Στο επίκεντρο της συνάντησης ΠτΔ-Στάρμερ το Κυπριακό - Ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου

Στο επίκεντρο της συνάντησης ΠτΔ-Στάρμερ το Κυπριακό - Ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου

Πλειάδα σημαντικών θεμάτων που άπτονται της συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Σερ Κιρ Στάρμερ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο.

Η επίσκεψη του Βρετανού Πρωθυπουργού κρίνεται ως ιστορική, αφού πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κυπριακή Δημοκρατία μετά από 53 χρόνια η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των συνεχώς διευρυμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. .

Κατά τις σημερινές διαβουλεύσεις ανάμεσα στις Κυβερνήσεις των δύο χωρών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, με έμφαση στον επικείμενο δεύτερο Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, η συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και άμυνας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, της οικονομίας, των επενδύσεων και των εμπορικών σχέσεων, της καθαρής ενέργειας και της μετανάστευσης.

Εκφράστηκε εκατέρωθεν ικανοποίηση για το επίπεδο της διμερούς συνεργασίας, καθώς και η κοινή βούληση των δυο ηγετών για την περαιτέρω ενίσχυσή της μέσω συντονισμένων, κοινών ενεργειών.

Συζητήθηκαν, επίσης, εκτενώς τα περιφερειακά ζητήματα και κυρίως οι εξελίξεις στη Συρία και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε ο ανθρωπιστικός ρόλος που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή, τόσο μέσω της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας όσο και σε θέματα απομάκρυνσης πολιτών από εμπόλεμες ζώνες.

Ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την επίλυση του κυπριακού  προβλήματος. 

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε για τα τεκταινόμενα μετά και τη συνάντηση του με τον ΓΓ των ΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στη Νέα Υόρκη και για την επικείμενη διευρυμένη συνάντηση που θα συγκληθεί. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε ο σημαντικός ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου ως εγγυήτριας χώρας και διαμορφωτή και συντάκτη ψηφισμάτων (penholder) εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Από το «μυστικό δείπνο» στη «σημαδεμένη τράπουλα»: Η μάχη για την εξουσία περνά από τη Βουλή και τον ΔΗΣΥ

Από το «μυστικό δείπνο» στη «σημαδεμένη τράπουλα»: Η μάχη για την εξουσία περνά από τη Βουλή και τον ΔΗΣΥ

Το πολιτικό σκηνικό, όχι μόνο δεν ηρεμεί, αλλά φαίνεται να ανοίγει ταυτόχρονα σε περισσότερα από ένα μέτωπα. Την ώρα που στον Δημοκρατικό Συναγερμό επιχειρείται να πέσουν οι τόνοι και να διατηρηθεί η εικόνα της κομματικής ενότητας- κάτι που δεν φαίνεται να είναι εφικτό- η υπόθεση του περιβόητου «μυστικού δείπνου» αποκτά πλέον θεσμική συνέχεια, ενώ στο εσωτερικό του ΔΗΣΥ η αντιπαράθεση για την επιλογή του υποψηφίου των Προεδρικών του 2028, παίρνει όλο και πιο προσωπικά χαρακτηριστικά.