Στο 1,8% ο πληθωρισμός για το 2024 - Άνοδος τον Δεκέμβριο

Στο 1,8% ο πληθωρισμός για το 2024 - Άνοδος τον Δεκέμβριο

Στο 1,8% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Κύπρο για το 2024, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήσε την Πέμπτη η Στατιστική Υπηρεσία.

Όπως αναφέρει, για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2024, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σημείωσε αύξηση 1,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τον Δεκέμβριο 2024 ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,10 μονάδες και έφτασε στις 118,31 μονάδες σε σύγκριση με 118,21 μονάδες τον Νοέμβριο 2024. Ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο 2024 αυξήθηκε με ρυθμό 2,6%.

Η μεγαλύτερη μεταβολή στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2023 και σε σχέση με το προηγούμενο μήνα καταγράφηκε στα Γεωργικά Προϊόντα με ποσοστό 16,8% και 2,6% αντίστοιχα.

Ανάλυση Ποσοστιαίων Μεταβολών

Συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2023, οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στις κατηγορίες Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα ποτά (7,6%) και Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (4,4%).

Σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2024, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στην κατηγορία Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα ποτά (0,7%).

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2024, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάστηκε στην κατηγορία Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (5,4%).

Ανάλυση Επιπτώσεων σε Μονάδες

Τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Δεκεμβρίου 2024 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023 είχαν οι κατηγορίες Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (1,69) και Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (0,45). Τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Δεκεμβρίου 2024 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023 είχε η κατηγορία Ένδυση και Υπόδηση (-0,21).

Τη μεγαλύτερη επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είχε η κατηγορία Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (0,16).

Τη μεγαλύτερη επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Δεκεμβρίου 2024 σε σύγκριση με το δείκτη του Δεκεμβρίου 2023 είχαν οι κατηγορίες Φρέσκα Λαχανικά (0,90), Υπηρεσίες τροφοδοσίας (0,45) και το Κρέας (0,23).

Τα Φρέσκα Λαχανικά είχαν τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Δεκεμβρίου 2024 σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του προηγούμενου μήνα (0,58), ενώ τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση είχαν οι Πατάτες (-0,17).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

«Υπαρξιακή απειλή για την Κυπριακή Δημοκρατία» – Προειδοποίηση Κόμπου για τη νέα Τουρκία

«Υπαρξιακή απειλή για την Κυπριακή Δημοκρατία» – Προειδοποίηση Κόμπου για τη νέα Τουρκία

Σήμερα έχουμε απέναντί μας έναν αντίπαλο, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με την Τουρκία των προηγούμενων ετών, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, κατά την παρουσίαση την Παρασκευή του προϋπολογισμού του Υπουργείου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως βρισκόμαστε υπό υπαρξιακή απειλή και από την Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει καθημερινή προσπάθεια αντιμετώπισης της κατάστασης.

BEST OF TOTHEMAONLINE