LIKE ONLINE

Θέλετε να πάρετε δεύτερο σκύλο; Πότε είναι η σωστή ώρα - Εξετάστε τα «συν» και τα «πλην»

Θέλετε να πάρετε δεύτερο σκύλο; Πότε είναι η σωστή ώρα - Εξετάστε τα «συν» και τα «πλην»

Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες σκύλων που νιώθουν έντονη επιθυμία να προσθέσουν στην οικογένειά τους έναν δεύτερο σκύλο.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή εξαρτάται από τον… πρωτότοκο, αλλά και από άλλους παράγοντες. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει με σύνεση και υπευθυνότητα.

«Αν σκεφτόμαστε να πάρουμε άλλον έναν σκύλο, θα πρέπει να αναλογιστούμε και να «ζυγίσουμε» κάποια πράγματα πριν οριστικοποιήσουμε την απόφαση μας.
Δύο σκύλοι στο σπίτι σημαίνει διπλές δαπάνες και ευθύνες. Όπως, δηλαδή, η διατροφή και η κτηνιατρική τους παρακολούθηση. Και ο ποιοτικός χρόνος, που πρέπει θα πρέπει να διαθέσουμε για τα δύο σκυλάκια», τονίζει η εκπαιδεύτρια σκύλων, Αλεξάνδρα Κώττα.

Αναφέρει ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι οι κηδεμόνες που σκέφτονται να πάρουν ένα δεύτερο σκυλάκι, για να έχει παρέα το πρώτο. Ισως, σαν πρώτη σκέψη να μην είναι κακή, αλλά με προϋποθέσεις.

Όπως επισημαίνει, ο σκύλος μας έχει για παρέα του εμάς, που είμαστε αναντικατάστατοι για εκείνον. Αυτό σημαίνει ότι και δεύτερο σκύλο να του φέρουμε, όταν ασχολούμαστε επαρκώς μαζί του και ικανοποιούμε τις ανάγκες του, είναι, ούτως ή άλλως, χαρούμενος.

Αν, λοιπόν, σκέφτεστε να βάλετε στη ζωή σας ακόμη έναν σκύλο, και να έχετε μια αρμονική συμβίωση, θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής, σύμφωνα με την κα Κώττα.

1. Μικρότερο σε ηλικία
Είναι καλύτερα, το σκυλάκι που θα επιλέξουμε να είναι πιο μικρό σε ηλικία από το πρώτο.

2. Ο πρώτος μας σκύλος να έχει υποδειγματικό χαρακτήρα
Ο σκύλος που έχουμε, θα πρέπει να είναι ισορροπημένος και ήρεμος, με συμπεριφορές αποδεκτές. Διαφορετικά, το δεύτερο σκυλάκι θα αντιγράψει συμπεριφορές, που θα φέρουν προβλήματα στη συμβίωση, μέσα και έξω από το σπίτι.

Όπως αναφέρει η εκπαιδεύτρια, η μίμηση στα ζώα δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένη επιστημονικά. Αλλά οι σκύλοι έχουν τη δική τους «γλώσσα επικοινωνίας». Κατά βάση, βασίζεται στα «σήματα ηρεμίας». Τα χρησιμοποιούν για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, με τα αλλά ζώα, αλλά και με τους ανθρώπους.

 «Δηλαδή, είναι αντιδράσεις που ο ένας σκύλος μεταδίδει στον άλλον, για το πώς νοιώθει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Για παράδειγμα, βγάζουμε τα σκυλάκια βόλτα. Το μεγαλύτερο βλέπει κάποιο άλλο και σηκώνει το τρίχωμα. Δηλαδή, του «λέει»: «Δεν σε θέλω – φύγε μακριά». Το μήνυμα που θα λάβει το μικρότερο, είναι πως πρόκειται για μια φυσιολογική στάση, στη θέα κάποιου άλλου σκύλου. Προσοχή! Αν το σκυλάκι μας παρουσιάζει αυτό το πρόβλημα, καλό είναι, το νεότερο μέλος να βγαίνει μόνο του βόλτα», επισημαίνει η κα Κώττα.

3. Δεν μειώνεται το ενδιαφέρον μας για τον πρώτο μας σκύλο
Δεν παραμερίζουμε το πρώτο σκυλάκι. Προσπαθούμε, ταυτόχρονα, να κάνουμε δραστηριότητες και με τα δύο μαζί. Από την πρώτη κιόλας ημέρα που θα έρθει στο σπίτι το δεύτερο σκυλάκι, το βάζουμε στη ρουτίνα και του θέτουμε τα όρια και τους κανόνες που έχουμε ορίσει και στο πρώτο.

4. Επίβλεψη
Εννοείται πως αφήνουμε να πλησιάσει το ένα σκυλάκι το άλλο, να παίξουν και να αλληλεπιδράσουν. Πάντα με την επίβλεψή μας.

Η απόκτηση δεύτερου σκύλου δεν λύνει τυχόν προβλήματα συμπεριφοράς του πρώτου

«Αν το σκυλάκι μας, όπως προαναφέραμε, έχει προβλήματα συμπεριφοράς, υπακοής κτλ, προτού βάλουμε στη ζωή μας το δεύτερο, πρέπει να έχουμε λύσει τα προβλήματα του», τονίζει η κα Κώττα.

Στην περίπτωση που το σκυλάκι μας, όπως λέει, έχει σύνδρομο αποχωρισμού, το πρόβλημα δεν θα το λύσει το δεύτερο. Μπορεί και να το χειροτερέψει. Η λύση είναι η εκπαίδευση και η τόνωση της ψυχολογίας του σκύλου. «Το αναφέρω, επειδή με ρωτούν αρκετοί γονείς μαθητών. Και η απάντηση είναι: «Δεν παίρνουμε δεύτερο σκύλο γι΄αυτόν τον λόγο, γιατί δεν θα καλυτερέψει την ψυχολογία του». Επίσης, αν ο σκύλος δεν μας αναγνωρίζει σαν «Α», καθώς δεν του έχουν τεθεί όρια, η παρουσία ενός ακόμη σκύλου θα προκαλέσει μεγαλύτερο πρόβλημα στη συμβίωσή μας», υπογραμμίζει η εκπαιδεύτρια σκύλων.

Συμβουλή
Τέλος, η κα Κώττα λέει: «Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε, για να έχουμε μια αρμονική συμβίωση, είναι πάντα να εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας. Για να έχουμε έναν σκύλο που νιώθει ασφάλεια, έτσι ώστε να μπορεί να δέχεται κοντά του, σκύλους, ζώα και ανθρώπους. Ένας ισορροπημένος σκύλος, οποιονδήποτε σκύλο κι αν του φέρουμε, με την ηρεμία του θα του περάσει σωστά μηνύματα».

 

Πηγή: in.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Αυτά τα ζώδια θα έχουν φέτος την ευκαιρία να αλλάξουν δουλειά

• Δείτε βίντεο με 12χρονη μαθήτρια να πιάνει τον Σταυρό στην παγωμένη λίμνη των Ιωαννίνων

• Βίντεο σοκ: Ράπερ πυροβολεί κατά λάθος μέσα από το παντελόνι του κατά τη διάρκεια ζωντανής συνέντευξης

• Αποκάλυψη - Φίλη Ευγενίας: «Μου είχε πει ότι μάλωσαν και της έσπασε τα δόντια»

• Πανικός σε πτήση: Ξαφνική αποσυμπίεση έριξε τις μάσκες οξυγόνου, αναγκαστική προσγείωση - Δείτε βίντεο

• Διαγνώστηκε στα 31 με καρκίνο μαστού, παρά την «καθαρή» μαστογραφία – 4 συμπτώματα που δεν έπρεπε να αγνοήσει



«Ξεκινήσαμε προετοιμασία για διευρυμένη διάσκεψη τον Μάρτη»  δήλωσε ο ΠτΔ - «Είμαστε πανέτοιμοι για να γίνει η συνάντηση»

«Ξεκινήσαμε προετοιμασία για διευρυμένη διάσκεψη τον Μάρτη» δήλωσε ο ΠτΔ - «Είμαστε πανέτοιμοι για να γίνει η συνάντηση»

Από πλευράς μας είμαστε πανέτοιμοι για να γίνει η συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι την ίδια στιγμή έχουμε ξεκινήσει και την προετοιμασία για μια διευρυμένη διάσκεψη για το Κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top