Εαν είναι δυνατόν- Εν έτει 2015 πεθαίνουν 3 χιλιάδες άνθρωποι στην Ευρώπη περιμένοντας μόσχευμα

Εαν είναι δυνατόν- Εν έτει 2015 πεθαίνουν 3 χιλιάδες άνθρωποι στην Ευρώπη περιμένοντας μόσχευμα

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις μέσω διαφόρων ενημερωτικών εκστρατειών προωθούν την όλη ιδέα της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών, η οποία συνδέεται με το ευρύτερο πνεύμα του εθελοντισμού και συνιστά πράξη ανθρωπισμού, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Γραφείου Επιτρόπου Εθελοντισμού, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων Σώματος και Μεταμοσχεύσεων που γιορτάζεται στις 28 Οκτωβρίου, που σημειώνει ότι μόνο στις χώρες της ΕΕ 3.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, περιμένοντας το μόσχευμα που θα τους χαρίσει τη ζωή.

“Η αγάπη, ο αλτρουισμός και η γενναιοδωρία είναι τα αισθήματα εκείνα που αποτελούν το κίνητρο ώστε ο λήπτης της απόφασης για την δωρεά να υπερβεί τον πόνο της απώλειας του αγαπημένου του ανθρώπου, και να καταφέρει να δώσει ζωή σε άλλους συνανθρώπους του και να γεφυρώσει την ζωή με το θάνατο”, προστίθεται.

Η Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων Σώματος και Μεταμοσχεύσεων καθιερώθηκε το 2005 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για την αξία της δωρεάς οργάνων σώματος, που μέσω της μεταμόσχευσης χαρίζουν το πολύτιμο δώρο της ζωής σε πάσχοντες συνανθρώπους μας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι μεταμοσχεύσεις και δωρεές οργάνων, προστίθεται, αποτελούν επίκαιρο θέμα μιας και ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί που αναμένουν το ποθητό μόσχευμα. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ευεργετηθεί από μια επιτυχημένη μεταμόσχευση και εκατομμύρια ακόμη περιμένουν τη σωτηρία.

“Το μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των διαθέσιμων οργάνων προς μεταμόσχευση και του αριθμού των ασθενών στις λίστες αναμονής. Μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 3.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, περιμένοντας το μόσχευμα που θα τους χαρίσει τη ζωή” αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Αναφέρεται ακόμα ότι, η δωρεά οργάνων αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της μεταμόσχευσης η οποία είναι η μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα και την πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια. Η Δωρεά Οργάνων αφορά στην προσφορά οργάνων προς μεταμόσχευση από δότης που δεν είναι πια στη ζωή.


Διευκρινίζεται τέλος, ότι η δωρεά οργάνων πραγματοποιείται μόνο από εγκεφαλικά νεκρούς ανθρώπους, που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο εγκεφαλικός θάνατος είναι μία μη αναστρέψιμη κατάσταση που ισοδυναμεί με τον θάνατο. Από έναν (1) δότη, μπορούν να σωθούν έως και είκοσι (20) ασθενείς που έχουν ανάγκη από νέα καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, νεφρούς, κερατοειδείς, δέρμα ή και οστά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

«Με έστησαν στον τοίχο για λόγια που δεν είπα» – Η απάντηση του ιστορικού Μιχαήλ για τον Αυξεντίου

«Με έστησαν στον τοίχο για λόγια που δεν είπα» – Η απάντηση του ιστορικού Μιχαήλ για τον Αυξεντίου

Στο επίκεντρο των έντονων αντιδράσεων που ξέσπασαν τις τελευταίες μέρες γύρω από τις αναφορές του για τον Γρηγόρη Αυξεντίου, βρέθηκε ο δημοσιογράφος και ιστορικός Μιχάλης Μιχαήλ. Με εκτενή δήλωσή του, ο ίδιος απαντά στις κατηγορίες περί «ασέβειας» και «αμαύρωσης της θυσίας» του ήρωα της ΕΟΚΑ, κάνοντας λόγο για σκόπιμες διαστρεβλώσεις και ψευδείς ερμηνείες.

BEST OF TOTHEMAONLINE