Λίγο πριν πατήσουμε στο κατώφλι της νέας χρονιάς, που μας γέμισε με ελπίδες ότι κάτι κινείται επιτέλους στο κυπριακό, αντιλαμβανόμαστε ότι το εθνικό μας ζήτημα και η επιβίωση του τόπου, παίρνει παράταση.
Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει μέσα από τις δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ημερομηνία για τη σύγκληση της πολυμερούς συνάντησης για το κυπριακό. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης χωρίς να είναι βέβαιος - και αυτό γιατί απέναντί του βρίσκεται η αδιαλλαξία της Τουρκίας και ο εγκάθετός της στα κατεχόμενα έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο παραπέμπει μετά τα τέλη Ιανουαρίου, ενδεχομένως Φεβρουάριο ή Μάρτιο.
Τίποτα το συγκεκριμένο μέχρι στιγμής και καμία ανταπόκριση από τον ΓΓ των ΗΕ, ο οποίος δεν έχει αποφασίσει πότε θα δώσει εντολές στη Ρόζμαρι Ντι Κάρλο για την επίσκεψή της στο νησί. Στο δείπνο της 15ης Οκτωβρίου, τα πράγματα έδειχναν να είναι πολύ διαφορετικά, με τον Αντόνιο Γκουτέρες να βάζει ένα άτυπο χρονοδιάγραμμα για το πώς θα κυλούσε η διαδικασία: Συνάντηση των ηγετών των δύο πλευρών για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, κάθοδος της Βοηθού ΓΓ στην Κύπρο για να δώσει ώθηση στις διαδικασίες και τέλος, η πολυμερής ή πενταμερής συνάντηση όπως είναι η ορθή ορολογία.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την τελετή αποκαλυπτηρίων Μνημείου πεσόντων και αγνοουμένων στη Λακατάμεια και ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη για το κυπριακό σε σχέση με τη σύγκληση πολυμερούς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «όχι δεν έχουμε εξέλιξη για συγκεκριμένη ημερομηνία. Φαίνεται ότι θα είναι μετά τα τέλη Ιανουαρίου, ενδεχομένως Φεβρουάριο ή Μάρτιο».
Σημείωσε ωστόσο, ότι μετά τη σύντομη συνομιλία που είχε με τον Ερσίν Τατάρ κατά τη διάρκεια της δεξίωσης των Ηνωμένων Εθνών, η κυβέρνηση μετέφερε όπως είπε συγκεκριμένες ημερομηνίες για την πραγματοποίηση της συνάντησης σε σχέση με τα οδοφράγματα. Οι ημερομηνίες που δόθηκαν, είναι για εντός Ιανουαρίου.
Μια κίνηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, η οποία στέλνει μηνύματα τόσο στα Ηνωμένα Έθνη ότι δηλαδή η δική μας πλευρά είναι έτοιμη «ακόμα και αύριο για συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη» και από την άλλη στο εσωτερικό μέτωπο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες, έτσι ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και να προχωρήσουμε σε συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού.
Την ίδια ώρα, εγείρονται ερωτηματικά για την δήλωση του Κόλιν Στιούαρτ κατά τη διάρκεια της δεξίωσης στο Λήδρα Πάλας, ότι «στην πραγματικότητα υπήρχε τόση αισιοδοξία στην αρχή που σκεφτήκαμε ότι θα είχαμε μια ανακοίνωση για εσάς εδώ απόψε».Τέτοια ανακοίνωση δεν υπάρχει γιατί χρειάζεται πολιτική βούληση, σημείωσε ο κ. Στιούαρτ.
Το κυπριακό παίρνει παράταση, παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκονται σε ανοδική πορεία τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με το Ηνωμένο Βασίλειο ειδικότερα μετά την επίσημη επίσκεψη του Βρετανού Πρωθυπουργού στην Κύπρο, την πρώτη μετά το 1971. Κανείς δεν μπορεί να υποβαθμίσει τον στρατηγικό διάλογο που αναπτύσσεται με τις δύο αυτές χώρες. Από την άλλη όμως, κυρίως με τη Βρετανία η οποία έχει τον ρόλο της εγγυήτριας δύναμης, θα έπρεπε να ζητήσουμε περισσότερα από όσα είμαστε διατεθειμένοι, να δώσουμε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Από σήμερα η καταβολή συντάξεων - Πότε μπαίνει το επίδομα μάνας
• Βγαίνει απο σήμερα στους δρόμους για μια εβδομάδα η Αστυνομία - Τι θα ελέγχει
• Νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ - Πόσα εκατομμύρια θα μοιράσει η επόμενη κλήρωση
• Πόσοι ήταν οι Κύπριοι εργαζόμενοι και άνεργοι στην Κύπρο το 2024 - Τι ισχύει για τους αλλοδαπούς
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις