Το μεταναστευτικό θεώρησαν ως το σημαντικότερο θέμα που αντιμετωπίζει τόσο η Κύπρος όσο και η ΕΕ, οι Κύπριοι που συμμετείχαν στο πρόσφατο τακτικό Eυρωβαρόμετρο για την περίοδο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2024.
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην ερώτηση ποια θεωρούν πως είναι τα δύο πιο σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα (μάξιμουμ δύο απαντήσεις), οι δημοφιλέστερες απαντήσεις για τους Κύπριους ήταν η μετανάστευση (50% των ερωτηθέντων στην Κύπρο, σε σχέση με 20% στην ΕΕ) και η αύξηση των τιμών, ο πληθωρισμός και το κόστος ζωής (40%, σε σχέση με 33% στην ΕΕ).
Σε αντίστοιχη ερώτηση για το ποια θεωρούν πως είναι τα δυο πιο σημαντικά ζητήματα για την ΕΕ στο σύνολό της, οι δημοφιλέστερες απαντήσεις μεταξύ των Κυπρίων ήταν και πάλι η μετανάστευση (50%, σε σύγκριση με 28% στην ΕΕ), καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία (33%, σε σύγκριση με 31% στην ΕΕ).
Σύμφωνα με την έρευνα, το 79% όσων απάντησαν στην Κύπρο εξέφρασαν ικανοποίηση από τη ζωή τους (πτώση 4% από την άνοιξη του 2024), ποσοστό χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (86%).
Η έρευνα του Ευρωβαρομέτρου αξιολογεί τις απόψεις των πολιτών της ΕΕ που ζουν στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και των πολιτών που ζουν στις υποψήφιες για ένταξη και δυνητικά υποψήφιες χώρες (εκτός της Ουκρανίας) και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε πανευρωπαϊκά την περίοδο 10 Οκτωβρίου με 3 Νοεμβρίου, με δείγμα 26.525 συνεντεύξεων, ενώ στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε μεταξύ 10 και 31 Οκτωβρίου με δείγμα 501 συνεντεύξεων.
Ακρίβεια, οικονομία, διαφθορά, Κυπριακό, απασχολούν τους πολίτες, σύμφωνα με Cypronetwork
Τα ζητήματα που απασχολούν περισσότερο τους πολίτες είναι η ακρίβεια (63%), η οικονομία (45%), η διαφθορά (43%) και το Κυπριακό (42%), σύμφωνα με το βαρόμετρο της Cypronetwork (102-2024).
Ανακοίνωση της Cypronetwork αναφέρει ότι το βαρόμετρο αποκαλύπτει πως διαμορφώνεται η κοινή γνώμη και η εκλογική συμπεριφορά των Κυπρίων, παρέχοντας σημαντικά ευρήματα που σκιαγραφούν τις προτεραιότητες και τις στάσεις των πολιτών.
Τα ζητήματα που απασχολούν περισσότερο τους πολίτες είναι: ακρίβεια (63%), οικονομία (45%), διαφθορά (43%) και το Κυπριακό (42%). Υγεία, μεταναστευτικό, παιδεία και περιβάλλον ακολουθούν σε μικρότερες αναφορές. Η έρευνα δείχνει ότι οι Κύπριοι ανησυχούν κυρίως για θέματα που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους. Η ακρίβεια αναδεικνύεται ως το σημαντικότερο ζήτημα, απασχολώντας το 63% των συμμετεχόντων ενώ η οικονομία ακολουθεί με ποσοστό 45%. Η διαφθορά (43%) και το Κυπριακό (42%) αποτελούν επίσης σημαντικές ανησυχίες. Μικρότερα ποσοστά λαμβάνουν η υγεία, το μεταναστευτικό, η παιδεία, το περιβάλλον και η κοινωνική πολιτική.
Πέραν των ενός στους δύο Κύπριους δηλώνουν πως έχουν «καθόλου έως λίγη εμπιστοσύνη» στους θεσμούς της Κυβέρνησης (59%), της Βουλής (57%), των κομμάτων (66%), της δικαστικής εξουσίας (61%) και των ΜΜΕ (52%). Ελαφρώς υψηλότερη είναι η εμπιστοσύνη προς την Εκκλησία και την Ελεγκτική Υπηρεσία, θεσμοί για τους οποίους δηλώνουν «πολλή έως απόλυτη εμπιστοσύνη» το 23% και το 19%, αντίστοιχα.
Ως προς την εκλογική συμπεριφορά η έρευνα καταγράφει ένα ρευστό τοπίο. Μόνο 3:10 (το 28%) δηλώνει ότι θα ψηφίσει κόμμα που ψηφίζει συνήθως, ενώ το 16% δηλώνει ότι θα ψηφίσει νέο κόμμα και επιπρόσθετο ποσοστό (40%), ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί με την δήλωση για ψήφιση νέου κόμματος. 4 στους 10 πολίτες δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται τα υφιστάμενα κόμματα ενώ με τη δήλωση «Η κυπριακή Βουλή έχει πολλούς αξιόλογους βουλευτές» συμφωνεί το ¼ των ψηφοφόρων ενώ αντίστοιχο 25% διαφωνεί ή διαφωνεί πλήρως. 4:10 ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί με τη σχετική δήλωση.
Η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι η πλειοψηφία των πολιτών θα υποστήριζαν ένα νέο κόμμα εφόσον πληρούσε συγκεκριμένα κριτήρια. Σημαντικές παράμετροι είναι να προτάσσει το συμφέρον του πολίτη (73%), να έχει κοινωνικές ευαισθησίες (70%), να είναι καθαρό και μακριά από διαπλοκή και διαφθορά (68%), και να είναι πολέμιο της διαφθοράς (66%).
Όπως αναφέρεται, οι επιδιωκόμενες λύσεις του Κυπριακού διχάζουν την κοινή γνώμη. Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία προσδοκάται από το 25%, ενώ το ενιαίο κράτος ακολουθεί με 23%. Η λύση δύο κρατών (14%) και η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης (12%) είναι λιγότερο προτιμητέα ενώ η συνοποσπονδία επιλέγεται μόλις από το 4% των συμμετεχόντων. Το υψηλό ποσοστό (21%) δεν εκφράζει άποψη επί του θέματος.
Η έρευνα διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2024, μέσω προσωπικών και τηλεφωνικών συνεντεύξεων, μεταξύ ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω. Το δείγμα περιλάμβανε 911 άτομα και ήταν αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού ως προς την περιοχή διαμονής, το φύλο και την ηλικία. Για την επιλογή του δείγματος έγινε χρήση της μεθόδου της τυχαίας, πολυσταδιακής, στρωματοποιημένης, δειγματοληψίας, καταλήγει η ανακοίνωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έρχονται διακοπές ρεύματος λόγω εργασιών - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν και πότε
• Αύξηση στα παράπονα καταναλωτών – Τι αφορούσαν τα περισσότερα και η σύγκριση με την περσινή χρονιά
• «Έφυγε» η Μάρω Καδή - Πότε θα γίνει η κηδεία και η παράκληση της οικογένειας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις