LIKE ONLINE

Ένας εσωτερικός -ακόμα και θανατηφόρος- κίνδυνος στα σύγχρονα αυτοκίνητα που δεν δίνουμε σημασία

Ένας εσωτερικός -ακόμα και θανατηφόρος- κίνδυνος στα σύγχρονα αυτοκίνητα που δεν δίνουμε σημασία

Παράνομο είναι το κράτημα τηλεφώνου κατά την οδήγηση, απαγορεύοντας ουσιαστικά τις τηλεφωνικές κλήσεις. Οι σύγχρονες τεχνολογίες μετέτρεψαν την καμπίνα στο αυτοκίνητο ένα «κέντρο διοίκησης» που μπορεί ο οδηγός να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Τα καλά νέα όμως σταματάνε εδώ με «εντολή» επιστήμης.

Τεχνολογίες που προσφέρουν άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες, όντας ενσωματωμένες σε τηλέφωνα, έξυπνα ρολόγια, ταμπλό αυτοκινήτων και άλλες συσκευές, υποτίθεται ότι μετατρέπουν τους οδηγούς σε μάστερ του multitasking.

Προτείνουν ότι μπορούμε να γίνουμε έξυπνοι χρήστες που κάνουν αβίαστα κλήσεις, μηνύματα και άλλες εργασίες καθώς περιηγούμαστε στον κόσμο γύρω μας.

Τα ταμπλό των σύγχρονων αυτοκινήτων είναι κατασκευασμένα με την προσδοκία ότι οι οδηγοί δεν θα χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους.

Ωστόσο, o Ρόμπερτ Ρόζενμπεργκ, καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια (ΗΠΑ) ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να κάνει πολλές εργασίες αποτελεσματικά.

«Τα ανθρώπινα όντα απλά δεν είναι ικανά να επεξεργαστούν αξιόπιστα πολλαπλές απαιτήσεις ταυτόχρονα. Τα γνωστικά μας όρια είναι πραγματικά, όπως και οι κακές συνήθειες που σχηματίζουμε με τις συσκευές μας» λέει σε ανάλυσή του στο Pyche

«Οδηγική αναπηρία»

Όπως εξηγεί ο γνωστικός νευροεπιστήμονας David Strayer από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα: «Εάν έχετε ανθρώπους που κάνουν πολλές εργασίες, μπορεί να καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι είναι καλοί στο multitasking. Στην πραγματικότητα, όσο πιο πιθανό είναι να [κάνεις πολλαπλές εργασίες], τόσο πιο πιθανό είναι να είναι κακοί σε αυτό.»

Το ζήτημα είναι η εξάντληση της προσοχής μας που συμβαίνει όταν κάνουμε πάρα πολλές σύνθετες εργασίες ταυτόχρονα, λέει ο Ρόζενμπεργκ, τονίζοντας ότι η «γνωστική απόσπαση της προσοχής» μπορεί να οδηγήσει σε λάθη, σύγχυση και δυσλειτουργίες στις εμπειρίες μας. «Στις κατάλληλες συνθήκες, μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνο – μερικές φορές θανατηφόρο».

Δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα γνωστικής απόσπασης της προσοχής από την αποσπασμένη οδήγηση, όπου το λάστιχο αγγίζει κυριολεκτικά το δρόμο.

«Ενώ κάθεστε στο τιμόνι ενός, ένα σημαντικό επίπεδο απόσπασης της προσοχής μπορεί να συνοδεύει μια ενέργεια συγκεκριμένα: τη χρήση τηλεφώνου. Για ορισμένους, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή οδηγική αναπηρία. Αντιπροσωπεύει έναν σοβαρό κίνδυνο που κρύβεται στους συνδετικούς ρυθμούς της καθημερινότητάς μας» επισημαίνει.

Ο κίνδυνος της hands-free οδήγησης

Σίγουρα οι προειδοποιήσεις από εισερχόμενα μηνύματα κατά την οδήγηση είναι μια από τις πιο επικίνδυνες από αυτές τις συμπεριφορές, αλλά τα πράγματα είναι εξίσου επικίνδυνα, όταν μας καλεί κάποιος στον οθόνη του αυτοκινήτου.

Ακόμη και οι εκδόσεις hands-free κλήσεων, γραπτών μηνυμάτων και χρήσης Διαδικτύου κατά την οδήγηση μπορεί να είναι επικίνδυνες, τονίζει ο Ρόζενμπεργκ. Για παράδειγμα, αυτοί οι νόμοι που απαγορεύουν τα τηλέφωνα χειρός επιτρέπουν ταυτόχρονα τη χρήση του τηλεφώνου hands-free πίσω από το τιμόνι, υπονοώντας ίσως ότι αυτό είναι ένα ασφαλές πράγμα. Επιπλέον, τα ταμπλό των σύγχρονων αυτοκινήτων είναι κατασκευασμένα με την προσδοκία ότι οι οδηγοί δεν θα χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους.

Τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων δίνουν τη δυνατότητα στους οδηγούς να χρησιμοποιούν ορισμένες από τις λειτουργίες του smartphone τους κατά την οδήγηση –συμπεριλαμβανομένων των κλήσεων hands-free– μέσω ολοένα και πιο περίπλοκων συστημάτων «infotainment» με οθόνη αφής ταμπλό.

Το 36% των οδηγών μπαίνει στο διαδίκτυο στο αυτοκίνητο
Οι τρόποι με τους οποίους οι οδηγοί μπορούν να αποσπαστούν από τις τεχνολογίες σύνδεσης δεν περιορίζονται μόνο στην αποστολή μηνυμάτων, στην πραγματοποίηση κλήσεων ή στη χρήση ψηφιακών βοηθών. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο με άλλους τρόπους ενώ βρίσκονται πίσω από το τιμόνι. Μια έρευνα του 2015 σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους έδειξε ότι περισσότερο από το 1/4 περιηγούνταν στο διαδίκτυο ενώ οδηγούσε, περισσότερο από το 15% έβγαζε selfies και το 10% έκανε τηλεκλήση.

Και αυτού του είδους η χρήση του Διαδικτύου κατά την οδήγηση φαίνεται να αυξάνεται σταθερά: το 2010, το 17% των ερωτηθέντων το παραδέχτηκε. Μέχρι το 2020, ο αριθμός αυτός είχε εκτιναχθεί στο 36%.

Ακόμη και τα ίδια τα τιμόνια είναι συχνά εξοπλισμένα με κουμπιά για την πραγματοποίηση και αποδοχή κλήσεων. Αυτά τα υπολογιστικά συστήματα ταμπλό, που επιτρέπουν τη «συνδεσιμότητα» με τον κόσμο έξω από το αυτοκίνητο, αποτελούν συχνά κεντρικό χαρακτηριστικό των διαφημιστικών καμπανιών αυτοκινήτων.

«Αυτές οι επιλογές σχεδιασμού και μάρκετινγκ υποδηλώνουν ότι η χρήση ενός smartphone με συγκεκριμένους τρόπους κατά την οδήγηση μπορεί να είναι ασφαλής. Αυτή η πρόταση ενισχύεται από τις κοινωνικές πιέσεις που μπορεί να νιώθουν πολλοί οδηγοί – την πίεση να παραμείνουν συνδεδεμένοι με άλλους, να δέχονται κλήσεις εργασίας ή να απαντούν σε μηνύματα από φίλους» λέει ο Ρόζενμπεργκ.

Τα σημαντικά ερωτήματα

Ο ίδιος όμως αναρωτιέται αν μπορούμε πράγματι να κατακτήσουμε τη χρήση της αυξανόμενης τεχνολογικής συνδεσιμότητας χωρίς να υποκύψουμε στη γνωστική απόσπαση της προσοχής;

«Αυτά δεν είναι μικρά ερωτήματα. Το να λάβετε μια κλήση εργασίας ή να στείλετε μηνύματα σε έναν φίλο ενώ βρίσκεστε στο δρόμο μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, αλλά μπορεί να έχουν σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες συνέπειες. Πριν από την πανδημία του κορονοϊού, τα ποσοστά των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα στις ΗΠΑ αυξάνονταν απότομα. Οι αποσπασμένοι οδηγοί θέτουν σε κίνδυνο περισσότερο από τη ζωή τους. Θέτουν σε κίνδυνο και όλους τους άλλους στο δρόμο: επιβάτες, ποδηλάτες και πεζούς» τονίζει.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η έρευνα στον τομέα της γνωστικής επιστήμης σχετικά με αυτό το θέμα έχει αποφέρει ένα βασικό εύρημα: τόσο οι τηλεφωνικές συνομιλίες χειρός όσο και οι τηλεφωνικές συνομιλίες hands-free συνδέονται με παρόμοιο επικίνδυνο επίπεδο οδηγικής αναπηρίας.

Αυτό το σύνολο της έρευνας είναι αρκετά εκτεταμένο ώστε να αποτελέσει αντικείμενο πολλαπλών μετα-αναλύσεων και ανασκοπήσεων κατά τη διάρκεια των ετών, επισημαίνει ο Αμερικανός ειδικός. «Αυτά τα βασικά ευρήματα εμφανίζονται σε μελέτες που αντιπαραβάλλουν πράγματα όπως αρχεία τηλεφώνου και δεδομένα νοσοκομείων και ατυχημάτων. Εμφανίζονται επίσης σε πειράματα προσομοιωτή και δοκιμαστικής διαδρομής».

Ο ίδιος προσθέτει ότι το ακριβές μέγεθος της πτώσης στην απόδοση οδήγησης που σχετίζεται με την τηλεφωνική συνομιλία ποικίλλει ανάλογα με τη μελέτη, αλλά σίγουρα το είδος της συνομιλίας που κάνουμε είναι ένας παράγοντας, καθώς οι συναισθηματικά έντονες συνομιλίες είναι «σημαντικά πιο επικίνδυνες».

ΠΗΓΗ: In.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Στα 22 εκατοστά το ύψος του χιονιού στο Τρόοδος - Τι μας επιφυλάσσει ο καιρός μέχρι τα Θεοφάνεια

• Προσοχή: Αυτούς ψάχνουν για τα επεισόδια στη Λεμεσό - Δείτε φωτογραφίες

• Έτσι θα πείτε «αντίο» στα κιλά των γιορτών – Αυτά τα φαγητά θα βοηθήσουν – Ειδικός στο «Τ» δίνει συμβουλές

• Το ChatGPT μίλησε: Αυτές είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την Κύπρο το 2025 – Ποια τα γεγονότα που θα σημαδέψουν τη νέα χρονιά

• Στις φλόγες οικία στην Επαρχία Λάρνακας - Ο ιδιοκτήτης εισέπνευσε καπνό στην προσπάθεια του να τη σβήσει

• Αυτό το ζευγάρι της showbiz παντρεύεται το καλοκαίρι στην Αθήνα με 100 άτομα καλεσμένους



 Γκουτέρες στην έκθεση για τις Καλές Υπηρεσίες: «Έγιναν θετικά βήματα»

Γκουτέρες στην έκθεση για τις Καλές Υπηρεσίες: «Έγιναν θετικά βήματα»

Παρά την απουσία κοινού εδάφους μεταξύ των δύο πλευρών, αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας στην έκθεση των Καλών Υπηρεσιών, που καλύπτει τις εξελίξεις από τις 13 Ιουνίου 2024 έως τις 11 Δεκεμβρίου 2024, οι ηγέτες των δύο πλευρών στο δείπνο της 15ης Οκτωβρίου 2024 συμφώνησαν σε θετικά βήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top