ένα σημείο όπου μπορεί να επιλυθεί μέσω της Λευκωσίας. Αν δεν γίνει τίποτα, μπορεί να τεθεί στην ημερήσια διάταξη μια πύλη που μπορεί να ανοίξει μονομερώς μέσω της οδού Ατατούρκ στην Ομορφίτα. Επομένως, αντί να το αντιμετωπίζουμε σε μια ενιαία διάσταση, οι δύο πλευρές θα πρέπει να διαπραγματευτούν με την πρόθεση να το λύσουν, με την πρόθεση να ανοίξουν αμοιβαίες πύλες. Με αυτές τις επιβολές, δυσκολεύουμε το έργο και το καθιστούμε άλυτο».
Ο κ. Χαρμαντζί είπε ότι και ο σχεδιασμός της με τρόπο που να μπορεί να ανοίξει για τους πολίτες παράλληλα με αυτή τη διαδικασία αποστρατικοποίησης είναι επίσης μεταξύ των σημείων που κατά καιρούς βρίσκονται στην ατζέντα.
«Αν φέρουμε τη Λευκωσία στο σημείο όπου μπορεί να ανοίξει για απεριόριστες και αμοιβαίες διελεύσεις, αυτό είναι το ιδανικότερο για εμάς».
Κατά τον κ. Χαρμαντζί ένα οδόφραγμα στο Καϊμακλί θα πρέπει επίσης να είναι στην ημερήσια διάταξη. «Θα είναι προς το συμφέρον των κατοίκων της Λευκωσίας και ολόκληρης της περιοχής να ανοίξουν ταυτόχρονα τα δυο σημεία διέλευσης με την εικόνα που θα προκύψει αργότερα».
Σε δηλώσεις του στην Γενί Ντουζέν, ο «κοινοτάρχης» Μιας Μηλιάς, Ταλίπ Όζντεμιρ ανέφερε ότι θα οδηγήσει σε σοβαρή άμβλυνση στην τροχαία η διάνοιξη ενός νέου οδοφράγματος εκεί και πρόσθεσε πως προτού ανοίξει το σημείο διέλευσης, πρέπει να διορθωθούν οι δρόμοι του χωριού, διότι οι υφιστάμενοι δρόμοι είναι ανεπαρκείς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θρήνος για τον Αγγλοκύπριο Κρίστοφερ - «Έσβησε» ξαφνικά ο 34χρονος - Δείτε φωτογραφία
• «Έσβησε» 12χρονη σε τροχαίο με τη μητέρα της στα κατεχόμενα - Επτά νεκροί μέσα στην εβδομάδα
• Σαν να μην υπήρξε ποτέ ο Νίκος Αναστασιάδης
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις