Ανθρωπιστική βοήθεια ενός δισ. δολαρίων για την Αφρική λόγω ξηρασίας, δίνουν οι ΗΠΑ

Ανθρωπιστική βοήθεια ενός δισ. δολαρίων για την Αφρική λόγω ξηρασίας, δίνουν οι ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη χορήγηση «νέας ανθρωπιστικής βοήθειας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για τους Αφρικανούς που εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους λόγω πρωτοφανούς ξηρασίας», οι οποίοι μαστίζονται κυρίως από την πείνα.

Ο Οργανισμός για τη Διεθνή Ανάπτυξη των ΗΠΑ (USAID) διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ότι πρόκειται για «πρόσθετη βοήθεια για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας και άλλων επειγουσών αναγκών των προσφύγων, των εκτοπισμένων ανθρώπων», σε 31 χώρες της ηπείρου.

Η χρηματοδότηση αυτή περιλαμβάνει σχεδόν 823 εκατομμύρια δολάρια μέσω του USAID και σχεδόν 186 εκατομμύρια μέσω του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, διευκρινίζεται ακόμη στην ανακοίνωση, με την υπενθύμιση ότι η Αφρική είναι η περιοχή «όπου το ποσοστό του πληθυσμού που υποφέρει από την πείνα είναι το πλέον υψηλό».

Ένοπλες συγκρούσεις, ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές εξηγούν αυτή την κατάσταση και η ανακοίνωση της βοήθειας «αποδεικνύει για άλλη μια φορά τη σταθερή δέσμευσή μας στο πλευρό των Αφρικανών εταίρων μας» για να «αντιμετωπίσουν την πρόκληση της επισιτιστικής ανασφάλειας», τονίζεται στην ανακοίνωση, που καλεί άλλους δωρητές να φανούν γενναιόδωροι.

Το 2024, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν σχεδόν 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια στην υποσαχάρια Αφρική, αλλά πρέπει να συγκεντρωθούν περισσότερα χρήματα «για να καλυφθούν κρίσιμες και αυξανόμενες ανάγκες», τονίζει ο USAID.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που επισκέπτεται την Ανγκόλα, αναμένεται να μεταβεί αύριο, Τετάρτη, στο λιμάνι του Λομπίτο, περίπου 500 χιλιόμετρα νότια της Λουάντα, για να συζητήσει για τον «διάδρομο», μια γιγάντια σιδηροδρομική γραμμή και την εμβληματική επένδυση της προεδρίας του.

Αυτό το μεγάλο έργο υποδομής στοχεύει να επιβεβαιώσει τις φιλοδοξίες της Ουάσινγκτον έναντι της Κίνας στη μαύρη ήπειρο, λίγες εβδομάδες πριν από την ορκωμοσία του διαδόχου του Μπάιντεν, του Ντόναλντ Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ από το 2004, νομικά, υποχρεούται να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη πλήρες μέλος της Σένγκεν-δηλαδή δεν έχει ενταχθεί στη λειτουργική εφαρμογή του καθεστώτος  χωρίς εσωτερικά σύνορα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται από το 2023 σε φάση αξιολόγησης ( Schengen evaluation process), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι έτοιμη ως προς τα τεχνικά ζητήματα, μέχρι το τέλος του 2025. Εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το 2026, η Κύπρος θα ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.