Η Τουρκία υπογράφει συμφωνία για ΑΟΖ με τη νέα ηγεσία της Συρίας, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία επικαλούνται δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Μεταφορών Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου.
Τούρκοι δημοσιογράφοι μάλιστα, κάνουν λόγο για ανησυχία της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο Τούρκος Υπουργός Μεταφορών, η συμφωνία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο δράσης της Άγκυρας, για επανασύνδεση και ανάπτυξη της Συρίας, μετά την ανατροπή του Άσαντ. Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, η Τουρκία σχεδιάζει να ενεργοποιήσει εκ νέου τα αεροδρόμια στη Συρία, να αποκαταστήσει τις σιδηροδρομικές συνδέσεις και να αναβαθμίσει τις οδικές υποδομές της χώρας.
Το Reuters μεταδίδει πως αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας θα μεταβεί στη Συρία σύντομα, προκειμένου να συζητήσει ενδεχόμενη ενεργειακή συνεργασία, περιλαμβανομένης της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να περιοριστούν οι ενεργειακές ελλείψεις, όπως δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.
Λευκωσία και Αθήνα σε ανοιχτή γραμμή με Βρυξέλλες
Σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες βρίσκονται οι κυβερνήσεις Λευκωσίας και Αθηνών, οι οποίες παρακολουθούν με ψυχραιμία τις εξελίξεις, ενώ Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους περί των προθέσεων της Άγκυρας, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να δηλώνει πως το λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι άκυρο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Κύπρο. Το θέμα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την κοινή δήλωση που έχει κατατεθεί μαζί με την Αυστρία και την Κύπρο, ενώ διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για μεταβατική κατάσταση, η οποία δεν νομιμοποιεί οποιαδήποτε τέτοιου είδους συμφωνία.
Αυστηρή απάντηση και από τη Λευκωσία
Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας – Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
Σχολιάζοντας δημοσιεύματα σε τουρκικά ΜΜΕ, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι παρακολουθούν «στενά τις εξελίξεις και αξιολογούν την κατάσταση διαρκώς, από την πρώτη στιγμή».
«Οποιαδήποτε απόπειρα αμφισβήτησης, επηρεασμού ή παραγνώρισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και η Κυπριακή Δημοκρατία θα λάβει όλα τα διαθέσιμα μέτρα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε.
Ο κ. Λετυμπιώτης πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε συντονισμό με τον Έλληνα Πρωθυπουργό έχουν ενημερώσει τους ηγέτες της ΕΕ για τις ενδεχόμενες τουρκικές μεθοδεύσεις, λαμβάνοντας ευρωπαϊκή υποστήριξη.
Προσπάθεια Ερντογάν για διχοτόμηση της Κύπρου
Οι ενέργειες της Τουρκίας να προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας για καθορισμού ΑΟΖ με την προσωρινή ηγεσία της Συρίας, δείχνει τις επιδιώξεις του Τούρκου Προέδρου για διχοτόμηση της Κύπρου. Ωστόσο, μια διακρατική συμφωνία για να γίνει, απαιτείται η ενημέρωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και η επικύρωση από τα κοινοβούλια των δύο χωρών. Σύμφωνα ωστόσο με πολιτικούς αναλυτές, στην περίπτωση του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο θεωρείται παράτυπο από την ΕΕ, στην περίπτωση που το κοινοβούλιο της Συρίας το αποδεχθεί, τότε ο ΟΗΕ, είναι υποχρεωμένος να αποδεχθεί τη συμφωνία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις