Πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συμμετοχή του στο Διεθνές Συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είμαι εδώ, διότι υπάρχει μια τεράστια προοπτική για τη χώρα μας, μια προοπτική που αγγίζει όλους τους τομείς, όχι μόνο τις αμυντικές ικανότητες της χώρας μας, αλλά και την οικονομία της χώρας μας, τη δημιουργία υψηλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας για Κύπριους επιστήμονες.
Είμαι εδώ για να στηρίξω την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας που προφανώς πολλοί δεν γνωρίζουν ότι, ήδη, 16 κυπριακές εταιρείες συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα, κυπριακές εταιρείες πωλούν προϊόντα σε ξένα Υπουργεία Άμυνας, σε κράτη μέλη της ΕΕ, έχουν φέρει σημαντικά ποσά στη χώρα μας, απασχολούν ένα σημαντικό αριθμό Κύπριων επιστημόνων με υψηλά αμειβόμενες θέσεις, για αυτό σήμερα ανακοίνωσα μια σειρά μέτρων, αποφάσεων που έχομε ήδη λάβει - δεν ΄θα΄ τα εφαρμόσουμε, δεν θα τα σκεφτούμε - έχουν ήδη αποφασιστεί - είχα την προηγούμενη βδομάδα μια πολύ καλή συνάντησή και με το ΚΕΒΕ και με τον Σύνδεσμο και προχωρούμε έτσι ώστε να πετύχουμε η αμυντική βιομηχανία της χώρας μας να έχει ένα υψηλό ποσοστό στο ΑΕΠ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Προχωρούμε στη σύσταση ειδικού Συμβουλίου το οποίο θα προεδρεύει ο Υπουργός Άμυνας και θα είναι κάτω από τη δική μου εποπτεία, έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε περισσότερο αυτό τον τομέα. Ήδη, σε πρόσφατη συμφωνία που έχουμε έρθει με τη Γαλλική Κυβέρνηση για την αγορά συγκεκριμένου εξοπλισμού για την Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε βάλει ρήτρα που αφορά και τη συμμετοχή κυπριακών εταιρειών. Και αυτό θα γίνεται για όλους τους εξοπλισμούς στους οποίους θα προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Από τη στιγμή που υπάρχει τεχνογνωσία από κυπριακή εταιρεία, αυτή θα πρέπει να συμμετέχει στην παραγωγή του εξοπλιστικού προϊόντος που θα αγοράζουμε. Δεν μπορούμε – και είναι και οξύμωρο – να αξιοποιούν ξένες χώρες την κυπριακή αμυντική βιομηχανία και να μην την αξιοποιούμε εμείς. Και είναι για αυτό τον λόγο που προχώρησα σήμερα στις έξι συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Θα βοηθήσουμε επίσης στην εξωστρέφεια των κυπριακών επιχειρήσεων, η Κυπριακή Δημοκρατία θα επιχορηγήσει τη συμμετοχή τους σε όλες τις ευρωπαϊκές αλλά και διεθνείς εκθέσεις που γίνονται για θέματα αμυντικού εξοπλισμού και μια σειρά άλλων δράσεων.
Εδώ υπάρχει μια τεράστια προοπτική για την κυπριακή οικονομία, μια τεράστια προοπτική η οποία φέρνει στην Κύπρο επιστήμονες, οι οποίοι διαπρέπουν στο εξωτερικό και δεν είχαμε την ευκαιρία να τους επαναπατρίσουμε. Και βλέπουμε αυτή τη βιομηχανία, την κυπριακή αμυντική βιομηχανία, να το πετυχαίνει φέρνοντας νέους στην Κύπρο να εργαστούν, συμπατριώτες μας, σε υψηλά αμειβόμενες θέσεις. Και αυτό είναι άμεσα συνυφασμένο με τον μεγάλο μας στόχο που είναι η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της κυπριακής οικονομίας».
Κληθείς να αναφερθεί σε δημοσίευμα βάσει του οποίου ενισχύεται η αμυντική συνεργασία Κύπρου – ΗΠΑ και ερωτηθείς τι σημαίνει αυτό για την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «θέλω να αναμένω και τη σχετική επίσημη έγκριση από το Κογκρέσο. Έχω πει πολλές φορές για την ενίσχυση των σχέσεων μας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας με τις ΗΠΑ και όχι μόνο, αλλά και με ευρωπαϊκά κράτη, και με τη Βρετανία- ήταν ένα από τα θέματα που συζητήσαμε με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, είναι ένα από τα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη του στρατηγικού διαλόγου, την ερχόμενη βδομάδα.
Σε ό,τι αφορά τους Αμερικανούς, να αναμένετε και άλλες ανακοινώσεις στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, ενδεχομένως και πριν το τέλος του χρόνου.
Πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουμε υποχρέωση να το πράξουμε όσο υφίσταται η κατοχή, αλλά δεν είναι μόνο λόγω της τουρκικής κατοχής, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ, βρίσκεται σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας και μια ισχυρή Εθνική Φρουρά είναι άμεσα συνυφασμένη με τους ευρύτερους στόχους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και να είστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτό τον τομέα, όχι με λόγια, αλλά με συγκεκριμένες πράξεις».
Ερωτηθείς αν στην ενίσχυση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση των Βάσεων στο Μαρί «Ευάγγελος Φλωράκης» και στην Πάφο «Ανδρέα Παπανδρέου», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «έχω αναφέρει δημόσια ότι όσον αφορά τη ναυτική Βάση στο Μαρί έχω συζητήσει το θέμα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι κάτι που ενδιαφέρει την ΕΕ, και θα έχω και κατ΄ιδίαν συνάντηση με την Πρόεδρο της Επιτροπής την ερχόμενη Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, και είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε. Όσον αφορά την αεροπορική Βάση ΄Ανδρέας Παπανδρέου’ έχω, ήδη, ενώπιον μου από το Υπουργείο Άμυνας, τη σχετική κοστολόγηση του έργου για να μεγαλώσει η αεροπορική Βάση και είμαστε σε επαφές με την Αμερικανική Κυβέρνηση όσον αφορά τη Βάση ‘Ανδρέας Παπανδρέου’. Και τα δύο έργα θα προχωρήσουν».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• «Άναψαν τα φλας»: Πέρασαν με κόκκινο μετά από υπόδειξη αστυνομικού – Τι ισχύει με τα εξώδικα
• Τροχαίο με διπλοκάμπινο: Πώς συνέβη το ατύχημα - Η κατάσταση υγείας των δύο τραυματιών
• Έχετε κοινό κρυολόγημα ή μήπως hMPV; Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις