Για την επόμενη ημέρα στη Συρία μετά την ραγδαία προέλαση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και την κατάρρευση του καθεστώτος Άσσαντ, όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο μίλησε στο ThemaOnline, ο Οικονομολόγος, Γιάννης Τελώνης.
Συγκεκριμένα ο κ. Τελώνης έθεσε τις παραμέτρους που μπορεί να επηρεάσουν την οικονομική πτυχή, αφού η κατάσταση στη χώρα είναι ακόμη τεταμένη.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «σύμφωνα με τα δεδομένα, το 1/3 του εδάφους στη Συρία βρισκόταν υπό την κατοχή των επαναστατικών δυνάμεων και τα άλλα 2/3 υπό το καθεστώς Άσσαντ, με το μεγάλο ζητούμενο είναι πως θα γίνει η διαχείριση της δομής της εξουσίας».
Το δεύτερο ζητούμενο είναι, ο προσανατολισμός της νέας κυβέρνησης και εξήγησε ότι, «αν θα είναι ισλαμιστική κυβέρνηση η οποία θα προχωρεί με τα πιστεύω του Ιράν και της Τουρκίας ή αν θα ακολουθήσει μετριοπαθή πολιτική προσπαθώντας να επικρατήσει των διαφόρων τάσεων στη Συρία».
Αυτά είναιτα δύο διλήμματά στα οποία μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απάντηση μέχρι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό.
Κατεστραμμένη η οικονομία της Συρίας
Παράλληλα ο κ. Τελώνης, αναφερόμενος στην οικονομία της Συρίας, σημείωσε ότι «πρόκειται για μια κατεστραμμένη οικονομία η οποία μέσα σε 14 χρόνια υπέστη εμφύλιο πόλεμο, κυρώσεις, εσωτερικές συγκρούσεις αλλά και το αιματοκύλισμα το οποίο αναμένεται να γίνει αυτό το διάστημα μέχρι να επικρατήσει ένα τελικό καθεστώς» και συμπλήρωσε ότι, «το πρώτο εξάμηνο του 2025 θα είναι πολύ άσχημο για την Συρία».
Οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται
Επιπρόσθετα σημείωσε ότι, «η Συρία θα χρειαστεί μια τεράστια βοήθεια για να μπορέσει να ανασυγκροτηθεί» και πρόσθεσε ότι, «για να μπορέσει να προβεί σε ανασυγκρότηση, χρειάζεται πολλά λεφτά τα οποία αναμένεται να πάρει από την Σαουδική Αραβία και τις χώρες του Κόλπου».
Η δεύτερη ευκαιρία είναι η διαχείριση της επιστροφής των προσφύγων, «εάν εξασφαλίσει την βοήθεια την οποία χρειάζεται είναι πως θα διαχειριστεί την επανεγκατάσταση όλων εκείνων των προσφύγων οι οποίοι είχαν μεταβεί σε γειτονικές χώρες» εξηγώντας ότι, «αν το νέο καθεστώς υιοθετήσει μια σκληροπυρηνική ισλαμιστική στάση θα υπάρξουν νέες εκροές, νέα έξοδος από τη Συρία».
Όσον αφορά την επιστροφή των προσφύγων, ο κ. Τελώνης σημείωσε πως, «συνεπάγεται ότι πρόκειται για εργατικό δυναμικό το οποίο θα βοηθήσει μεσοπρόθεσμα στην επανασυγκρότηση της χώρας».
Διαχείριση «παικτών» που επηρεάζουν
Το τρίτο ζητούμενο είναι η διαχείριση των «παικτών» που επηρεάζουν, σύμφωνα με τον κ. Τελώνη και έδωσε παράδειγμα την Ρωσία , «η οποία έχει μια μεγάλη ναυτική βάση στη Συρία», και η οποία υποστήριξε το καθεστώς Άσσαντ. Πέραν από την Ρωσία, «οι σχέσεις με την Τουρκία» διότι, όπως εξήγησε, «κανένα καθεστώς δεν θα μπορέσει να σταθεί μεσοπρόθεσμα και κανένας Σύριος δεν θα δεχθεί ένα τέτοιο καθεστώς». Παράλληλα αναφέρθηκε στη σχέση με το Ιράν, «το οποίο στήριξε το παλιό καθεστώς το οποίο είχε ισλαμιστικές ρίζες».
Σχέσεις Ισραήλ – Συρίας – ΗΠΑ
Το τέταρτο ζητούμενο, σύμφωνα με τον κ. Τελώνη, είναι οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ, Συρίας και ΗΠΑ και σημείωσε πως, «αν δημιουργήσουν ακόμη ένα ισλαμικό κράτος το οποίο θα έχει κοινά σύνορα με το Ισραήλ καθίσταται μεγάλος κίνδυνος» και πρόσθεσε ότι, «το Ισραήλ φοβάται την τουρκική επιρροή στο νέο καθεστώς».
Οι επιπτώσεις για την Κύπρο
Όσον αφορά τις επιπτώσεις για την Κύπρο, ο κ. Τελώνης σημείωσε ότι, «υπάρχει η πολιτική και οικονομική διάσταση» και εξήγησε ότι, «όσον αφορά την πολιτική διάσταση, αν η περιοχή της Συρίας καταλήξει να είναι ισλαμιστικό κράτος, τότε δημιουργεί κινδύνους να βρίσκεται κοντά στη Τουρκία με πιθανή αναγνώριση του ψευδοκράτους»
Το ευεργετικό σενάριο για την Κύπρο
Το ευεργετικό σενάριο για την Κύπρο είναι ότι, σύμφωνα με τον κ. Τελώνη, «η Συρία επανακτά ένα καθεστώς το οποίο θεωρείται ασφαλές, τότε θα έχουμε εκροή προσφύγων οι οποίοι θα επαναπατριστούν στη χώρα του με αποτέλεσμα να φύγει η πίεση από την κυπριακή αγορά και θα δημιουργηθούν ελλείψεις εργατικού δυναμικού».
Επιπρόσθετα σημείωσε ότι, «θα πρέπει η Κύπρος να γίνει ένας κόμβος διοχέτευσης της βοήθειας ανασυγκρότησης προς την Συρία ώστε να αποκομίσει οικονομικό όφελος».
Παράλληλα, ανέφερε ότι ένα άλλο θετικό πρόσημο αν εν τέλει καταστεί εφικτό το πιο πάνω σενάριο είναι, «μια ενδεχόμενη και γενικότερη χαλάρωση της πίεσης και της έντασης στη περιοχή ωφελεί τον τουρισμό της Κύπρου».
Καταληκτικά, σημείωσε ότι, «θα πρέπει να περάσουμε το μήνυμα τόσο στους Ευρωπαίους όσο και στους Αμερικανούς ότι είμαστε η μόνη χώρα που διάγετε φιλικά προς το Ισραήλ και παράλληλα διαθέτουμε ασφάλεια προς τα νότα του Ισραήλ με αποτέλεσμα να έχουμε τεράστιο οικονομικό όφελος».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Πύρινος εφιάλτης στο Λος Άντζελες: Αυξήθηκαν οι νεκροί - Τρομάζουν οι εικόνες καταστροφής
• Ετοιμαστείτε για βροχές: Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν - Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις