ΔΙΕΘΝΗ

Εκεχειρία στη Γάζα μετά από 465 ημέρες πολέμου - Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Εκεχειρία στη Γάζα μετά από 465 ημέρες πολέμου - Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Μετά από 465 ημέρες πολέμου, ο Πρωθυπουργός του Κατάρ επιβεβαίωσε το βράδυ της Τετάρτης τη συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα, ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, ενώ στο άκουσμα της είδησης, Παλαιστίνιοι ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.

Η εκεχειρία που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στις 19 Ιανουαρίου περιλαμβάνει:

Την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για έξι εβδομάδες, κατά την οποία οι Ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν σταδιακά από τις κεντρικές περιοχές του θύλακα και οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν στη Βόρεια Γάζα.

Κατά την πρώτη φάση θα απελευθερώνονται τουλάχιστον 3 όμηροι κάθε εβδομάδα και συνολικά θα απελευθερωθούν 33, στους οποίους περιλαμβάνονται όλες οι γυναίκες, τα παιδιά και οι άνδρες άνω των 50 ετών.

Παράλληλα, το Ισραήλ θα απελευθερώνει 30 Παλαιστίνιους κρατούμενους για κάθε πολίτη όμηρο και 50 για κάθε στρατιωτίνα. Μέχρι το τέλος της πρώτης φάσης, το Ισραήλ θα απελευθερώσει επίσης όλες τις Παλαιστίνιες και τους ανήλικους κάτω των 19 ετών που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές μετά την 7η Οκτωβρίου 2023.

Ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που θα απελευθερωθούν θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ομήρων που θα αφήσει η Χαμάς. Μπορεί να κυμαίνεται από 990 έως και 1.650.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι καθημερινά θα εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας 600 φορτηγά που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Τα 50 από αυτά θα εφοδιάζουν τον θύλακα με καύσιμα και τα 300 θα κατευθύνονται στις βόρειες περιοχές της Λωρίδας.

Την εφαρμογή της συμφωνίας θα εγγυηθούν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ.

Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας θα ξεκινήσουν κατά τη 16η ημέρα της πρώτης φάσης και αναμένεται ότι θα περιλαμβάνουν την απελευθέρωση όλων των υπολοίπων ομήρων (περιλαμβάνονται και οι Ισραηλινοί στρατιώτες), τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού.

Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει την επιστροφή όλων των νεκρών ομήρων και την έναρξη της ανοικοδόμησης της Γάζας, με την επίβλεψη της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Εθνών.

Δηλώσεις Αμερικανού Προέδρου

Ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφορικά με την εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αναφέρει μεταξύ άλλων, πως με τη συμφωνία αυτή, θα σταματήσουν οι μάχες στη Γάζα, θα αυξηθεί η άκρως αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους αμάχους και θα επανενωθούν οι όμηροι με τις οικογένειές τους.

«Έχουμε συμφωνία για τους ομήρους στη Γάζα, ανακοίνωσε ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social προτού ακόμη ο Τζο Μπάιντεν προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση για το θέμα»

Χαιρετίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν - Ελπίδα σε μια ολόκληρη περιοχή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση "χαιρέτισε" την είδηση της ανακοίνωσης για τη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Χαιρετίζω θερμά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων στη Γάζα. Οι όμηροι θα επανενωθούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και η ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορέσει να φτάσει στους αμάχους στη Γάζα», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ανάρτησή της στο Χ.

«Αυτό φέρνει ελπίδα σε μια ολόκληρη περιοχή, όπου οι άνθρωποι έχουν υπομείνει τεράστια δεινά για πάρα πολύ καιρό», σημειώνει, και καταλήγει:

«Και τα δύο μέρη πρέπει να εφαρμόσουν πλήρως αυτή τη συμφωνία, ως εφαλτήριο προς τη διαρκή σταθερότητα στην περιοχή και τη διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, αφού χαιρέτισε τη συμφωνία, τόνισε ότι ελπίζει "ότι η συμφωνία αυτή θα δώσει τέλος στα δεινά των αμάχων και ότι οι αιχμάλωτοι θα μπορέσουν να επανενωθούν με τους αγαπημένους τους".

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Θετικότατη εξέλιξη για την περιοχή μας

Ευχή και προσδοκία μας να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι πληροφορίες για επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ανέφερε νωρίτερα το βράδυ της Τετάρτης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς προσερχόμενος σε επετειακή εκδήλωση για το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950, στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αναμένουμε τελική ενημέρωση, αν όντως επιβεβαιώνονται αυτά που έχουμε δει στα ΜΜΕ είναι μια θετική εξέλιξη, θετικότατη εξέλιξη για την περιοχή μας και όχι μόνο και αναμένω μετά το πέρας της αποψινής εκδήλωσης να ενημερωθώ συγκεκριμένα. Ευχή και προσδοκία μας είναι αυτά που διαβάζουμε για την επίτευξη συμφωνίας να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Επιμένει η σκόνη: Έρχονται βροχές - Μέχρι πού φτάνει σήμερα η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Λευκός Οίκος: Η ανακοίνωση του για πρόσβαση ΚΔ σε τρία στρατιωτικά προγράμματα

• Τέσσερις μειώσεις επιτοκίων ετοιμάζει η ΕΚΤ: Πότε θα το αισθανθούμε στην Κύπρο – Η διεθνής εικόνα – Οικονομολόγος στο «T»  

• Yιοθετήθηκε από το ΣΑ ψήφισμα Ελλάδας-ΗΠΑ για Υεμένη και Ερυθρά Θάλασσα



Ιστορικής σημασίας συμφωνία Κύπρου- ΗΠΑ: Θωρακίζεται και αναβαθμίζεται η χώρα μας

Ιστορικής σημασίας συμφωνία Κύπρου- ΗΠΑ: Θωρακίζεται και αναβαθμίζεται η χώρα μας

Η απόφαση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Τζο Μπάιντεν αποτελεί μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη, καθώς καθιστά την Κυπριακή Δημοκρατία επιλέξιμη να λαμβάνει αμυντικό εξοπλισμό, προμήθειες και υπηρεσίες μέσω στρατηγικών προγραμμάτων όπως το Foreign Military Sales, το Excess Defense Articles divestment program και άλλα προγράμματα στρατιωτικής βοήθειας.  Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει τα αποτελέσματα της σαφούς πολιτικής και προσανατολισμού της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, η οποία αποφέρει ουσιαστικά και απτά οφέλη σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top